Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Вестник

1). Канада є одним з ключових партнерів України. Нещодавно Канадський уряд прийняв декілька важливих рішень щодо допомоги України у боротьбі з російським агресором на Донбасі. Бойовики лютують…
«Власти Донецкой Народной Республики считают деструктивным решение Канады о снятии ограничений на поставку оружия Украине. Об этом сегодня журналистам заявил глава делегации ДНР в Минске, спикер Народного Совета Денис Пушилин: «Поставки оружия на территорию государства, продолжающего разрушительные действия, из-за которых гибнут мирные граждане, приведут к обострению и эскалации. Действия Канады деструктивны», — подчеркнул он». //antimaydan.info
КОМЕНТАР: Канада справді включила Україну у контрольний список країн, згідно з яким знімається обмеження на продаж вогнепальної зброї.
В офіційному журналі уряду Канади міститься інформація про відповідний наказ: «Контрольний перелік країн, до яких дозволено поставки автоматичної стрілецької зброї (Automatic Firearms Country Control List) доповнено Україною. Цей наказ набирає чинності з дня його реєстрації». // eurointegration.com.ua
Нагадаємо, цей список (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, до яких Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам постачати зброю.
У даний час до переліку включено 39 країн, в основному країни-члени НАТО, а також Австралію, Ботсвану, Чилі, Республіку Колумбію, Фінляндію, Ізраїль, Кувейт, Нову Зеландію, Перу, Саудівську Аравію, Республіку Корею та Швецію.
У наказі зазначається, що мета такого кроку - це підтримка двосторонніх відносин між Канадою та Україною, а також надання канадським експортерам права користуватися дозволом на експорт певних видів забороненої зброї та заборонених установок в Україну.
Раніше, Постійний комітет з національної оборони Канади пропонував уряду підтримати надання Україні летальної зброї, але за умови, що Київ продовжить боротьбу з корупцією на всіх рівнях. Про це йдеться у звіті «Підтримка України Канадою в час кризи та збройного конфлікту", який був презентований Палаті громад. Зазначається, що члени Комітету здійснили поїздку в Україну у жовтні 2017 року та додатково провели зустрічі в Оттаві щодо ситуації на Донбасі.
Після цього було зроблено даний звіт, у якому йдеться, у першу чергу, про канадську військову допомогу Україні та про те, як вона може бути зміцнена у найближчому майбутньому. Так, у звіті зазначено, що з 2014 року Канада надала Україні нелетальне військове озброєння на суму понад 16 мільйонів доларів, а також залучила сотні своїх військових для проведення навчань українських солдатів.
Також очікується, що в найближчі два роки буде надано додаткову військову допомогу на суму 7,25 млн доларів.
«Однак ряд свідків припускають, що настав час для Канади серйозно розглянути також питання постачання Україні летального озброєння та оборонної військової техніки. Українські урядовці неодноразово зверталися з цією пропозицією до членів Комітету під час візиту в Україну», - йдеться у доповіді.
Комітет у своїх висновках щодо питання озброєння рекомендує уряду Канади «надати летальну зброю Україні для захисту її суверенітету від російської агресії, за умови, що Україна продемонструє, що вона активно працює над викоріненням корупції на всіх рівнях влади».
Таке рішення не на жарт налякало кремлівських посіпак …
Крім того, нагадаємо Президент США Д.Трамп 12.12.2017 підписав закон про оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік, який передбачає виділення $350 млн у вигляді військової допомоги Україні, включаючи летальне озброєння. //eurointegration.com.ua
2) Президент Росії знову стверджує, що на Донбасі немає російських військових.
«Российской армии на территории Донбасса нет. Но там действительно созданы определенные военные милицейские формирования, которые являются самодостаточными и готовы отразить любые крупномасштабные военные акции против Донбасса», — сказал Путин на ежегодной пресс-конференции (14.12.2017).
