Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

У НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК ЗАПОРІЗЬКІ ОСВІТЯНИ ВХОДЯТЬ З ВАГОМИМИ НАПРАЦЮВАННЯМИ

Напередодні нового навчального року відбулося традиційне розширене засідання серпневої конференції педагогічних працівників Запорізької області.

У роботі конференції взяли участь народний депутат України Микола Фролов, голова обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, генеральний директор Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, голова обласної ради Григорій Самардак, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова.

Костянтин Бриль привітав присутніх з прийдешнім Днем знань та звернувся до освітян регіону з напутнім словом.

- Запорізька область залишається одним із лідерів у системі освіти. Це стосується як напрямку інклюзії, так й інших. Той методичний матеріал, який напрацьовують наші освітяни, є базовим для всієї України. Активно співпрацюючи з Благодійним Фондом Порошенка, за особистої підтримки Марини Анатоліївни Порошенко ми дійсно на передовій реформування освіти. Два найважливіших напрямки для нашого регіону - це освіта і медицина. Нині у співпраці з обласною радою виділено чималі кошти на створення ІРЦ у нашому регіоні. Впевнений, що на кінець року ми матимемо про що звітувати. Зважаючи, що в усьому світі розвиток супільства просувається дуже швидко, ми розуміємо, що в лідерах будуть ті держави, які приділяють реальну увагу освоєнню нових знань та навичок і вкладають у це кошти. Та наше завдання не тільки виділити кошти, а й своєчасно та ефективно їх освоїти, аби наші діти вчасно отримували потрібні послуги. Як зазначив Президент України Петро Порошенко під час виступу на Всеукраїнській серпневій конференції педагогічних працівників «Нова українська школа: старт реформи, участь громад», «Ключ до успіху всіх реформ і всіх перетворень – у системі освіти, у ваших руках. Креативні, творчі молоді люди з українськими, європейськими цінностями змінять країну». Тож ми обов’язково будемо навчати наших дітей, або Україна буде позаду, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також вручив відзнаки педагогічним працівникам Запорізького краю. Зокрема, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Указом Президента України почесне звання «Заслужений вчитель України» присвоєно викладачу української мови та літератури Державного навчального закладу «Михайлівське вище професійне училище» Тетяні Сарбаш.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток галузі освіти Запорізької області Костянтин Бриль нагородив медаллю «За розвиток Запорізького краю»: директора Державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» Олександра Олійника та проректора з навчально-методичної роботи КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР Людмилу Чернікову.

Відповідно до порядку денного учасники конференції розглянули результати роботи галузі «Освіта» Запорізької області у 2017/2018 навчальному році та пріоритетні завдання на 2018/2019 навчальний рік в умовах упровадження Нової української школи.

Про результати діяльності системи освіти за минулий навчальний рік та основні завдання з розвитку умов доступності якісної освіти в регіоні прозвітувала директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова . Так, 2017/2018 навчальний рік пройшов організовано й успішно для учнів та педагогів області. Освітяни домоглися ряду вагомих результатів у виконанні Програми розвитку освіти Запорізької області на 2018-2022 роки, подоланні проблем та викликів. Серед основних завдань, яке вирішувалося протягом навчального року у дошкільній ланці, стало подолання дисбалансу між обсягами попиту населення на освітні послуги закладів дошкільної освіти і можливостями його задовольнити. У 2018 році 523 заклади дошкільної освіти в області відвідують 59 080 дітей, що становить 92 % охоплення дітей 3-5 років, при цьому п’ятирічки повністю охоплені різними формами навчання.

З червня 2014 по липень 2018 повернуто у комунальну власність для подальшого відновлення сім закладів дошкільної освіти; відновлено та введено в експлуатацію 21; створено 24 навчально-виховних комплекси; у функціонуючих закладах дошкільної освіти відновлено та додатково відкрито 124 групи, у тому числі 35 груп з інклюзивною формою навчання.

