Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини з податкової

Кожен працівник має отримувати легальну заробітну плату: запорізькі роботодавці та представники контролюючих органів обговорили норми чинного законодавства

Легалізація трудових відносин, підвищення рівня оплати праці, боротьба із зарплатами "в конверті" – це пріоритетні завдання спільної роботи фіскальної служби Запорізької області, Головного управління Держпраці, Пенсійного фонду, служби зайнятості та місцевих органів влади. Саме ці питання були розглянути на семінарі для представників підприємств регіону, який нещодавно пройшов у обласному центрі.
У ході обговорення начальник відділу планування контрольно-перевірочної роботи ГУ ДФС у Запорізькій області Віктор Аркатов зазначив, що легалізація трудових відносин – це один із найважливіших чинників, який забезпечує повноту надходжень до бюджетів податків та зборів. Він повідомив, що протягом поточного року співробітники фіскальної служби провели 146 документальних перевірок, за результатами яких донараховано 84,2 млн грн., а завдяки заходам з детінізації відносин в сфері зайнятості населення легалізовано працю 6447 робітників.
Також Віктор Аркатов зазначив, що між фіскальною службою та управлінням держпраці організована взаємодія та обмін інформацією щодо легалізації найманої праці. Зокрема, з початку року органами ДФС передано 8 матеріалів перевірок з встановленими порушеннями трудового законодавства, а Головним управлінням Держпраці направлено до ГУ ДФС у Запорізькій області 12 матеріалів з порушенням податкового законодавства.
Крім того, на семінарі були розглянуті практичні питання, що стосуються державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, які здійснює державна служба України з питань праці, зокрема, черговість і оформлення результатів перевірок, штрафи за порушення трудового законодавства, ризики, що несе роботодавець та працівник при використанні незадекларованої праці.

Представник управління пенсійного фонду повідомила, що на веб-порталі Пенсійного фонду відкрито доступ до Реєстру застрахованих осіб, де кожен працівник може переглянути свої дані щодо нарахованої заробітної плати та суми сплачених внесків до пенсійного фонду.
Також було наголошено, що всі роботодавці (підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності) при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись норм законодавства, адже розмір заробітної плати впливає на пенсійне забезпечення та страховий стаж для призначення пенсій.
Під час семінару слухачі поставили чимало запитань до контролюючих органів. Так, відповідаючи на питання щодо розміру заробітної плати та єдиного соціального внеску, представник фіскальної служби роз’яснив, що роботодавці нараховують 22% єдиного соціального внеску на суму заробітної плати кожного працівника. Мінімальний страховий внесок у 2018 році становить 819,6 грн. Якщо нарахована заробітна плата найманих працівників менше мінімально встановленої (в 2018 році - 3723 грн.), роботодавець зобов'язаний донарахувати єдиний внесок до мінімального страхового внеску.
Коментуючи питання стосовно сплати єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців, Віктор Аркатов наголосив, що сума єдиного внеску за себе не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Переглядів: 166

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]