Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Рекомендації щодо дезінфекції об’єктів на територіях із твердим покриттям і у багатоквартирних будинках

Дезінфекційні заходи, що впливають на зниження ризику поширення коронавіруса, провадять на територіях із твердим покриттям щоденно рано вранці, або пізно ввечері, або вночі. В першу чергу приділяється увага територіям лікарень, людним місцям, зупинок, де більше скупчення людей.
Доцільно здійснювати механізоване миття із застосуванням миючих дезінфікуючих засобів проїжджої частини вулиць і майданів з твердим покриттям (доріг, тротуарів, підземних пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту, місць паркувань, дворових територій), лавок, урн, тощо. Під час механізованого миття і дезінфекції має виключатись можливість попадання змитих забруднень і струменів дезінфікуючих розчинів на смуги зелених насаджень.
Проводиться також чистка стічних канав та прилеглих ділянок, де найбільше збирається бруду. Миття проїжджої частини виробляють на вулицях, що мають прийомні колодязі дощової каналізації.
На зупинках підлягає прибиранню майданчик дорожнього покриття між навісом зупинки і бортовим каменем, а також лавки і покриття, розташоване під навісом.
У під'їздах багатоквартирних будинків бажано дезінфікувати двічі на день місця, де відбувається найчастіший контакт рук з поверхнями: сходові поручні (перила), ручки вхідних дверей і вікон, підвіконня, кнопки ліфтових кабін, поштові ящики, вимикачи. Якщо у під'їздах та ліфтах проводиться вологе прибирання, то доцільним є використання миючих та дезінфекційних засобів, провітрювання. Застосування дезінфікуючих засобів з миючими властивостями дозволяє поєднати в одній операції миття та дезінфекцію.
Власник контейнерів для зберігання побутових відходів зобов’язаний забезпечити їх миття та дезінфекцію засобами, дозволеними до використання в України,– не рідше одного разу на 10 діб.
У житлових будинках, що мають сміттєпроводи, повинні бути забезпечені умови для щотижневого їх чищення, дезінфекції, дезінсекції і дератизації каналів сміттєпроводу.

Для дезінфекції каналів сміттєпроводів слід застосовувати засоби, дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України.
Проте, використання хлорвмісних дезінфекційних засобів для дезінфекції контейнерів та каналів сміттєпроводів забороняється.
Згідно з п. 9 розділу III Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 N 4005-XII (із змінами) для проведення дезінфекційних заходів необхідно використовувати дезінфекційні засоби, що зареєстровані для застосування в Україні відповідно до постанови Верховної Ради від 03.07.2006 № 908 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів» (зі змінами, внесеними згідно з постановою КМУ від 14 березня 2018 р. № 178 «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів») та внесені до Державного реєстру дезінфекційних засобів.
Всі дезінфекційні засоби використовуються відповідно до санітарно – гігієнічного висновку та методичних вказівок щодо застосування.
Засіб, який можна використовувати в рамках дезінфекції від коронавіруса, має відповідати головним критеріям:
- дозволений використовуватися в присутності людей в місцях загального користування;
- ефективний проти вірусних інфекцій.
Широке застосування мають дезінфікуючи засоби на основі хлорактивних, спиртовмісних, четвертинних амонієвих сполук, похідних гуанідинів, алкіламінів і інших, тому необхідно ретельно вивчити методичні рекомендації до конкретного препарату.
Якщо вибраний дезінфікуючий засіб, не має миючих і дезородоруючих властивостей, то після нього треба окремо вимити поверхні водою або миючим засобом.
З урахуванням кількості зареєстрованих у державному реєстрі дезінфекційних засобів на основі гіпохлориту натрію від різних виробників, при виборі дезінфектанту слід обов’язково звертати увагу на визначені в санітарно – гігієнічному висновку об’єкти застосування, а також вміст активного хлору.
Розрахувати потребу в засобі можна за відповідною таблицею, вказаної в методичних вказівках. Кількість концентрату, яка необхідна для приготування робочого розчину, а також води, має чітко відповідати методичним вказівкам щодо застосування дезінфектанту. Зазвичай обсяг дезінфікуючого розчину, необхідний для знезараження поверхні, складає 100 - 150 мл на 1 кв. м площі, що дезінфікується.
Знезараження асфальту та інших об'єктів поза приміщенням здійснюють розчинами гіпохлоритів натрію або кальцію з розрахунку 1,5 л на 1 кв. м площі в концентрації відповідно до вимог методичних вказівок, зазвичай у концентрації 0,1% - 0,5% по активному хлору. Необхідно проводити контроль вмісту активно - діючої речовини як у концентраті, так і у робочих розчинах.До роботи з хімічними дезінфікуючими засобами можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які пройшли відповідне навчання і інструктаж на робочому місці, не мають протипоказань до виконання професійної діяльності, що включає проведення дезінфекційних заходів.
При роботі з дезінфектантами необхідно неухильно дотримуватися заходів особистої безпеки і використовувати засоби індивідуального захисту: рукавички, маски, окуляри, захисний одяг і взуття.
При роботі з розчинами гіпохлоритів натрію або кальцію використовується також респіратор РУ- 60М з патронами марки А.

Начальник регіонального штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації
Вікторія КЛИМЕНКО



Середа, 22 Квітня 2020 11:20 | Переглядів: 204

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]