Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

НОВИЙ ЗАКОН ПРО ЖКГ ПЕРЕДБАЧАЄ СУТТЄВІ ЗМІНИ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

З початку травня 2019 року введено в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Враховуючи законодавчі зміни у сфері житлово-комунальних послуг, Департамент жилого-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації надає населенню роз’яснення з цього приводу.

Відтепер надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Не пізніше як протягом одного року з дня введення в дію цього Закону (тобто не пізніше 01.05.2020) співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги, а виконавці комунальних послуг — укласти зі співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

З 01.05.2019 комунальними послугами відповідно до Закону є, зокрема: постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення. Таким чином, з 1 травня 2019 року органи місцевого самоврядування мають повноваження встановлювати тарифи саме на ці комунальні послуги. До моменту укладення нових договорів про надання комунальних послуг за вимогами і правилами Закону, нарахування плати за комунальні послуги підприємствами тепло-, водопостачання та водовідведення здійснюватиметься відповідно до договорів, укладених до 01.05.2019.

Окремо звертаємо увагу на питаннях нарахування і стягнення пені за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Введення в дію Закону не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені.

Так, установлено, що в разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином. Отже, враховуючи зазначене, нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги може здійснюватися після 1 травня 2019 року, виходячи з умов договорів (якщо договори вже були укладені).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Вівторок, 14 Травня 2019 10:10 | Переглядів: 131

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]