Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ОХОПЛЮЄ ЗАКЛАДИ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

У рамках адаптації законодавства України щодо системи контролю безпечності харчових продуктів до вимог Європейського Союзу продовжується робота з реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів. Так, Міністерством аграрної політики спільно з Департаментом агропромислового розвитку та Департаментом освіти і науки облдержадміністрації, за підтримки Проекту «Вдосконалення систем контролю безпечності харчових продуктів в Україні», що фінансується ЄС, проведено семінар на тему: «Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування та малих виробників. Гнучкий підхід».

У заході взяли участь представники понад 75 дошкільних та шкільних закладів громадського харчування, представники операторів ринку, яким згідно з вимогами законодавства потрібно впровадити процедури, засновані на принципах НАССР.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Людмила Щербина зазначила, що впровадження НАССР у шкільних і дошкільних закладах є одним із пріоритетних завдань у рамках удосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом наближення системи до відповідних європейських та міжнародних стандартів. Адже дошкільні та шкільні заклади громадського харчування відповідають за здоров’я дітей, а діти – це майбутнє України.

Представник Міністерства Михайло Джужа наголосив, що вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів включає три компоненти: інституційна реформа та державний контроль; ветеринарія та безпечність харчових продуктів; інформаційні системи та управління даними. У рамках цих компонентів відбудеться адаптація українського законодавства до законодавства ЄС; буде створена ефективна та дієва мережа державних лабораторій; удосконалено державний контроль, оцінки ризику, прикордонні інспекційні пости та процедури, навчання держслужбовців; відбудеться модернізація та оптимізація національної інформаційної системи та системи управління даними.

Тренінгові заняття для учасників провели заступник керівника Проекту ЄС – старший експерт з питань європейського законодавства Яна Добідовська та експерт з НАССР та простежуваності Проекту ЄС Юрій Оглашенний. Фахівці повідомили, що з метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР Законом України визначено перехідний період щодо їх упровадження, що залежить від потужностей підприємств. Перехідні періоди дають можливість операторам ринку переорієнтуватися на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону. Проте сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не є обов’язковою.

Юрій Оглашенний звернув увагу закладів громадського харчування, що Закон передбачає перевірку інспекторами підприємств без попередження заздалегідь, окрім аудиту системи НАССР – аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператору ринку не пізніше ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу. Це пов’язано з необхідністю підготувати пакет документів та забезпечити участь у цьому процесі всіх відповідальних працівників за впровадження системи на підприємстві. За порушення Закону передбачено жорсткі санкції. Сума штрафу для юридичних осіб може досягти 70 тисяч гривень – у залежності від скоєного правопорушення.

Учасників семінару цікавили питання практичного впровадження та сертифікації системи управління безпечності харчових продуктів, випуску недоброякісної та не сертифікованої продукції, яка виробляється та реалізується під сертифіковану продукцію, управління аутсорсінгом, контролю реалізації та збереження харчової продукції тощо. На всі запитання оператори ринку громадського харчування отримали фахові відповіді.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 24 Травня 2018 08:04 | Переглядів: 232

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]