Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини з податкової

Бюджетна організація має об’єкти житлової нерухомості. За яких умов сплачується податок на нерухоме майно?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є, зокрема, юридичні особи, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.
Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності).
Тобто, податок на нерухоме майно не сплачується за умови одночасного виконання установами та організаціями таких критеріїв:
- створення їх органами державної влади, органами місцевого самоврядування;
- фінансування лише за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів;
- отримання статусу неприбутковості.
Документом, що підтверджує статус неприбутковості є Рішення про включення підприємства, установи, організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій, видане фіскальним органом за їх місцезнаходженням з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості (0031).
Якщо організація є власником житлової та/або нежитлової нерухомості та має документальне підтвердження віднесення їх до категорій, що не є об’єктом оподаткування, то податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не подається.
Разом з тим, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також створених ними організацій, які утримуються за рахунок відповідних бюджетів і отримують прибуток, оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на загальних підставах.
Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають фіскальному органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
Зазначена норма передбачена п.п. 266.1.1, п.п. 266.2.2 «а», п.п. 266.3.1, п.п. 266.7.5 ст. 266 Податкового кодексу.
Разом з тим, звертаємо увагу, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки належить до місцевих податків і зборів, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.
Сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад можуть встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, громадських об'єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Переглядів: 133

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]