Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Інформація для ЗМІ

У Запорізькому районі проводяться весняні обстеження сільськогосподарських угідь

Разом з весняним відновленням вегетації озимих культур активізуються й різноманітні шкідники. Спеціалісти агропромислового виробництва постійно ведуть спостереження за розвитком шкідливих організмів. У березні-квітні розпочинаються контрольні весняні ґрунтові розкопки сільськогосподарських угідь з визначенням відсотку живих шкідників після перезимівлі для уточнення обсягів передбачуваних робіт із захисту рослин. Контрольні весняні ґрунтові розкопки необхідно провести до II декади квітня. Обстеженню підлягатимуть найбільш поширені та шкодочинні види на території Запорізького району. Серед них шкідник – клоп шкідлива черепашка: живлячись зерновими, зокрема пшеницею, не тільки різко знижує кількість, але й істотно погіршує якість врожаю зерна. Активний період життя шкідника в хлібному полі – близько трьох місяців за рік, решту часу він перебуває в місцях зимівлі – лісах, лісосмугах та садах під опалим листям. Рано навесні після танення снігу і підсихання ґрунту до стану розсипчастості у верхніх шарах обстеження проводять методом закладки облікових майданчиків розміром 50х50 см в шаховому порядку на однаковій відстані один від одного. При цьому визначають як загальну чисельність клопів, що перезимували, так і чисельність загиблих клопів.
За даними ґрунтових осінніх обстежень 2018 року хлібною жужелицею заселено 9% посівів озимих культур в районі. Відновлення живлення фітофага навесні 2019 року відбуватиметься за підвищенням середньодобових температур до +8+100С. Найбільш активний період шкодочинності жужелиці очікується протягом III декади березня – I декади квітня. У квітні можлива шкодочинність злакових мух (гессенська, пшенична, шведська). Основну увагу необхідно звернути на ярі зернові в період сходів, де можливе формування осередків з підвищеною чисельністю шкідника.
У ранньовесняний період можлива осередкова шкодо чинність озимої совки та інших видів підгризаючих совок. При прогріванні ґрунту на глибині 20см до 10 0С, гусениці підніматимуться у поверхневі шари ґрунту, їх живлення прогнозовано триватиме до II декади квітня, після чого відбуватиметься їх заляльковування. З підвищенням температурного режиму, прогнозовано в II- III декаді квітня, посіви почнуть заселятися хлібними п’явицями та хлібними блішками. В осередках високої чисельності шкідників можливі значні пошкодження рослин. Характерними ознаками пошкоджень п’явицями є продовгуваті наскрізні отвори на листовій пластині. Пошкодження личинок стеблових блішок нагадує пошкодження шведською мухою (пожовтіння, в'янення центрального листка, загибель пошкодженого стебла), проте наявність на стеблі добре помітного кругового отвору вказує на пошкодження стебловою блішкою. Весняний захист озимого ріпаку починається із боротьби з великим ріпаковим прихованохоботником. Серед усіх шкідників ріпаку він найшвидше покидає місця перезимівлі, а при денній температурі +5… 90С заселяє поля ріпаку. Виявити прихованохоботника можна за допомогою жовтих чашок-приманок. Економічний поріг шкодочинності становить 3-4 шкідники за добу у приманці. Також після відновлення вегетації шкодитиме ріпаковий пильщик, зимуючий запас якого зберігається на 10-30% посівів ріпаку, за щільності 0,5-2,0 личинки на кв.м Живлення шкідника триватиме впродовж III декади березня - II декади квітня. Імаго південного сірого довгоносика живляться надземною масою багатьох культур (озима пшениця, жито, кукурудза, соняшник, ярі зернові, зернобобові). Личинки живляться корінцями культур. Вихід жуків південного сірого довгоносика із ґрунту, що перезимували відбувається з настанням середньодобової температури повітря +6-80С, а масовий вихід – за накопиченням суми позитивних температур 220-2400С. Основним місцем зимівлі є поля після кукурудзи й соняшнику і дуже мало – на полях після зернових колосових. Заселення, зростання чисельності й шкідливості жуків південного сірого довгоносика в полях сівозміни різних сільськогосподарських культур відбуватиметься з кінця березня і до кінця травня, тобто більш як два місяці жуки добре літають. Уранці та ввечері жуки харчуються найінтенсивніше. У хмарну і вітряну погоду комахи ховаються під грудочками землі.
Управлінням агропромислового розвитку Запорізької райдержадміністрації, з метою запобіганню масового розмноження та поширенню шкідливих організмів, здійснються вибіркові обстеження на полях сільськогосподарських підприємств району.



Середа, 20 Березня 2019 13:47 | Переглядів: 275

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]