Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Вранці 26 липня жителькою села Річне Григорівської сільської ради поблизу подвір’я було виявлено рештки домашніх свиней. Про знахідку повідомили поліцію. Разом з нарядом поліції на місце події прибули спеціалісти Запорізького районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Було взято матеріал для дослідження, а решта останків знищені на місці згідно діючих санітарних норм. Сьогодні, о другій половині дня стали відомі результати аналізів – у знайдених рештках свиней виявлено збудник африканської чуми свиней (АЧС). У зв'язку з цим в екстреному порядку скликано Державну надзвичайну протиепізоотичну комісію при Запорізькій райдержадміністрації.

У результаті розгляду даного питання Комісією вирішено:
1. Оголосити с. Річне неблагополучним щодо АЧС, визначити інфікованим об’єктом в його адміністративних межах та встановити карантинні обмеження.
2. Встановити зону нагляду в с. Веселянка, с. Григорівка, смт. Малокатеринівка.

Запорізька райдержадміністрація закликає жителів району зберігати спокій – вірус африканської чуми свиней не передається людині і є абсолютно безпечним для неї.

З метою попередження поширення вірусу на території району надаємо наступні рекомендації.

В УМОВАХ КАРАНТИНУ ЗАБОРОНЕНО:

1. Увезення на територію епізоотичного осередку та вивезення за його межі тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник АЧС.
2. Вивезення з території епізоотичного осередку продуктів рослинництва, кормів, інших вантажів та вхід в неблагополучне господарство сторонніх осіб, в’їзд транспорту, перегрупування поголів’я свиней господарств тощо.
3. Торгівлю тваринами і продуктами тваринного походження на ринках та в інших не встановлених для цього місцях (у господарствах, населених пунктах), проведення сільськогосподарських ярмарків, виставок (аукціонів) та громадських заходів, пов’язаних зі скупченням людей та тварин.
4. Лікування хворих та підозрілих на захворювання на АЧС свиней.

В ЗОНІ НАГЛЯДУ ЗАБОРОНЕНО:

1. Торгівля на ринках живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів.
2. Протягом перших семи днів, після створення зони нагляду, ввезення або вивезення будь-яких домашніх тварин можливо тільки з дозволу управління ветеринарної медицини в районі (в місті обласного значення).
3. Вивезення свиней з господарств, в яких вони утримуються, протягом як мінімум 30 днів після завершення попередньої очистки та дезінфекції (дезінсекції, дератизації за необхідності) інфікованих господарств. Через 30 днів, з дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини району (міста) можливий вивіз свиней з господарств зони нагляду для переміщення (на забійний пункт або переробне підприємство для невідкладного забою).

В ЗОНІ НАГЛЯДУ НЕОБХІДНО:

1. Всім особам, що входять або виходять з господарств, дотримуватись відповідних гігієнічних заходів, необхідних для зниження ризику розповсюдження вірусу АЧС, а саме:
• не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
• утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
• обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
2. Про кожен випадок захворювання, загибелі свиней негайно повідомляти установи державної служби ветеринарної медицини.

ЯК РОЗПІЗНАТИ АЧС

Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності та порушення проникності судинної стінки: синюшність (ціаноз) шкіри і значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %.

У ВИПАДКУ ПІДОЗР НА АЧС ПРОСИМО ТЕРМІНОВО ПОВІДОМЛЯТИ ЗАПОРІЗЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА ТЕЛЕФОНОМ 278-52-72.



П'ятниця, 27 Липня 2018 21:24 | Переглядів: 997

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]