Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Міжнародний день пам’яток та історичних місць

Щорічно 18 квітня світ відзначає Міжнародний день пам’яток та історичних місць. В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99.
Питання збереження історичних пам’яток регулюються Конституцією України, зокрема ст. 54. «Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини».
Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку археології, архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання.
На території Запорізького району до наших днів збереглися унікальні пам’ятки археології, архітектури, мистецтва та історії. Уся ця величезна спадщина, яка закарбована в камені та бронзі, розповідає про нашу історію, героїчне минуле, його трагічні сторінки. Усі пам’ятки мають охоронні зони, головною метою яких є збереження традиційного характеру середовища навколо них.
Найбільш поширеними пам’ятками культурної спадщини Запорізького району є археологічні об’єкти.
Це – кургани, залишки стародавніх поселень, стоянок Черняхівської культури, пізнього Палеоліту, пізньої Бронзи тощо. Те, що в інших країнах представлено фрагментарно, на території нашого району присутнє у вигляді цілих пластів. Загальна площа земель історико-культурного призначення на території Запорізького району, на яких розташовано 1053 об’єкти археологічної спадщини (найбільша кількість в області), становить приблизно 395 га. Серед пам’яток археології 935 об’єктів входять до складу комплексів, тобто таких пам’яток, що складаються з двох та більше, 118 розташовані окремо.
На початку 1980-го року біля селища Балабине, при проведенні розкопок, на одному з курганів були знайдені багато срібних прикрас, посуд, дуже цінна та красива сокира інкрустована дорогоцінним камінням (таких сокир в усьому світі лише три), тощо. Всі ці речі зараз знаходяться в Запорізькому обласному державному краєзнавчому музеї.
Запорізький район з багатим минулим та значним історичним різноманіттям береже свою історію, адже дбайливе ставлення та повага до історії є проявом поваги до себе самого та теперішнього часу.
На сьогодні в Запорізькому районі перебуває на обліку 46 пам’яток історії та 1 пам’ятка монументального мистецтва. Переважна більшість пам’яток відбивають події Другої Світової війни – 45 пам’ятки. Це братські могили радянських воїнів та жертв окупаційного режиму, пам’ятники воїнам-односельцям, пам’ятки, пов’язані з діяльністю підпілля.
На території Запорізького району поховано 6738 військовослужбовців, які загинули під час Другої світової війні, з них 18 Героїв Радянського Союзу. Звання Героя Радянського Союзу були посмертно удостоєні учасники форсування Дніпра та боїв за Розумівський плацдарм.
Під час окупації Запорізького краю німецькими військами на території Запорізького району проводилась активна підпільна робота, що знайшло відображення в пам’ятках. Так, у смт. Балабине підпільно-диверсійну діяльність проводила молодіжна група «За Радянську Україну», очолена Майєю Самсикою. На будинку Майї Самсики, який був штабом підпільної групи, розміщена меморіальна дошка.
За сприяння партизанам та зрив відправки молоді у Німеччину, загинула під час арешту німецьким комендантом, жителька с. Новоолександрівки Віра Корякіна, яка по завданню партизанського загону працювала перекладачем у комендатурі. Її могила знаходиться на подвір’ї біля будинку.
Наймолодша пам’ятка подій Другої світової війни «Пам’ятник льотчикам-землякам» (2014 рік, селище Малокатеринівка) встановлена на честь 7-ох льотчиків земляків-однокласників, випускників Малокатеринівської середньо освітньої школи 1939 рік. Пам’ятник являє собою дуже цікаву композицію, в якій використані елементи військового літака–винищувача Ла-5, а також устатковано табличку з надписом «Один клас. Одне небо…»
У селищі Кушугум встановлений пам’ятник загиблим в мирний час льотчикам, які свій палаючий літак відтягнули від селища, щоб врятувати жителів. Нажаль, ціною власного життя.
Кожне село та селище нашого району має свою історію. Закладами культури району здійснюються заходи щодо популяризації об’єктів культурної спадщини серед населення Запорізького району. Під час карантину в режимі он-лайн організовано віртуальні подорожі пам’ятками культурної спадщини Запорізького району, які висвітлюватимуться на офіційній сторінці ФБ «Культура Запорізького району».
Пам’ятки історії щороку впорядковуються до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні силами працівників культури, освіти, представниками органів місцевого самоврядування та небайдужими мешканцями, адже час руйнує їх і в більшості необхідно проведення ремонтно-реставраційних робіт для збереження пам’яті героїчних вчинків наших предків, які сьогодні також слугують прикладом для українських воїнів у боротьбі за суверенність та цілісність України.
Серед пам'яток архітектури та містобудування на території Запорізького району знаходиться пам'ятка «Комплекс садиби Миклашевських» (с. Біленьке), яка занесена до Державного реєстру об’єктів культурної спадщини України.
Є в Запорізькому районі і менонітські споруди, значна частина яких знаходиться на території нинішньої Широківської ОТГ та Миколай-Пільської сільської ради. Так, на території села Ручаївка розташован будинок-музей німецьких колоністів. Саме село було засноване як німецька колонія Шенгорст в другій половині XIX століття. Будинок був побудований в 1896 році Арнольдом Петерсом. Його нащадок на ім’я Віктор Дик в 2007 році організував цей музей.
А в с.Миколай-Поле на сьогодні збереглися споруди менонітської церкви, середньої школи, житлової частини для вчителів (теперішній дитячий садочок), стайні (теперішня майстерня) тощо. Все це знайшло відображення в книзі Руді Фрізена «Менонітська архітектура. Від минулого до прийдешнього».
Але в нашій країні нерідкі акти вандалізму та інші прояви недбалого ставлення до пам'яток. Наразі дуже актуальним залишається припинення розорювання та руйнування курганних насипів, поселень, а також паспортизація, облік пам’яток археології, встановлення інформаційних табличок тощо.
Тому охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини.
Запорізький район може пишатися своєю історико-культурною спадщиною.
Заклади культури є і залишаються осередками розвитку творчих ідей та втілення їх в життя, тому одним із завдань для працівників культури, є відродження, збереження національних традицій, звичаїв, обрядів, організація культурно-масових заходів, інформаційне забезпечення, зміцнення матеріально-технічної бази, створення умов для ефективного виховання дітей та молоді, формування позитивного іміджу закладів культури на основі запроваджених форм і методів роботи.
Так у 2019 році в приміщенні районного будинку культури відкрито музей Бойової Слави (на громадських засадах), наразі проводиться збір, систематизація та відповідне оформлення історичних даних, фотоматеріалів, документів з метою увічнення пам’яті трудового подвигу мешканців району для нового музею Трудової Слави Запорізького району.
Відзначення дня пам'яті і шани пам'яток та історичних місць виховує у співвітчизників любов до власної Батьківщини, спонукає інтерес до історії місцевості, де людина проживає, тож, вивчайте, відкрийте для себе багато нового і цікавого, гордіться та бережіть свою історію! Зі святом!

 



П'ятниця, 17 Квітня 2020 11:34 | Переглядів: 759

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]