Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини з податкової

Власникам кафе та ресторанів: як уникнути порушення податкового законодавства?

Організація ресторанного бізнесу, інших закладів громадського харчування – справа особливо відповідальна. Вона чітко регулюється нормами законодавства, у тому числі податкового.
Продаж підакцизної продукції, торгівля через касовий апарат, облік товарних запасів, оформлення найманої праці – ці та інші аспекти діяльності потребують особливої уваги власників кафе, барів і ресторанів з огляду вимог дотримання законів.
Недбайливе ставлення до виконання законодавчо прийнятих правил не звільняє від відповідальності. Аби уникнути порушень або не допустити повторних, розглянемо основні норми.
За перше порушення порядку використання РРО – штраф 1 гривня, за наступні – 100 відсотків вартості товарів
Деякі підприємці нехтують правилами застосування реєстраторів розрахункових операцій. Останнім часом в ході перевірок було виявлено чимало випадків подібних порушень серед запорізьких закладів громадського харчування.
Однак, бізнесмени мають знати наступне: якщо за результатами фактичної перевірки співробітники фіскальної служби виявлять порушення у розрахункових операціях (п. 1 ст. 17 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"), до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції, а саме:
– за правопорушення, вчинене вперше, – штраф одна гривня;
– за кожне наступне (виявлене в ході повторних перевірок) – 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).
Крім того, порушення порядку проведення розрахунків відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення адміністративного штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 34 до 85 грн. і на посадових осіб – від 85 до170 грн.
Якщо протягом року особа, яка здійснює розрахункові операції, повторно допустила такі самі порушення, на неї накладається штраф від 85 до170 грн., а на посадових осіб – від 170 до 340 грн.
Алкоголь на розлив – лише у закладах громадського харчування!
Згідно з чинним законодавством роздрібною торгівлею алкогольними напоями вважається діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування.
Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється лише суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.
Визначення терміну "підприємство громадського харчування" наведено у Правилах роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 року (Правила №219). При цьому, згідно з наказом Міністерства економіки України від 09.10.2006 року №309, у назві та тексті Правил №219 слова "громадське харчування" замінено словами "ресторанне господарство".
Суб’єкти господарської діяльності у сфері ресторанного господарства при облаштуванні закладу згідно з обраним типом (класом) повинні мати необхідні виробничі, торговельні та побутові приміщення, а також обладнання для приготування та продажу продукції. Вимоги, що пред’являються до виробничих, торговельних та побутових приміщень закладів (підприємств) ресторанного господарства, обладнання, інвентарю, переліку послуг, технологічних режимів виробництва продукції, встановлюються законодавством України.
Відкриття закладу узгоджується з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку.
Отже, здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право тільки підприємство ресторанного господарства або спеціалізований відділ, що має статус суб’єкта господарювання громадського харчування, суб’єкта господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД-2010 – 56.10 – 56.30.
За порушення цих вимог (крім торгівлі безалкогольним пивом) застосовується штрафна санкція в розмірі 6800 грн.

Переглядів: 423

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]