Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Що потрібно знати про холеру

Випадки холери в Україні були зареєстровані у 1998, 1999, 2007, 2011 роках. У 1998 році холеру фіксували у Донецькій області та в Криму, у 1999 році значний спалах поширився по кількох південних та східних регіонах України, випадки фіксували у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Одеській областях.
Холера швидко поширюється, навіть поодинокі випадки можуть призвести до епідемії. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я відносить холеру до особливо небезпечних інфекцій і зобов’язує країни повідомляти про кожен виявлений випадок.
Холерний вібріон потрапляє у водойми зі стічних вод, де може довго зберігатися у життєздатному стані. Сучасні методи очищення каналізаційних відходів суттєво зменшили поширення холери у світі. Втім, стихійні лиха та війни час від часу призводять до спалахів інфекції.
Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін пояснив, що ситуація з поширенням інфекційних захворювань у Маріуполі стала критичною через масові поховання людей в недозволених місцях та відсутність доступу до питної води.
З 1 червня Міністерство охорони здоров'я України почало посилений нагляд за всіма випадками на території України, які можуть бути схожими на холеру.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.

Як передається холера?

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.
Людина може заразитися холерою під час пиття води або вживанні продуктів, заражених бактеріями. Найчастіше джерелами інфекцій харчового походження є сирі або такі, що не пройшли достатньої теплової обробки морепродукти, свіжі фрукти та овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання.

Інкубаційний період

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Особливості холерного вібріону

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
• частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
• через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
• загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
• холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
• шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
• задишка, різка слабкість.
Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Чи можна запобігти холеру?
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
• якщо продукт не можна закип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірки тощо), його не можна вживати в їжу;
• не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
• дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
• використовуйте чисту воду;
• мийте овочі і фрукти перед вживанням;
• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
• в подорожах, при стихійних лихах за неможливості використовувати питну воду гарантованої якості - використовуйте спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води.

Державною установою «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» здійснюються моніторингові дослідження якості питної води у місцях водозаборів, на водопровідних спорудах та мережах централізованого господарсько-питного водопостачання на території Запорізької області, а саме в м. Запоріжжя, м. Токмак, м. Вільнянськ, м. Енергодар.
Наразі відхилень від нормативних показників за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками не встановлено.

 

За матеріалами ДержУстанови "Запорізький обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України"



П'ятниця, 10 Червня 2022 14:10 | Переглядів: 240

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]