КОМЕНТАР: У лютому-березні 2014 року після падіння в Україні режиму Януковича Росія провела спецоперацію по анексії Криму, інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій області і пішла на пряме військове вторгнення в серпні 2014 і лютому 2015 років. Росія продовжує підживлювати війну в Донбасі грошима і озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію, що складається з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистських елементів. В результаті російської агресії загинули понад 10 тисяч українців, більше 20 тисяч отримали поранення, 1,8 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами. Крім того, Україна через агресію Росії втратила більше 16% ВВП. //nv.ua До складу угруповання російських військ на Донбасі входить 35,5 тис. осіб. //unian.ua
Й знову «ихтамнет»: тільки нещодавно (11.12.2017) на Донбас прибули 120 кадрових російських офіцерів.
Головне управління розвідки Міністерства оборони України: «Росіяни будуть обіймати командні посади в 1 та 2 армійських корпусах так званих «ДНР» та «ЛНР". Кадровими російськими військовими комплектуються посади командирів бригад, їхніх заступників та командирів батальйонів». За даними розвідки, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України у складі терористично-окупаційних військ перебуває понад 3 тисячі кадрових російських // unian.ua
3) 14 грудня 2017 року в ОБСЄ заявили, що Росія повідомила Україну про намір відкликати своїх офіцерів зі Спільного центру контролю і координації (СЦКК) розведення сил і засобів на лінії розмежування, а саме, в Міністерстві закордонних справ Росії заявили: «Представитель Вооруженных сил Украины при Совместном центре контроля и координации (СЦКК) передал СММ письмо от Российской Федерации, в котором она уведомляет Украину о намерении отозвать с территории Украины офицеров своих Вооруженных сил из СЦКК» //antimaydan.info
КОМЕНТАР: У Москві таке рішення пояснили «напруженою морально-психологічною обстановкою» і «зневажливим ставленням» до представників у СЦКК. Росія припиняє роботу свого представництва у Спільному центрі контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін (СЦКК) на Донбасі. Так, вже 19 грудня 2017 року російські офіцери покинули територію України. У заяві МЗС Росії йшлося про таке: «…дальнейшая работа представительства Вооруженных Сил Российской Федерации в СЦКК стала невозможной. 19 декабря 2017 г. входящие в состав Центра российские офицеры покинут территорию Украины».
15 грудня 2017 року в коментарі «Голосу Америки» Міністр закордонних справ України П.Клімкін заявив, не вказуючи конкретно на ситуацію в СЦКК, що Росія «намагається міняти тактику і вистрибнути зі всіх форматів, де вона знаходиться, щоб створити враження, що все, що відбувається в Україні – це внутрішній конфлікт». //www.radiosvoboda.org
Крім того, рішенням вивести своїх представників з СЦКК Росія намагається шантажувати Захід і просунути свою ідею з миротворцями ООН лише на лінії розмежування.
Д.Тимчук, народний депутат України, координатор групи «Інформаційний спротив»: «Дивний збіг заходження в «глухий кут» діалогу щодо миротворців на Донбасі і рішення Росії вивести своїх представників з СЦКК. Це виглядає так, що Кремль вкотре намагається шантажувати Захід. Захід вважає, що у Мінську є гуманітарна підгрупа, політична підгрупа і СЦКК, яка є майданчиком для діалогу військових. Якщо йдуть російські військові, сенс центру втрачається. В цій ситуації іде ескалація бойових дій на Донбасі. Це може бути спробою привернути увагу Заходу до подій на лінії розмежування і просувати ідею Москви ввести миротворців лише на лінію розмежування… Щодо наслідків, то ми бачили, що СЦКК не був органом де досягали консенсусу чи знаходили способи вирішення проблеми. Була українська сторона СЦКК і була російська складова, яка виконувала свої функції дезінформатора щодо подій на Донбасі і виконувала розвідувальні функції. Виведення росіян з СЦКК не вплине на роботу, переговори можна винести на майданчик СММ ОБСЄ, яка не буде заперечувати, щоб бути комунікатором. Глобальніші питання вирішуються у Мінську». //depo.ua
Відкликання офіцерів РФ зі Спільного центру з координації та контролю свідчить про наміри Москви зруйнувати контроль припинення вогню.
