Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Анатолій ВАСЮК: «Головну увагу зосереджував на тому, що даватиме ефект не тільки сьогодні, а й служитиме наступним поколінням»

Виконавчу владу в районі представляє райдержадміністрація, яку вже ось три роки поспіль – з 29 квітня 2016 року – очолює Анатолій Васюк. Своєю діяльністю він справляє враження активного, перспективного і амбіційного представника нової генерації. Завжди відкритий до співпраці, готовий до ефективних змін і реформ. А це вже само по собі є приводом для оптимізму, якого нині багатьом бракує. Працюючи вже більше десяти років у районі – у податковій системі, першим заступником голови РДА, три останні роки її керівником – достеменно знає потреби територіальних громад, знаходить можливість підтримати там, де хтось інший відмовив би чи безпорадно розвів руками.
За три роки діяльності на посаді голови райдержадміністрації ним зроблено чимало важливих кроків задля поліпшення життя мешканців району. Тож багато це чи мало, що покладено в основу його повсякденної напруженої роботи, що вже вдалося реалізувати, які проекти в стадії вирішення – про все це у запропонованому вам інтерв’ю.
– Отже, Анатолію Григоровичу, днями минуло три роки, як Ви стоїте біля керма виконавчої влади у нашому районі. Як би Ви, як людина, як керівник охарактеризували б цей період і для себе, і для всіх жителів району?
– Період був непростим, адже я прийшов на посаду у той час, коли держава переживала період кардинальних змін, які тривають і зараз. Період, обтяжений війною на Сході нашої держави, мобілізація на захист країни, невпевненість людей у завтрашньому дні, високі комунальні платежі... Люди переживали за себе і свої сім’ї. І, разом з тим, я розумів, що всі, цілком закономірно, хочуть стабільності, щоб знати: сьогодні й завтра матимуть роботу з нормальним доходом, зможуть купити необхідні речі, ліки, вчити дітей, підтримати стареньких батьків… Як розумів і те, що не все залежить від влади на районному рівні. Але прагнути треба і якісно робити все, що в змозі вирішити. Тож провів ґрунтовний аналіз роботи всіх сфер життєдіяльності району. Когось це дивувало, когось обурювало, але я для себе знав: якщо особисто вникну у всі процеси, то й рішення прийматиму більш правильні. Робив усе для того, щоб владу, яка стоїть найближче до людей, вони сприймали як єдиний державний організм. І на сьогодні в районі є порозуміння між органами місцевого самоврядування усіх рівнів, бізнесу і виконавчої влади, вдалося вийти на конструктивний діалог з територіальними громадами району. Спільна робота і сприяла результату плідної праці.
– Що для Вас є найважливішим на цій посаді?
– Відчуття відповідальності. Відповідальності перед усією громадою за їхні проблеми і труднощі. Відповідальності за наслідки своєї роботи. Головне для мене не гратися в політику, а працювати на розвиток району. Громада чекає ефективності від влади. Адже живемо у період, коли мало яку сферу життєдіяльності обійшли реформи.
– Одна з них, і, бачиться, найскладніша, децентралізація влади.
– Так. Реформа з децентралізації, що на разі триває в Україні, є однією з найважливіших. Сусідню Польщу з похмурої посткомуністичної країни вона перетворила у квітучу і сучасну. Сьогодні подібний шлях проходить і наша держава. Децентралізація дає можливість створити громади, здатні взяти на себе відповідальність за власну розбудову. Уже минуло майже чотири роки, як відбулася фінансова децентралізація, з впровадженням якої ожили усі території.
У рамках реформи децентралізації влади у районі створено чотири громади: Долинська, Біленьківська, Широківська та Новоолександрівська. 30 червня ц.р. відбудуться перші вибори у Новоолександрівській громаді.
– Анатолію Григоровичу, головне завдання керівника Вашого рівня – зробити так, щоб ті соціальні програми, які існують в районі, мали під собою фінансову основу. Як виконується районний бюджет?
– На жодну звітну дату протягом останніх років в установах, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів району, не було кредиторської заборгованості по захищених статтях видатків. А це – заробітна плата з нарахуваннями на неї, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв.
Заробітна плата працівникам бюджетних установ району виплачується у встановлені терміни у розмірах, відповідно до діючого законодавства.
Бюджет району (без бюджетів ОТГ) станом на 01.06 2019 виконано по доходах на 108,0 відсотків. План по доходах виконали усі місцеві бюджети.
