Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

Чи можна проводити фото та відео зйомку без дозволу?
Чи замислювалися ви над тим, скільки разів у житті потрапляли на чужі фотознімки? Скільки разів спалах фотоапарату без вашого відома фіксував посмішку, а можливо, і сльози, карбуючи їх у фотоальбомі незнайомої людини? Проте, окрім випадків цілком спонтанних та звичайних, слід пам’ятати й про юридичний захист своїх прав, які подекуди можуть порушуватися при фото- , відео- , теле- чи кінозйомці. Аби уникнути таких непорозумінь, варто звернутися до Цивільного Кодексу України.
в Цивільному кодексі України закріплено, що здійснення фотозйомки має здійснюватися за згодою особи. У випадках, що стосуються зйомки дітей, то дозвіл на них мають надати батьки, оскільки в Сімейному кодексі України визначено, що батьки (опікуни, усиновлювачі) є законними представниками своїх дітей. Винятком із загального правила, коли не потрібно отримувати згоду, є зйомка у публічних місцях: відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах. Але сам факт присутності дитини у публічному місці, не означає, що батьки згодні на те, щоб дитину фотографували чи знімали на відео, отже, якщо батьки дитини, заперечують проти зйомки, то її потрібно припинити.
Немає в законодавстві і чітких вимог щодо форми, у якій може бути виражена згода, тобто це може бути як усна, так і письмова згода. Цікавим є також той факт, що даючи згоду на зйомку, батьки можуть не давати згоди на публікацію зображення власної дитини. Це питання у законодавстві не врегульоване, але особа, а в нашому випадку - батьки дитини можуть навіть попередньо висловивши згоду на зйомку, так би мовити, відкликати її. Статтею 307 Цивільного кодексу передбачено те, що «фізична особа може вимагати припинення публічного показу цих зображень в тій частині, яка стосується її особистого життя». Щоправда витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуватимуться цією ж фізичною особою, тобто самими батьками в даному випадку.

Зйомка людини може проводитися й без її відома, але такі випадки регулюються законом і мають під собою певне юридичне підґрунтя.
Згода об’єкта зйомки на публічний показ художнього твору не вимагається у випадку, коли людина за власним бажанням та за гроші позувала авторові знімку (відео-, теле- чи кінотвору).
Дозвіл також не потрібен, якщо розміщення фотографії відбувається в інтересах особи, яка на ній зображена (Стаття 308 п. 3 ЦКУ). Прикладом такої норми є розшук зниклих осіб або злочинців.
Подібні вимоги стосуються зображення людини у рекламі (Стаття 8 п. 1 ЗУ «Про рекламу»). Особливо обережними слід бути, використовуючи дитячі знімки (відео-, теле- чи кінотвори) у рекламних цілях (у томі числі соціальна реклама). У ЗУ «Про рекламу» цьому питанню відведено цілий розділ. Відтак забороняється зображення дітей у небезпечних ситуаціях, дітей, що використовують товари, призначені для повнолітніх, дітей та зброї (навіть іграшкової) тощо.



Вівторок, 14 Серпня 2018 09:50 | Переглядів: 184

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]