Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

18 квітня у Міжнародний день пам’яток та історичних місць в Україні щорічно відзначається День пам’яток історії та культури

Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину». На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури України було ухвалено оголошення в країні відповідного свята, відзначати яке слід щорічно 18 квітня − у Міжнародний день пам’ятників і визначних пам’яток. В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99. Свято відзначається у світі з 1984 року.
Питання збереження історичних пам’яток регулюються Конституцією України зокрема ст. 54. «Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини».
Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. На території Запорізького району до наших днів збереглися унікальні пам’ятки археології, архітектури, мистецтва та історії .
На сьогодні в Запорізькому районі на обліку перебуває 46 пам’яток історії (присвячених подіям Першої та Другої світових війн), 1 пам’ятка архітектури та містобудування – «Комплекс садиби Миклашевських» (с. Біленьке), 1 пам’ятка мистецтва – «Пам’ятник Тарасу Шевченко» (с. Лукашеве) та 274 пам’ятки археології, які включають в себе 1046 курганів, в яких покояться величезні скарби, не всі з яких на сьогодні є дослідженими науковцями.
Пам’ятки історії щороку впорядковуються до «Дня пам’яті та примирення» та «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» силами працівників культури, освіти, представниками органів місцевого самоврядування та небайдужими мешканцями, адже час руйнує їх і в більшості необхідно проведення ремонтно-реставраційних робіт для збереження пам’яті героїчних вчинків наших предків, які сьогодні також слугують прикладом для українських воїнів у боротьбі за суверенність та цілісність України.

Наш край переповнено справжніми дивами, він несказанно багатий на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас. Вивчайте, гордіться та бережіть свою історію! Ми відкриємо для себе багато нового і цікавого.

 

Відділ культури і туризму райдержадміністрації



Вівторок, 17 Квітня 2018 10:22 | Переглядів: 391

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]