Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ТАЛАНОВИТА ЛЮДИНА, ЯКУ ШАНУЄМО І ЛЮБИМО…

Запорізький край справедливо можна назвати благословенним на розквіт пісенної та поетичної творчості.

Особливої уваги заслуговує розповідь про вчителя-пенсіонера Максимівського навчально-виховного комплексу Михайло-Лукашівської сільської ради Запорізької області, відмінника освіти України, поета-пісняра, козацького полковника, члена Запорізької міської організації композиторів та спілки гумористів «Весела Січ» Володимира Миколайовича БАЙДУКОВА.

Він народився 17 лютого 1950 року в місті Лабинськ Краснодарського краю, а з 1955 року проживає в Україні. За своє життя він змінив багато професій: після 8-річки здобув професію тракториста-машиніста широкого профілю, згодом – водія-професіонала; строкову службу проходив в ракетних військах стратегічного призначення в якості командира відділення і соліста ансамблю пісні і танцю дивізії. Вже там почав писати пісні та вірші.

Після закінчення курсів хормейстерів та баяністів при Запорізькому музичному училищі остаточно вирішив пов’язати своє життя із творчістю: працював художнім керівником сільського будинку культури, а потім – його директором. Більше 18 років Володимир Миколайович пропрацював учителем музики в Максимівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, одночасно виступаючи як автор пісень і акомпаніатор при вокальному ансамблі «Зоряниця». Під створений ним шедевр «Школо, прощай!», який став гімном села Максимівка, попрощалося зі шкільними роками не одне покоління випускників.

Його пісні – це відверта сповідь, це щира розповідь про щоденні людські клопоти, справи, віхи життя, це органічне, нерозривне поєднання простої, але виразної мелодії та доброго поетичного слова. У музичному реєстрі Володимира Миколайовича пісні різного плану. І завжди на першому місці пісня про рідне село, про Максимівку!

Коли у 2004 році у Максимівці заснували козацький курінь, ініціатором і найбільшим ентузіастом цієї незвичайної для сільської глибинки справи став поет і композитор Володимир БАЙДУКОВ, який і є отаманом Максимівського куреня Вільнянського козацького полку. Козаки допомагали дільничному інспектору розслідувати крадіжки, патрулювати населені пункти, а також виховували підростаюче покоління у дусі патріотизму: проводили уроки мужності, екскурсії на острів Хортиця, завод «Мотор Січ».

У 2011 році в світ вийшла перша збірка гумористичних оповідань і байок БАЙДУКОВА В.М. «Бувальщини від Папахи». Це порція доброго народного гумору, веселих історій з життя людей, які часто, навіть не усвідомлюючи власної унікальності, ставали героями літературних шедеврів Папахи - Байдукова (Папаха – козацьке прізвисько, одне з тих, яке за традицією прийнято мати всім авторам, що потрапили на «Веселу Січ»).

За активну участь у пропаганді народної творчості його неодноразово нагороджено Почесними грамотами, преміями. Він також має ряд церковних та козацьких нагород. Але найкращою нагородою для нього є любов односельців, визнання його таланту. Хай щебечуть пташки, посміхаються ранки, шепочуть листочки, вклоняються квіточки та цілує сонечко! А у голові знов зриваються нові рядки, виграють нові мелодії і піднімаються високо вгору, зростають любов’ю і піснею людського життя.

З впевненістю можна сказати, що все своє життя Володимир БАЙДУКОВ присвячує людям, дарує їм безмежне щастя і тепло!

Ось що говорять про Володимира Миколайовича односельці:

- З цією людиною я познайомилася більше 30-ти років тому. І все своє життя Володимир Миколайович віддав музиці. Вона звучала і звучить в його житті безперестанку. Читаючи рядки його віршів, знаходиш переплетені нитки людського життя. В них побачиш історію рідного краю, любов до нашої землі. В його рядках читаєш про тяжкі воєнні роки, про подвиги українських солдат, про велику перемогу у Другій світовій війні, і мабуть, про кожну квітку, кожне деревце нашого села і всього Вільнянського краю. В дитячому щебетанні поет знаходить те, що надихає на прекрасну поезію, яку він же покладає на музику. Пише він вірші, музику і на замовлення. Він виростив не одне прекрасне покоління юних співаків. Ці пісні люблять і шанують в нашім селі, районі, їх слухають і співають…- ділиться спогадами Т. ДАНИЛЕНКО, учасниця художньої самодіяльності «Зоряниця».

- З цією людиною я вперше познайомилася, коли навчалася в Максимівській ЗОШ. Урок співів став моїм улюбленим уроком. Вивчила багато його пісень, і стала брати участь у конкурсах художньої самодіяльності.  І думаю, що Володимир Миколайович відіграв важливу роль у моєму маленькому шкільному житті. І зараз, працюючи вчителем в школі, разом зі своїми учнями із задоволенням виконую пісні, автором яких є мій улюблений вчитель музики! – розповідає О. МЕДВЕДЬОВА, педагогічний працівник.

Й донині Володимир Миколайович є бажаним гостем не лише Максимівської школи, в якій його радо зустрічає учнівський та педагогічний колектив, а й усієї Михайло-Лукашівської громади!

 

ЯК ДНІПРО ПОВІК…                                               НЕ  ВПІЗНАЛА

 

Озори мене цвіт- калиною,                 Що це правдонька була,  Богом присягнуся!

до нових висот поведи.                       В галерею із села привезли бабусю.

Як Дніпро повік з Україною,              Подивитися пора на мистецтво-диво.

так із нею я назавжди.                         Між картинами стара помаленьку диба.

 

Словом, піснею і зерниною                Все подобається їй: пейзажі, портрети,    

засівай добро і роди!                           натюрморти та й усі інші «вінегрети»!

Як Дніпро повік з Україною,              Враз, спинилася вона: «Все у Вас відмінно!

так із нею я назавжди.                         Тільки ось, оця мара, це чия картина?»

 

Стала синові берегинею                      Підійшов юнак – атлет, бабі посміхнувся:

у дитинство світ поведи.                «Це, пробачте, не портрет – дзеркало, бабусю!»

Як Дніпро повік з Україною,

так із нею я назавжди.                         

 

В.М. БАЙДУКОВ                                         В.М. БАЙДУКОВ

 

Відділ освіти, охорони здоров’я, культури і спорту Запорізької райдержадміністрації



Четвер, 12 Серпня 2021 13:16 | Переглядів: 382

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]