Ми працюємо над проблемою легалізації робочих місць, торгових точок, формуванням нової психології платників податків, аби досягти розуміння, що сплачені кошти – це належне утримання доріг, шкіл, дитячих садочків, закладів охорони здоров’я, благоустрій і розвиток території району.
– Поповненню бюджетів усіх рівнів значною мірою сприяла операція «Врожай».
– За ініціативою облдержадміністрації в районі проводяться заходи, спрямовані на моніторинг використання сільгосп-угідь району у рамках програми «Врожай», та, як наслідок, захист інтересів найманих працівників і збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.
Тільки у ході проведення заходу "Врожай-2018" оформлено 146 найманих працівників, легалізовано доходу за рахунок добровільного оформлення найманих працівників 531,69 тис. грн, додатково надійшло податку на доходи фізичних осіб 95,7 тис. грн, єдиного соціального внеску – 116,97 тис. грн та 7,95 тис. грн військового збору.
У ході відпрацювання стану використання земель приватної власності земельних часток (паїв) залучено до декларування 591 громадянина, які використовують земельні ділянки (паї) самостійно. В порівнянні з минулим роком кількість поданих декларацій збільшилась на 141.
Згідно до поданих декларацій задекларовано доходу на загальну суму 6460,6 тис. грн, що на 2208,12 тис. грн більше, ніж за аналогічний період 2017 року, податку на доходи фізичних осіб – 1162,91 тис. грн (плюс 413,28 тис. грн), воєнного збору 96,9 тис. грн (плюс 20,09 тис. грн).
Додатково зареєстровано земельних ділянок (141) та нарахований земельний податок на загальну суму 478,2 тис. грн. За результатами заходу «Врожай» 3-й рік поспіль райдержадміністрацією укладаються угоди із залученням додаткових ресурсів до місцевих бюджетів району. Так, за останні три роки було укладено 77 договорів на використання невитребуваних паїв площею 1450 га. Річна сума надходжень орендної плати за землю складає більше 1 млн. грн.
– До речі про землю. Наші земляки брали і беруть участь у військових операціях на Сході країни. Їм виділяється обіцяна земля?
– У нашому районі, у тому числі і за сприяння райдержадміністрації, учасникам АТО вже передано 426 земельних ділянок сільгосппризначення. Це найбільший показник у області. 1084 учасникам АТО надано дозволи на розробку землевпорядної документації. Робота в цьому напрямку триває на рівні району та сільськими і селищними радами.
– Надто важливий напрямок діяльності – реалізація соціально інфраструктурних об’єктів. Що вдалося зробити?
– Передусім скажу, що головну увагу зосереджував на тому, що даватиме ефект не тільки сьогодні, а й служитиме наступним поколінням. Проводимо роботу по залученню коштів бюджетів усіх рівнів для покращення стану дорожнього покриття району. На виконання робіт з будівництва, реконструкції, капітальних та поточних середніх ремонтів автомобільних доріг комунальної власності району в 2016 році за рахунок місцевих бюджетів було освоєно 5 272,4 тис. грн, у 2017 році – на суму 3135,894 тис. грн, протягом 2018 року спрямовано 12 млн. грн.
За рахунок державних коштів проведена реконструкція дороги Запоріжжя – Дніпро, більша частина дороги Запоріжжя – Біленьке, ділянка дороги від траси Н-08 до селища Кушугум, триває ремонт дороги Запоріжжя – Оріхів. Всі ці напрями проходять по території нашого району.
За рахунок субвенції з держбюджету у 2016 році придбане обладнання на суму 1 500,0 тис. грн, у тому числі – медичне обладнання для КЗ Центральна районна лікарня на суму 300,0 тис. грн.; комп’ютерна техніка для закладів освіти району на суму 1 200,0 тис. грн .
У 2017 році за сприяння райдержадміністрації завершено будівництво перевантажувального терміналу компанії «Нібулон» з відвантаження зернових та олійних культур на річковий транспорт в с. Біленьке. Загальна сума інвестицій складає 500,0 млн. грн. Термінал забезпечив робочими місцями 120 чоловік, які переважно є мешканцями нашого району. За рахунок коштів інвестора також побудовано та введено в експлуатацію каналізаційні очисні споруди с. Біленьке кошторисною вартістю більш 10,0 млн. грн, до яких підключені будівлі школи, дитячого садка, лікарні та житлові будинки. Крім того, компанією «Нібулон» обладнано футбольний майданчик з натуральним покриттям та комп’ютерний клас у Біленьківській школі.
