Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Декларування. Два роки після конституційної кризи: нові виклики

Два роки тому – 27 жовтня 2020 року – Конституційний Суд України (КСУ) ухвалив рішення №13-р/2020, яке паралізувало е-декларування і роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) в цілому. Ухвалення цього рішення фактично визнало окремі частини Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України неконституційними. Понад тисячу посадовців уникнули відповідальності за брехню у деклараціях. Лише завдяки зусиллям влади та громадськості вдалося знешкодити загрозу антикорупційній інфраструктурі.

З 24 лютого 2022 року вже військова агресія рф руйнує не лише нашу країну, але й антикорупційні процеси. Обов’язкове декларування було призупинено на невизначений термін.

  • «За два роки після кризи ми кардинально переформатували роботу НАЗК. У червні цього року парламент ухвалив Антикорупційну стратегію до 2025 року, яку розробило НАЗК спільно з Урядом, громадянським суспільством і міжнародними партнерами. Побудували одну з найефективніших цифрових платформ для навчання та роз’яснювальних матеріалів, цифровізували більшість процесів. Водночас, екс-голова Конституційного Суду, який спричинив кризу, потрапив до міжнародного розшуку та переховується у Відні», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Він наголосив, що зараз головне завдання — відновити обов’язкове декларування попри війну, адже це основний інструмент громадського контролю. Звісно, зважаючи на умови воєнного стану та питання безпеки, особливо військовослужбовців, публічний доступ до декларацій буде закритий. Не менш важливо відновити повну перевірку декларацій.

  • «Зараз перед суспільством постали нові виклики у боротьбі з корупцією. Повномасштабна війна консолідувала зусилля для боротьби з зовнішнім ворогом. Водночас без відновлення антикорупційних механізмів корупція зведе всі наші зусилля нанівець», — наголосив Олександр Новіков.

Що зараз з декларуванням?

На період дії воєнного стану подання е-декларацій за 2021 рік призупинено.

Задля безпеки посадовців публічна частина Реєстру декларацій прихована, водночас посадовець може побачити свої попередні декларації через особистий кабінет і за потреби подати декларацію за минулий рік.

Законопроект про відновлення електронного декларування зараз перебуває на розгляді в парламенті. НАЗК очікує відновлення декларування та повних перевірок.

Як змінився процес декларування після конституційної кризи?

НАЗК створило єдину цифрову платформу «База знань». Раніше роз’яснення публікувалися у вигляді сканів документів — ні можливості пошуку потрібних питань, ні зручності для користувача. Зараз є спеціальний ресурс, де декларант може користуватися контекстним пошуком, є зручний поділ за тематикою. На період повномасштабної війни для декларантів з’явився новий розділ «Роз’яснення на час війни».

Попри війну, НАЗК додали спеціальну функцію для декларантів, що допомагає посадовцям перевірити попередні декларації та уникнути помилок в новій — «Дані для декларації». Тепер посадовці з досвідом просто в Реєстрі декларацій можуть автоматично отримати інформацію про свою власність та обтяження.

 

Матеріал офіційного вебсайту
Національного агентства
з питань запобігання корупції

 



Середа, 16 Листопада 2022 14:38 | Переглядів: 407

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]