Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ: ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

Перелік тематичних фільмів про “Голокост від куль” і нацистську політику масового знищення людей.

 

Назва картини

Рік випуску

Країна

Автори

“Книжкова злодійка”

2014

США, Німеччина

Б. Персівал

“Концтабори. Дорога до пекла”

2009

РФ

Ф. Стуков

“Владика Андрей”

2008

Україна

О. Янчук

“Хлопчик у смугастій піжамі”

2008

Великобританія, США

М. Херман

“Бабин Яр”

2003

Німеччина, Білорусь

Д. Кенью

“Бабин Яр”

2002

Україна

М. Засєєв-Руденко

“Життя прекрасне”

1997

Італія

Р. Беніньї

“Список Шиндлера”

1993

Австрія Німеччина

Ш. Рузовіцкі

“Дамський кравець”

1990

СРСР

Л. Горовець

“Шоа”

1985

Франція

К. Ланцман

 

 Перелік матеріалів Українського інституту національної пам’яті щодо збереження пам’яті про Бабин Яр

 Тема збереження та відновлення пам’яті щодо подій, пов’язаних з Голокостом і трагедією Бабиного Яру, зокрема, є важливою для політики історичної пам’яті України. Тому Українська держава та Інститут надають великого значення питанню належного увічнення пам’яті її жертв, рішуче засуджують прояви антисемітизму в українському суспільстві та докладають зусиль для належно вшанування українців, які рятували євреїв на території України під час Голокосту. Свідченням цьому є ухвалення Кабінетом Міністрів України постанови “Деякі питання призначення і виплати довічних державних стипендій для громадян України, які рятували євреїв на території України під час Голокосту у роки Другої світової війни, та про визнання такими, що втратили чинність, постанов Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 139 і від 9 серпня 2017 р. № 568” від 8 вересня 2021 року № 935 (режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-priznachennya-i-vipla-a935), робота над Концепцією комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру, щорічне проведення відповідних  жалобних і популяризаціних заходів.

 

Важливим тематичним інформаційним ресурсом Інституту та Громадського комітету “Бабин Яр” є  веб-сторінка “Бабин Яр: людина, влада, історія” (режим доступу: http://history.kby.kiev.ua). Ресурс містить архівні документи, кінохроніку, наукові статті, присвячені історії Бабиного Яру від кінця XVIII до початку ХХІ століття.

 

Окремо пропонуємо матеріали інтерактивної виставки “Бабин Яр: пам’ять на тлі історії” (режим доступу: https://uinp.gov.ua/vystavkovi-proekty/vystavka-dabyn-yar-pamiat-na-tli-istorii). Виставка має українську та англійську версії, супроводжується відеоекскурсією українською. Крім того, вчителям буде корисно ознайомитися з інтерактивною версією збірника навчально-методичних розробок-занять на основі віртуальної виставки “Бабин Яр: пам’ять на тлі історії” та документального фільму “Бабин Яр у пошуках пам’яті” (режим доступу – http://osvita.kby.kiev.ua/). Ресурс розроблено Українським центром вивчення історії Голокосту та Інститутом.

 

Допоміжну роль можуть відіграти матеріали виставки “Українська Друга світова”, зокрема, її стенди “Голокост. Бабин Яр та “остаточне розв’язання єврейського питання” та “Українці – Праведники Народів Світу” (режим доступу: http://ww2.uinp.gov.ua/vystavka/). Також на сайті Інституту розміщено історичну довідку “Хто, коли і як загинув у Бабиному Яру” (режим доступу – https://old.uinp.gov.ua/news/khto-koli-i-yak-zaginuv-u-babinomu-yaru-istorichna-dovidka-do-75-kh-rokovin-zlochinu)

 

Спільно із Національним історико-меморіальним заповідником “Бабин Яр” та Посольством Ізраїлю в Україні Український інститут національної пам’яті встановив у Бабиному Яру інформаційно-навігаційні стенди івритом, українською, англійською мовами. Стенди містять мапу території заповідника із позначеними на ній пам’ятниками та пам’ятними знаками і розповідають про трагедію Бабиного Яру, заповідник та майбутній музей жертв Бабиного Яру в будівлі колишньої контори єврейського кладовища на вул. Іллєнка, 44.

 

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті



Середа, 29 Вересня 2021 15:46 | Переглядів: 163

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]