Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Набуття чинності Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»

Президент України, з метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя, оголосив 2018 рік «Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».
Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції.
Метою проекту є підвищення юридичної грамотності українців та сформування нової правової культури в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.
В рамках дії проекту «Я МАЮ ПРАВО!» повідомляємо, що 17 червня 2018 року відбулася одна з найбільш очікуваних подій у сфері корпоративного управління — набув чинності Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (далі – Закон).
Головною метою прийняття даного закону є вдосконалення регулювання відносин, які пов’язані зі створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю.
Прийняття окремого комплексного Закону є логічним продовженням шляху розвитку українського законодавства та приведення його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу, що надасть можливість врегулювати відповідні відносини з належним ступенем деталізації, забезпечить необхідну гнучкість регулювання, дозволить усунути існуючі в діючих актах дублювання та розбіжності та значно покращить інвестиційний клімат та умови здійснення підприємницької діяльності.
Реформа законодавства про товариства з додатковою та обмеженою відповідальністю - це насамперед нові можливості розвитку бізнесу, для реалізації яких, необхідно привести установчі документи у відповідність до законодавчих вимог.
Відтак, на сьогоднішній день бізнес найбільше хвилює наступне питання: що необхідно зробити найперше в зв'язку з прийняттям нового профільного Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" для уникнення негативних наслідків.
В першу чергу, слід звернути увагу, що протягом року з дня набрання чинності Закону, тобто до 17 червня 2019 року, положення статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю.
Тобто, якщо протягом року вносяться будь-які зміни до статуту товариства, то презюмується обов’язок повністю привести його у відповідність до нових правил.
Додатковим бонусом є звільнення від сплати адміністративного збору за приведення в рамках однорічного строку установчих документів у відповідність до нового закону.
Таким чином, товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю звільняються від сплати адміністративного збору за реєстрацію змін до статуту товариства у зв’язку з приведенням його у відповідність із цим Законом протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом.
Варто пам'ятати, що зараз у бізнесу є унікальна можливість мінімізувати можливі наслідки корпоративних конфліктів у вигляді розмиття частки, виведення активів, блокування господарської діяльності, тощо. Для цього необхідно збалансувати інтереси всіх учасників товариства шляхом комплексного та ґрунтовного підходу до питання затвердження нової редакції статуту при приведенні його у відповідність до норм Закону.

Статтю підготовлено відділом розгляду звернень
та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду
скарг у сфері державної реєстрації Управління
державної реєстрації Головного територіального
управління юстиції у Запорізькій області



Понеділок, 13 Серпня 2018 09:25 | Переглядів: 172

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]