Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Алгоритм нарахування мінімальної заробітної плати

З 1 січня 2017 року Законом України № 1774 поняття мінімальної заробітної плати приведено у відповідність з європейською практикою та міжнародними нормами, зокрема шляхом:
- запровадження нової методології визначення мінімальної заробітної плати (як нижньої межі оплати праці, що гарантується державою);
- встановлення мінімального посадового окладу у розмірі, не меншому від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року;
- незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини при побудові схем посадових окладів.
З визначення мінімальної зарплати зникла «прив'язка» до простої, некваліфікованої праці.
Натепер відповідно до ст. 3 Закону України «Про оплату праці» мінімальна заробітна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Вона встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах і є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.
Мінімальна заробітна плата отримала не тільки новий зміст, а й новий розмір. Так, розмір місячної мінімальної заробітної плати дорівнює 3200 грн., почасової - 19,34 грн. (ст. 8 Закону України про Держбюджет-2017).
Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.
Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
При цьому, для працівників яких встановлені оклади, державною гарантією є мінімальна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою праці - мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Алгоритм розрахунку суми доплати до мінімальної заробітної плати

'При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпе-чення її мінімального розміру не враховуються: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт; премії до святкових і ювілейних дат. Цей перелік є вичерпним.
Отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплата за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів; за роботу у зоні відчуження; доплата за роботу у нічний час, то вони мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати.
Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 Закону України «Про оплату праці», мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.
Тобто, підвищення посадових окладів працівників, на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці;
доплати за:
- роботу у вечірній час;
- суміщення професій (посад);
- розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт;
- виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;
- інтенсивність праці;
- керівництво бригадою, наставництво;
- науковий ступень;
- ненормований робочий день;
- допуск до державної та комерційної таємниці;
- економію матеріалів і ресурсів (зокрема водіям за економію палива);
надбавки за:
- вислугу років;
- особливі умови роботи працівників бібліотек;
- класність водіям (машиністам) транспортних засобів;
- виконання особливо важливої роботи на певний строк;
- знання та використання в роботі іноземної мови;
- престижність педагогічної роботи;
підвищена оплата за роботу в святкові і вихідні дні;
всі види премій, крім перерахованих у частині другій статті 31 Закону;
індексація включаються в виплати, які враховуються в заробітну плату при забезпеченні її мінімального розміру.
Суми середнього заробітку, які розраховуються згідно з Постановами Кабінету Міністрів України № 100 та № 1266, не враховуються в заробітну плату для забезпечення її мінімального рівня.
Це виплати, які зберігаються за працівником під час відпустки, виконання державних або громадських робіт, підвищення кваліфікації, службового відрядження, тимчасової непрацездатності, сум матеріальної допомоги, яка виплачується в розмірі середньої заробітної плати, вихідної допомоги і компенсації за невикористану відпустку, тому, що ці виплати не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу.
Щодо оплати часу простою. Гарантії працівникам на час простою встановлені статтею 113 КЗпП, відповідно до якої час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові, без доплати до мінімального її рівня.
У разі укладення трудового договору на роботу в умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником в повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно виконаній нормі праці.
Тобто, якщо працівник прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця, працює в режимі неповного робочого часу, протягом місяця був у відпустці або на лікарняному, то заробітна плата розраховується пропорційно виконаній нормі праці і може бути меншою, ніж мінімальна заробітна плата.

Заступник начальника управління –
начальник відділу УСЗН Н.В.Шатохіна

 

Середа, 09 Серпня 2017 10:52 | Переглядів: 525

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]