Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Безпека у побуті

 

Найбезпечніше в побуті людина почуває себе у своєму будинку, квартирі, на дозвіллі. Як кажуть британці, мій дім — моя фортеця. І загалом це справді так. А щоб почуватися не тільки безпечно, а й достатньою мірою комфортно, людина використовує" у своїй домівці різноманітну техніку, яка, безперечно, полегшує їй життя. Нинішній рівень технічного прогресу цілком достатній для того, щоб забезпечити автономне існування будь-якої людини упродовж тривалого часу без потреби спілкування із зовнішнім світом. Зокрема, у переважній більшості будинків є холодна і гаряча вода, світло, опалення, холодильник, аудіо та відеотехніка, телефон, туалет, тощо. Одне слово, в оселі людина майже всім забезпечена. Проте за певних обставин "фортеця" може виявитися вразливою. Але як це недивно - надбання цивілізації несуть у собі не лише комфорт, а й певну небезпеку. Що загрожує безпеці людини в її власній оселі?
Побутова електрика. Будь-який, навіть найдрібніший ремонт електрообладнання (скажімо, заміна електричної лампочки у люстрі чи настільній лампі, плавких запобіжників в апаратурі чи інструменті) необхідно виконувати вимкнувши напругу в електромережі будинку, квартири (якщо неможливо вимкнути пристрій, витягніть вилку з розетки). Адже, така, здавалося б, дрібниця, як вкручування (чи викручування) електричної лампочки в патрон під напругою, може призвести до травми рук, обличчя, навіть втрати зору. Ремонт електровимикачів, розеток потребує обов'язкового вимкнення напруги на вхідному електричному щитку будинку, для чого потрібний вільний доступ до нього або спеціальний ключ, якщо щиток замкнено.
Особливо уважним слід бути при виконанні ремонту електрообладнання у приміщеннях, де вологість повітря часто підвищена або може бути мокра підлога.
Щоб уникнути короткого замикання, потрібно періодично перевіряти надійність контактів у сполучних пристроях (вилках, розетках, вимикачах тощо). Не слід забувати вимикати електрообладнання після користування ним, а також коли ви виходите з квартири, будинку. Часто причиною пожежі у квартирі буває залишена ввімкненою без нагляду електрична праска.
Газові плита, колонка і система опалювання (котел або грубка) є додатковими потенційними джерелами небезпеки, а часто й надзвичайних ситуацій. Уникнути небезпеки можна у разі дотримання правил користування цим обладнанням, підтримуючи його у справному стані. Якщо ви, увійшовши у квартиру, відчули запах газу (до природного газу, який майже не має запаху, додається бутилмеркаптан — газ, який має сильний специфічний запах навіть у малих концентраціях) — це перший сигнал можливої небезпеки. Пам'ятайте, що в цьому разі забороняється вмикати світло, запалювати сірники або запальничку — поява іскри у може спричинитися до вибуху. Насамперед потрібно відчинити вікно (чи кватирку) та двері, зробивши протяг, і перекрити газ (якщо ви забули зробити це вчасно). Якщо можливо, з'ясуйте причину витоку газу і ліквідуйте її. Якщо це вам не під силу — викликайте майстра-газовика.
Але на сьогоднішній день газ у побуті є, враховуючи його ціну, великою розкішю. У зв’язку з високими цінами на газ населення масово переходить на альтернативні джерела опалення (дрова, пилети, брикети, вугілля). Проводячи аналіз невиробничого травматизму помічено, що у осінньо - зимовий період збільшується кількість травм отриманих при рубці або пилянні дров.
Також дуже важливо перед початком опалювального сезону, з метою уникнення отруєння чадним газом, провести чистку вентиляційних та димових каналів у будинках.
Які ще загрози підстерігають людину в її оселі?
Велике значення для безпечності проживання в оселі має раціональне розташування в ній меблів і обладнання. Тут важлива не лише комфортність, а й насамперед безпечність.
Меблі не повинні заважати пересуватися кімнатою. Інакше людина може спіткнутися, впасти і травмуватись. Принагідно зауважимо: вдома не варто виконувати самостійно роботу, що несе в собі підвищену небезпеку. Наприклад, ремонтувати електрообладнання, мити вікна чи фарбувати рами.
Доцільно нагадати, що над плитою (газовою чи електричною) не слід навішувати полиць, а тим більше зберігати там легкозаймисті предмети. Звичайне бажання щось дістати з полиці над плитою може закінчитися не лише опіками, а й пожежею і навіть смертю.
Можна навести ще багато прикладів небезпек в оселі людини. Варто замислитись і проаналізувати бодай один день, проведений у квартирі, виокремивши правильні та неправильні дії в кожній конкретній ситуації.

Головний спеціаліст відділу
з питань праці та зайнятості
управління соціального захисту
населення райдержадміністрації В.І.Марко

 

Понеділок, 13 Травня 2019 10:59 | Переглядів: 1822

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]