Завдяки злагодженій роботі райдержадміністрації, облдерж-адміністрації, депутатів усіх рівнів 27.02.2017 філія поліклініки ЗЦРЛ в Кушугумі запрацювала в новій будівлі, будівництво якої було розпочато ще в 2011 році. Загальна кошторисна вартість об’єкту склала 80759,002 тис. грн. Всього витрачено 77219,978 тис. грн, в т.ч. держбюджет – 41878,131 тис. грн, обласний та місцевий бюджети – 35341,847 тис. грн.
На сьогоднішній день актуальним та перспективним напрямом розвитку енергетичної галузі є впровадження альтернативної (зеленої) енергетики. На території району найближчим часом планується реалізація двох інвестиційних проектів з будівництва сонячних електростанцій з наступним виробництвом електроенергії та передачею її місцевим локальним мережам, що дасть змогу забезпечити відкриття додаткових робочих місць та поповнити місцеві бюджети.
Протягом 2017-2018 років проводилась реконструкція будівлі під дитячий садочок Малокатеринівської селищної ради, загальна кошторисна вартість робіт склала 12 873, 8 тис. грн. Проект реалізовувався за рахунок коштів як Державного так і місцевих бюджетів. На теперішній час залишилось виконати роботи з благоустрою території та незначну кількість додаткових робіт, закупити обладнання і виконати роботи з озеленення території. Відкриття додаткових груп, яке заплановане у 2019 році, надасть можливість прийняти до дитячого садка ще 100 дітей.
У співпраці РДА, голів рад і депутатів облради, закріплених за районом, на реалізацію заходів соцекономічного розвитку з депутатського фонду обласного бюджету у 2017 році залучено більше 3 млн.грн, у 2018 – 1,6 млн. грн, за перше півріччя ц.р. – 724 тис. грн.
– Серед нагальних питань – соціальний захист населення.
– Незважаючи на обмеженість коштів місцевих бюджетів району, райдержадміністрацією щорічно проводяться заходи по оздоровленню та відпочинку дітей району. Торік послугами оздоровлення та відпочинку влітку було охоплено 3311 дітей, що складає 96% від загальної чисельності дітей шкільного віку. Цього літа послугами планується охопити 2835 дітей – 96% від загальної чисельності дітей шкільного віку, заплановано витратити 484,4 тис. грн з районного бюджету і бюджетів рад.
У рамках районної та обласних програм забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на умовах співфінансування обласного та район- ного бюджетів у 2016 році вперше було придбано квартиру для дитини–сироти на території Августинівської сільради, у 2017 – Степненьської, торік – Григорівської.
За рахунок коштів субвенції з держбюджету придбана квартира на території Біленьківської сільради (2017 рік) та два житлових будинки на території Широківської, а торік – для дітей-сиріт – братика і сестрички – у Малокатеринівці. Торік на території Широківської сільради придбано два житлових будинки та одна квартира на території Біленьківської на особу з числа дітей-сиріт ради.
Кожного року в районному бюджеті передбачаються кошти для надання матеріальної допомоги мешканцям району, які опиняються в скрутному матеріальному становищі. На виконання заходів районної програми «Назустріч людям» у 2018 році за рахунок коштів районного бюджету матеріальну допомогу отримали 652 особи на загальну суму 159,0 тис. грн; у 2017 році – 870 мешканців на загальну суму 293,3 тис грн.
До Дня незалежності України торік інваліди АТО та сім’ї загиблих учасників отримали матеріальну допомогу з районного бюджету у сумі 24,0 тис. грн. Виплати заплановані й у нинішньому році. Кожного року до 9 Травня передбачаються кошти з районного бюджету для виплат учасникам бойових дій Другої світової війни.
– Важливим об’єктом Вашої турботи є заклади охорони здоров’я.
– На теперішній час до компетенції райдержадміністрації відноситься забезпечення роботи двох закладів охорони здоров’я: КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» та КНП «Запорізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Незважаючи на те, що вони отримують з держбюджету медичну субвенцію та капітаційні видатки, райдержад- міністрація спрямовує кошти районного бюджету для покращення стану медичного обслуговування населення.
Торік за рахунок коштів районного бюджету ЗЦРЛ було виділено 1561,7 тис. грн. на придбання паливно-мастильних матеріалів, кисневих балонів та електростанції, ремонт сантранспорту, виготовлення проекту на вентиляцію для відділення анестезіології та інтенсивної терапії, на ремонт урологічного корпусу, в т.ч. частини його під розгортання відділення анестезіології та інтенсивної терапії, на придбання м’якого інвентарю для стаціонарних відділень.