У загальноосвітній ланці послідовно вирішується завдання забезпечення населення області державними гарантіями доступності та рівними можливостями отримання повноцінної освіти незалежно від місця проживання і матеріального статку.

У 2018 році до мережі загальноосвітніх закладів середньої освіти входять 567 функціонуючих закладів усіх типів і форм власності з контингентом 162847 учнів. Зберігаються законсервованими через відсутність контингенту 16 денних та одна вечірня школи на дев’яти територіях області; перебувають на капітальному ремонті чотири заклади. Із 567 діючих загальноосвітніх закладів середньої освіти 553 (97,5% від загальної кількості) - денні школи комунальної форми власності, в яких навчаються 160 955 учнів. У сільській місцевості працюють 293 загальноосвітні заклади (53% від кількості функціонуючих денних шкіл комунальної форми власності), де навчаються 33 596 школярів або 20,1% учнів.

Із загальної кількості функціонуючих денних шкіл комунальної форми власності (без спеціальних шкіл-інтернатів): 26 початкових (4,7%), 70 базових (12,7%), 457 закладів повної загальної середньої освіти (82,6%).

Посадовець також докладно зупинилася на питанні щодо створення інклюзивного середовища та реалізації Концепції «Нова українська школа». Так, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України та за підтримки Благодійного Фонду Порошенка з липня 2016 року в області здійснюється науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області», за результатами якого в 2017/2018 навчальному році створено 35 інклюзивних груп у 27 закладах дошкільної освіти, 253 класи в 121 загальноосвітньому закладі середньої освіти. Загалом здобувають загальну середню освіту в інклюзивних класах шкіл 395 дітей з особливими освітніми потребами, з яких 42 дитини навчаються в опорних закладах і 16 – у філіях.

У двадцяти трьох містах, районах і громадах області у 2018 році створено 30 інклюзивно-ресурсних центрів, з яких уже працюють 22.

Для створення умов архітектурної, освітньої, фізичної та інформаційної доступності у навчальних закладах побудовано 385 пандусів; облаштовано понад 220 поручнів; переобладнано 110 кімнат санітарної гігієни; поступово замінено понад 400 дверних прорізів на ширину інвалідного візка.

У вересні 2017 року за кошти обласного бюджету придбано універсальні сходові гусеничні підйомники з площадкою для транспортування інвалідних візків для 10 шкіл, у яких організовано навчання в інклюзивній формі для дітей на інвалідних візках. Таким чином, забезпечено архітектурну доступність до 82 закладів дошкільної освіти, 345 загальноосвітніх закладів середньої освіти і 21 закладу профільної освіти, що наразі задовольняє існуючу потребу.

У 2017/2018 навчальному році 215 шкільними автобусами, які утримуються місцевими громадами, повністю забезпечувалось підвезення із 532 населених пунктів до 341 школи і додому 11,7 тисячі учнів та вчителів, які проживають у сільській місцевості за межами пішохідної доступності. Для оновлення автобусного парку за кошти з різних джерел, у тому числі й шляхом співфінансування, у 2017 році придбано 17 нових шкільних автобусів, у 2018 – два та наразі проводяться тендерні закупівлі на придбання ще шести нових автобусів на суму 13 млн. 398 тис. грн. Два шкільних автобуси закупили за власні кошти Вознесенська ОТГ і Гуляйпільська ОТГ.

У 535 загальноосвітніх закладах середньої освіти комунальної форми власності налічується 881 навчальний комп’ютерний комплекс, розрахований на 9 тис. робочих учнівських місць, 6,8 тис. персональних комп’ютерів, 2, 5 тис. портативних комп’ютерів, 289 планшетів, 556 інтерактивних комплексів. Використовується в освітньому процесі 15,2 тис. комп’ютерних програмних засобів навчання. На один персональний комп‘ютер у середньому по області припадає 8,5 особи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Середа, 29 Серпня 2018 08:53 | Переглядів: 237

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]