Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Всесвітній День Музеїв

Там, за вікном нуртує сьогодення,

А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас...

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах, у тому числі - в Україні. Музеї є важливим інструментом збагачення культури та культурного обміну.
Щорічно обирається нова тематика свята, головним акцентом цьогорічного Дня музеїв об’явлено «Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі».
Приватні засоби для спілкування, такі як електронна пошта, телефон, різноманітні месенджери та соціальні мережі з кожним роком перетворилися в єдину мережу, цей набір інструментів стає все більш складною, різноплановою і інтегрованою загальною системою. Музеї в сучасному світі не можуть жити поза нею – вони є її повноцінними користувачами та дійовими особами.
Музеї є частиною культурного ландшафту і природного середовища, центрами життя громад, і їх просто неможливо уявити без всіх цих зв’язків. Завдяки технологіям, аудиторія музею сьогодні є значно ширшою за ту, яка переступає поріг музею, а відвідувачами чи користувачами музейних послуг є й ті, хто на відстані користується оцифрованими колекціями, мультимедійними додатками і ділиться своїми враженнями у соціальних мережах.
Нажаль, величезна кількість на сьогодні музеїв ще не оснащені новітніми технологіями, у тому числі музеї невеликих українських міст та сіл. Вони продовжують зберігати свою актуальність у суспільстві звичними засобами популяризації історії. Музейні працівники посилюють свою увагу до громади, в якій знаходяться, реалізують все більше проектів, присвячених національним меншинам, окремим етнографічним групам та осередкам, культурним інституціям та мешканцям своєї території, враховуючи переосмислення свого минулого та відновлення невідомих фактів української історії.
Ідея поширення інформації мережами направлена саме на пошук нових способів інтерпретації та репрезентації музейних колекцій, саме тому Міжнародна рада музеїв запропонувала таку тему. Незважаючи на те, що сучасні технології та їх фінансування тільки-но починають наближатись до музейних світлиць нашої території, правники культури вже популяризують свою історію на сторінках соціальних мереж, де з кожним днем стає більше відвідувачів.
Сьогодні у Запорізькому районі продовжують діяти 4 краєзнавчі музеї на громадських засадах, які зберігають історію наших мешканців та живлять нашу пам'ять цікавими і дуже важливими спогадами. Експозиції оживають для наших маленьких і великих відвідувачів щоразу, як вони перетинають поріг музею. Доброю традицією є практика проведення екскурсії дітьми та молоддю.
18 травня у музеях щорічно проводяться екскурсії в рамках Всесвітнього Дня музеїв, майже в кожному закладі культури району оформлено краєзнавчі куточки та національні світлиці. У рамках діяльності гуртків краєзнавчої та пошукової роботи розробляються тематичні експозиції та екскурсії, саме на цих зустрічах оживають спогади, формується суспільна пам'ять та продовжує зберігатись наша українська культура.
Цього року до 75-ї річниці визволення України від нацистських окупантів заплановано відкриття музейної кімнати історії Запорізького району у приміщенні районного будинку культури, що стане ще одним важливим кроком у розвитку музейництва на нашій території. Головні сторінки нашого минулого, герої світових війн та боротьби за Незалежність України стануть частиною створених експозицій.



П'ятниця, 18 Травня 2018 09:59 | Переглядів: 311

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]