Було профінансовано 398,2 тис. грн. на придбання пільгових медикаментів, в т.ч. на реалізацію районної програми «Цукровий діабет».
Заклади охорони здоров'я районного Центру первинної медико-санітарної допомоги» на 100% комп’ютеризовані. На закупівлю оргтехніки з районного бюджету торік було виділено 213,1 тис. грн., придбано автомобіль для медобслуговування населення за 345 тис. грн. Проведено заміну вікон в медзакладах, підпорядкованих районному ЦПМСД зроблено на загальну суму 235,5 тис. грн, поточний ремонт амбулаторії № 1 Центру.
На утримання ЗЦРЛ у районному бюджеті на 2019 рік передбачено 6 122, 6 тис. грн. Планується проведення ремонту покрівлі клінічно-діагностичної лабораторії, рекон- струкція системи вентиляції та поточний ремонт кисневої системи у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, ремонт сходової клітки п’ятиповерхового корпусу стаціонарного відділення, придбання комп’ютерної техніки для лікарів поліклініки. Хочу звернути увагу, що відділення анестезіології та інтенсивної терапії, яке планується відкрити в складі ЗЦРЛ, не існувало взагалі.
На реалізацію заходів районної цільової соціальної програми протидії захворювання на туберкульоз виділено 196,9 тис. грн.
Центр первинної медико-санітарної допомоги отримає з районного бюджету ц.р. 2 746,7 тис. грн., у тому числі: на утримання ФАП і ФПів на територіях сільських та селищних рад, що не увійшли до складу ОТГ для збереження мережі закладів, та на придбання медикаментів для пільгових категорій населення.
– Як упродовж цих трьох років розвивалась освіта?
– На території району (без урахування ОТГ) працює 5 дошкільних закладів комунальної форми власності та 12 закладів загальної середньої освіти. Організовано роботу трьох груп короткотривалого перебування дітей дошкільного віку на базі шкіл. Функціонує 31 дошкільна група, де здобувають освіту 629 вихованців.
У рамках розвитку інклюзивної освіти першими в області з 1 вересня 2016 року в двох загальноосвітніх навчальних закладах району було відкрито 5 класів для 8 учнів та одна дошкільна група у НВК. Балабинський НВК включено до Всеукраїнського пілотного проекту по впровадженню інклюзивної освіти. В грудні 2016 року тут було відкрито першу в Україні шкільну медіатеку, а у вересні 2017 року – в Кушугумській гімназії, торік – у Малокатеринівській, Петропільському НВК та в Новоолександрівській ЗОШ.
Три навчальні заклади району для забезпечення інклюзивної освіти отримали 35 персональних комп’ютерів з найсучаснішим програмним забезпе- ченням, Балабинський НВК – універсальний сходовий гусеничний підйомник з площадкою для транспортування інвалідних візків. Заклади з інклюзивною формою навчання оснащені оргтехнікою. У 2018-2019 н. р. в 7 навчальних закладах району відкрито 22 інклюзивні класи для 35 учнів.
У березні 2018 року було розпочато роботу інклюзивно-ресурсного центру. На оснащення його кабінетів виділено 1 025 945 грн. (видатки розвитку) та 800 000 грн на придбання обладнання для облаштування ресурсних кімнат у двох навчальних закладах.
1 вересня 2018 року 364 першокласники прийшли до Нової української школи. Тому для всіх перших класів за кошти, виділені з бюджетів усіх рівнів, придбано нові мобільні парти (421 187 грн.)18 педагогів перших класів отримали комп’ю- терну техніку на суму 364 187 грн. За кошти обласного бюджету виділено 5 робочих місць для вчителів 1-х класів – Балабинський, Кушугумський та Лежинський НВК. Для навчання учнів, педагогів, батьків закуплено дидактичний матеріал на суму 364 422 грн.
Упродовж трьох останніх років відремонтовано покрівлі в 10 закладах освіти, у чотирьох замінено котли, здійснено реконструкцію котелень у 5 закладах, проведено капремонт однієї котельні, один заклад переведено на електроопалення, замінено внутрішню систему опалення 5 закладів, утеплено будівлі трьох шкіл, встановлено металопластикові вікна у 16 закладах, відремонтовано п’ять шкільних спортзалів.
Заклади освіти ра-йону до кінця року в повному обсязі забез- печені коштами на заробітну плату, оплату енергоносіїв, а також районними коштами для підвозу учнів та харчуванням дітей 1-4 класів та дітей пільгових категорій.
