Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

1 ЧЕРВНЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

Питання забезпечення прав дітей в умовах проведення реформи децентралізації стало головним на традиційній Всеукраїнській нараді. До онлайн-заходу приєдналися представники Кабміну, обласних державних адміністрацій та інших органів влади.

Запорізький край на нараді представляли заступник голови Запорізької ОДА Руслан Шиханов, керівниця Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва та заступниця директора Департаменту освіти і науки ОДА Олена Сороченко.

Відкриваючи нараду, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що підтримка та збереження інституту родини є пріоритетом для влади. Діти мають зростати в благополучних сім'ях, а діти з інвалідністю повинні мати рівний з іншими доступ до освіти та соціальних послуг. Держава прикладатиме всіх зусиль в цьому напрямку поки хоч одна дитина потребуватиме допомоги та захисту. Водночас громади найближче до своїх дітей і краще за інших розуміють їх проблеми, а тому на їх плечі покладається значна частина реалізації державної політики.

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна зазначила, що в ході децентралізації пріоритети щодо захисту прав дитини залишаються незмінними. Так, завдання влади та громад - зробити все можливе, щоб діти виховувалися в родині, не зазнавали насилля та мали безбар’єрний доступ до послуг і можливостей власного розвитку - медичного обслуговування, освіти, культурного виховання тощо. Зі свого боку Уряд підтримав ряд ініціатив Мінсоцполітики щодо охорони дитинства. Приміром, погоджено збільшення допомоги при народженні дитини до 50 тисяч гривень, удосконалено процедуру усиновлення, підтримано створення малих групових дитбудинків.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко зазначив, що з метою охорони прав дітей відомством розроблено нові норми, порядок організації харчування та медичного обслуговування, в тому числі, проведення профілактичних оглядів і щеплень у закладах освіти. Крім того, кожна дитина в Україні має право на безкоштовну медичну допомогу в рамках Програми медичних гарантій. Пріоритетом Уряду також залишається зниження захворюваності серед дітей. З цією метою у 2021 році з бюджетів всіх рівнів виділено понад 1,3 млрд гривень, за які планується оздоровити 1,2 млн дітей.

Питання забезпечення прав та законних інтересів дитини сьогодні покладено на територіальні служби у справах дітей. В ході децентралізації по всій країні утворено 1129 відповідних органів. У Запорізькій області такі територіальні служби створено у 90% громад. Там, де кадрові питання поки не вирішенні, виконання функцій з питань захисту дітей покладено на заступників голів місцевих рад.

Наразі у Запорізькій області є 183 прийомі родини, що виховують 374 дитини, та 56 будинків сімейного типу. Під опікою перебуває 2588 дітей. Наразі робота з влаштування сиріт до сімейних форм виховання продовжуються - регулярно проходять навчальні тренінги для кандидатів в усиновлювачі та опікуни. Крім того, триває робота із надання допомоги дітям, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході країни.

Служба у справах дітей Запорізької облдержадміністрації постійно співпрацює з благодійними фондами та організаціями, які опікуються дітьми різних вразливих категорій. Паралельно для захисту вразливих груп в області триває розбудова мережі закладів з інклюзивною освітою. Діти з особливими освітніми потребами мають змогу на рівних з іншими навчатися в школах та дитсадках всієї області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА



Вівторок, 01 Червня 2021 13:36 | Переглядів: 240

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]