І.Фріз, голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем: «СЦКК був створений для того, щоб здійснювати контроль над дотриманням режиму припинення вогню. І, відповідно, якщо росіяни виходять з цього центру, то розпадається і механізм, який здійснював контроль і надав безпосередню допомогу СММ ОБСЄ».
Також вона наголосила, що у такий спосіб росіяни хочуть дистанціюватися від активізації обстрілів на Донбасі, «демонструючи, що вони жодного відношення до цього не мають». При цьому параліч роботи СЦКК може негативно впливати і на роботу місії ОБСЄ.
І.Фріз не виключила активізації збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ на Донбасі чи «якихось інших експериментів від Кремля». Крім того, дипломат нагадала, що ворожі обстріли та провокації, як правило, активізуються напередодні консультацій у Нормандському форматі та переговорів у Мінському форматі (а чергове засідання Тристоронньої контактної групи заплановано 20 грудня у Мінську).
Разом з тим, Українська сторона натомість заявила, що очікує загострення ситуації на Донбасі через рішення РФ. «Супротивник може вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції», - йдеться в повідомленні Прес-центру штабу АТО.
У самопроголошеному утворенні «ДНР» також заявили, що рішення Росії негативно вплине на рівень безпеки в зоні конфлікту.
До складу СЦКК, який було створено у вересні 104-го року, входять представники Збройних Сил України та Росії - 75 офіцерів, які змінюються кожні три місяці. На початковому етапі в його склад входили також представники самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». //dw.com
Раніше (15.12.2017), О.Турчинов, Секретар РНБО України, виступив з розгорнутою доповіддю щодо безпекової ситуації на Донбасі та подальших варіантів її розвитку. За його словами, реваншистська політика Кремля, якою Росія хоче поновити своє домінування в регіоні та світі, є «головним чинником, що визначає дестабілізацію безпекової ситуації на Сході Європи і на континенті загалом». «Росія створює потужну військову інфраструктуру вздовж кордону з Україною і може розпочати широкомасштабні бойові дії проти нашої держави за наказом з Кремля у будь-який момент», - наголосив О.Турчинов.
Він пояснив, що у такій ситуації рішення російського президента В.Путіна не залежатиме від дій України. На військові авантюри Кремля впливатиме саме розвиток внутрішньополітичної ситуації у Росії. //espreso.tv
4) Бойовики обстріляли з «Градів» мирне селище Новолуганське. Спростувати інформацію не можуть, але цинічно натякають, що це ВСУ.
«Российских военных наблюдателей из Совместного центра контроля и координации режима прекращения огня (СЦКК) не выпустили за линию соприкосновения в Донбассе. Как отметили украинские представители СЦКК, причиной тому стал обстрел из РСЗО якобы со стороны ополченцев ДНР… По их словам, якобы именно в тот момент, когда российские наблюдатели должны были перейти линию разграничения через КПВВ «Майорск», начался обстрел, поэтому переход был отложен. При этом, ранее представитель ДНР в СЦКК Руслан Якубов заявил, что пересечение КПВВ сорвалось по вине Киева». //tvzvezda.ru
КОМЕНТАР: 08.12.2017 близько 17.00 російсько-окупаційні війська з населеного пункту Горлівка здійснили варварський, цинічний обстріл реактивними системами залпового вогню по населеному пункту Новолуганське, що на Луганському напрямку району АТО.
А.Цаплієнко, журналіст, розповів, що два тижні терористи не давали спокою нашим звільненим селам – Травневому і Гладосовому. Врешті, не витримавши ночівель в підвалах, багато жителів пішли в Новолуганське, яке рік тому повернулося під контроль української армії. //volynnews.com
За даними штабу АТО, незаконні збройні формування випустили щонайменше 40 снарядів. У відповідь на обстріл із реактивних систем залпового вогню цього селища Новолуганське Донецької області сили антитерористичної операції провели контрзаходи.
Про обстріл Новолуганського пише на своїй сторінці у Facebook й волонтер Ю.Мисягін: «10 хвилин тому сепаратисти обстріляли житлове селище Новолуганське з реактивних систем «Град». Випустили цілий пакет. Горять житлові будинки. Є поранені серед місцевих жителів».
