Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

НА ЗАПОРІЖЖІ СТАРТУВАВ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ТЕСТУВАННЯ

16 травня у Запоріжжі вшанували пам’ять людей, які померли від СНІДу та відкрили тижневик тестування на гепатити В і С та ВІЛ. Упродовж тижня жителі нашого краю зможуть пройти тести не лише в свого сімейного лікаря, а й в мобільних центрах.

Щороку у третю неділю травня Україна вшановує пам’ять людей, які померли від СНІДу. Цей день започатковано у 1983 році за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я. Головною метою цієї пам’ятної дати є вшанування людей, які померли через захворювання, та привернення уваги до  проблеми СНІДу з метою збереження життів наших співгромадян.

  • Цей день для всіх, кому не байдужа проблема  ВІЛ/СНІДу, - це нагадування про те, що ВІЛ-позитивні люди - це такі ж люди, як і всі інші, а епідемія ВІЛ може торкнутися кожного. Тож сьогодні вшановуємо пам’ять усіх тих, чиї життя забрала епідемія, та не забуваємо, що тільки від нас самих залежить наше здоров'я та майбутнє, – зазначила голова правління БО “Мережа 100 відсотків  життя. Запоріжжя” Ірина Дорошенко.

Хоча кількість смертей від СНІДу зменшується, ВООЗ характеризує ситуацію з цією хворобою у світі як пандемію. У 26 країнах, в тому числі й в Україні, СНІД залишається в п'ятірці головних причин передчасної смерті й непрацездатності. За даними центру громадського здоров'я МОЗ, у квітні 2021 року в Україні зареєстровано 1 349 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 332 пацієнтів діагностовано СНІД, а 161 людина померла від цієї хвороби. За даними центру громадського здоров'я, в Україні понад 250 000 людей живуть з ВІЛ і половина з них не знає про свій статус.

Також, за оцінками експертів, в Україні близько 1,5 млн людей живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або C. На обліку перебуває  82 тисячі пацієнтів з гепатитом С і 23 тисячі - з гепатитом В. Більшість людей не знає про свій статус, бо вірусні гепатити рідко мають гостру форму та перетікають безсимптомно.  Більшість хворих дізнається про те, що інфіковані, коли хвороба вже значно вплинула на печінку.

Однією з причин, чому Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами поширення гепатитів та ВІЛ, експерти називають невчасну діагностику та недостатню поінформованість громадян.

Не всім хворим з гепатитом В необхідне лікування. Це вирішує індивідуально лікар. Проте, всі хворі мають перебувати під медичним наглядом та регулярно проходити обстеження. Лікування допомагає контролювати вірусне навантаження в крові, щоб воно не наносило непоправної шкоди здоров’ю.

Хронічний гепатит В – невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Гепатит С – виліковний. Курс лікування становить близько 3 місяців. Ефективність лікування – 90%. 

Якщо не лікувати ВІЛ-інфекцію, у людини може розвинутися синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Це комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом імунної системи на ІІІ–IV стадії інфікування ВІЛ, і без належного лікування ВІЛ призводить до розвитку СНІДу впродовж 8–10 років. І лише своєчасна діагностика і лікування ВІЛ-позитивної людини забезпечує їй повноцінне тривале життя: можливість народити здорових дітей, жити соціально активним життям. Наразі ВІЛ - це не вирок, адже за умови прийому антиретровірусної терапії хвороба переходить у хронічну стадію, вірус максимально пригнічується, а імунна система відновлюється та виконує свої захисні функції.  Якщо людина, яка живе з ВІЛ, приймає АРВ-препарати, то ризик передачі ВІЛ до її статевого партнера зменшується на 96%.

  • Сьогодні дуже важливо володіти інформацією про шляхи передачі ВІЛ та гепатитів, методи профілактики, регулярно тестуватися, а в разі отримання позитивного результату негайно розпочати лікування, – наголосила Ірина Дорошенко.

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю



Понеділок, 17 Травня 2021 13:07 | Переглядів: 259

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]