– Не секрет, що багато років поспіль у нас культура фінансувалася за залишковим принципом. Як нині?
– Жодна установа культури не була закрита протягом останніх років. Загальний обсяг фінансування галузі за минулий рік склав більше 5 млн. грн.. Оскільки будинки установ культури знаходяться на балансі сільських та селищних рад, утримання їх в належному стані проводиться як за рахунок коштів районного бюджету, так і за рахунок кошів бюджетів місцевих рад.
У районному БК проведено ремонт малого залу, замінено 25 вікон. Проведено ремонти у Балабинському БК та Новоолександрівському БК, укладено тротуарну плитку біля Новоолександрівського БК; біля Новопетрівської бібліотеки встатковано дитячий майданчик.
На базі закладів культури району організовують творчу діяльність біля 100 майстрів та майже 104 клубних формувань різного напрямку, які постійно відвідують більше 2-х тис. мешканців. Різноманітних заходів було настільки багато, що їх усі неможливо перерахувати.
Важливим напрямком роботи адміністрації є і пропаганда здорового способу життя, сприяння розвитку фізичної культури та спорту. У районі працює дитячо-юнацька спортивна школа, до складу якої входять відділення з футболу, фут залу, боксу, тхеквандо – усього 14 груп, в яких займається більше 200 вихованців. Вихованці району у супроводі тренерів виїжджають на районні, обласні та всеукраїнські змагання, де здобувають призові місця ( у 2018 році I місце – 22 вихованці, 2 місце – 14, 3 місце – 8, у 2019 І місце – 56, 2 місце – 32, 3 місце – 17).
ФСК «Колос» проводить роботу з населенням району. Основний напрямок роботи спрямований на підтримку та збереження 14 футбольних команд району, що є одним з найкращих показників в області, та розвиток цілого ряду масових видів спорту, популярних серед населення. В спартакіаді серед збірних команд міст, сільських районів та ОТГ Запорізької області у 2018 році в загальному заліку район зайняв ІІ місце.
– Анатолію Григоровичу, а що не вдалося реалізувати за цей трирічний період?
– На жаль, обмеженість коштів бюджетів усіх рівнів не надала можливість забезпечити якісним водопостачанням мешканців населених пунктів Запорізького району, але райдерж- адміністрація і надалі буде вважати цю проблему пріоритетним напрямом роботи.
На теперішній час у районі не забезпечено стовідсоткове охоплення дітей району дошкільною освітою. Райдержадміністрація, спільно з депутатами місцевих рад усіх рівнів, вживає заходів щодо відкриття нових місць в дитячих дошкільних закладах. Триває реконструкція Малокатеринівського та Балабинського дошкільних закладів, планується відкриття дошкільної групи повного робочого дня в Лежинському НВК. У планах і реконструкція приміщення Кушугумського ДНЗ.
Крім того, плануємо продовжити роботу щодо покращення матеріально-технічної бази бюджетних установ району.
Працювати й далі є над чим, головне аби кожен добросовісно виконував свої повноваження. Користуючись нагодою, хочу подякувати апарату райдержадміністрації, усім структурним підрозділам, районній раді, сільським і селищним головам, котрі разом зі мною вирішували питання, що стосуються виконавчої влади. Я вірю, що ми своєю спільною працею збережемо українське село та збудуємо незалежну й процвітаючу Україну.
– Спасибі за розмову і бажаю успіхів у подальших справах.

Рейтинг
Кожен напрямок розвитку нашого району – це спільна робота районної державної адміністрації, районної ради, голів сільських та селищних рад, депутатів усіх рівнів, аграріїв, підприємств та підприємців району, комунальних закладів, територіальних органів, усіх мешканців нашого району.
Протягом усіх чотирьох кварталів 2018 року район займав перше місце в загальному рейтинзі комплексної оцінки результатів соціально–економічного розвитку міст і районів Запорізької області

Пам’ять
За ініціативою райдержадміністрації та районної ради ветеранів на території району встановлено шість меморіальних дошок для увічнення пам’яті військовослужбовців, які загинули у зоні АТО. А також колишнім керівникам і провідним спеціалістам району.
У травні ц.р. у приміщенні районного БК відбулось урочисте відкриття музею бойової слави району, до кінця року планується відкриття кімнати трудової слави.

Інерв"ю вела директор ТОВ "Редакція газети "Червоний промінь"" ОЛЬГА ЯКИМЕНКО



П'ятниця, 07 Червня 2019 13:18 | Переглядів: 1585

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]