О.Мотузяник, речник Міністерства оборони України з питань АТО, 19.12.2017: «Українська армія провела успішні контрзаходи, жодним чином не порушивши взятих на себе зобов'язань». О.Мотузяник пояснив, що, зокрема, було посилено оборону, спостережні пости. «Підвищена бойова готовність до будь-якого розвитку ситуації, в тому числі щодо можливої ескалації бойових дій з боку бойовиків», – зазначив полковник. // facebook.com
Внаслідок обстрілу отримали поранення 8 цивільних громадян, серед них 6 жінок старшого віку і одна шестирічна дитина
У селищі пошкоджено 50 будинків, 9 багатоповерхівок, дошкільний навчальний заклад, загальноосвітня школа та фельдшерсько-акушерський пункт. Населений пункт частково знеструмлено через пошкодження ліній електропередач. Також пошкоджено місцевий газогін. //pravda.com.ua
Разом з тим, українські представники у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі залишили окуповану територію Донбасу. Про це повідомив заступник начальника Управління зв'язків з громадськістю Збройних Сил України Юзеф Венскович
Нагадаємо, напередодні в МЗС Росії заявили, що російські представники Спільного центру з контролю та координації залишать Україну 19.12.2017 через «напружену морально-психологічну обстановку». За оцінками Генштабу України, це свідчить про те, що бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції. // radiosvoboda.org
5) Генеральна асамблея ООН схвалила резолюцію щодо прав людини в автономній республіці Крим і Севастополі, в якій засудили окупацію півострова Росією. Путінські посіпаки б’ються в черговій істериці:
«В России не согласны с формулировками резолюции Генассамблеи ООН по Крыму и считают, что права человека в Крыму не нарушаются. Об этом сказал в среду, 20 декабря, пресс-секретарь президента РФ Д.Песков: «Мы считаем неправильными эти формулировки, мы не согласны с ними», – сказал Песков, отвечая на просьбу журналистов прокомментировать принятие Генассамблеей ООН резолюции, в которой осуждаются нарушения прав человека в Крыму и незаконное установление на аннексированном полуострове законов России. //tvc.ru
КОМЕНТАР: в офіційно схвалених документах ООН Росія визнається «державою-окупантом», а Крим та місто Севастополь – «тимчасово окупованою територією». Документ засуджує порушення прав людини, дискримінацію кримських татар, а також українців з боку «російської окупаційної влади».
У резолюції нагадали про рішення від 27 березня 2014 року й ще раз підтримали територіальну цілісність України.
«Засуджуємо тимчасову окупацію частини території України - Автономну республіку Крим та місто Севастополь Російською Федерацією та не визнаємо цю анексію», - йдеться у документі.
ООН також засудила запровадження правової системи РФ у Криму, що мало негативний вплив на ситуацію з правами людини. Зокрема, йдеться про вбивства, зникнення людей, політичні переслідування, дискримінацію, незаконні затримання, тортури та перевезення затриманих до РФ.
Окремо у резолюції ООН засуджується визнання судом Росії самоврядного органу кримських татар - Меджлісу - екстремістською організацією та заборона його діяльності. ООН нагадала про заборону російській владі призивати мешканців півострова на військову службу. Загалом у резолюції закликали Росію виконувати всі зобов'язання, які міжнародне право покладає на країну, яка окупувала певну територію. Росію закликали відпустити незаконно затриманих громадян України. Також Росію просять створити умови для роботи незалежних ЗМІ та правозахисних організацій, а також дозволити Меджліс.
Генеральному секретареві ООН доручили відшукати можливості, щоб забезпечити доступ правозахисників на півострів та створення регіональних та міжнародних механізмів моніторингу. // bbc.com
Президент України П.О.Порошенко привітав ухвалення на сесії Генасамблеї ООН резолюції про стан прав людини в анексованому Росією Криму. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook: «Вдячний справжнім друзям Українського Криму – як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Сьогоднішня резолюція – це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість. Крим – це Україна!».



Вівторок, 26 Грудня 2017 09:57 | Переглядів: 394

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]