Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

У ЗАПОРІЖЖІ ФАХІВЦІ МІНСОЦПОЛІТИКИ НАВЧАЮТЬ ГОЛІВ ГРОМАД СИСТЕМНОМУ ПІДХОДУ ДО НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

У Запоріжжі стартував масштабний семінар-нарада для голів ОТГ Запорізької, Сумської та Херсонської областей з питань формування інтегрованої системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації, який проводить Міністерство соціальної політики України за технічної підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Захід модерують представники Міністерства соціальної політики України на чолі із заступником Міністра з питань європейської інтеграції Олександрою Чуркіною. У семінарі також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова.

- Ми зібралися тут для навчання. Нам, як представникам Міністерства, цікаво дізнатися про роботу сфери соціального захисту на місцях, і, звичайно, ми хочемо поділитися вже набутим позитивним досвідом нашої роботи. Тільки у формі діалогу ми зможемо зрозуміти, чого бракує на національному рівні у сфері соціальної політики. Тому бажаю нам усім плідної праці, - зазначила Олександра Чуркіна.

Приєднався до вітань гостей та поділився досвідом упровадження реформи децентралізації у Запорізькій області Едуард Гугнін.

- За результатами щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування Запорізька область знаходиться серед лідерів та посідає четверте місце в Україні. На сьогодні в області утворено 51 об’єднану територіальну громаду, у 43 із них уже відбулися вибори. На території 24 ОТГ упроваджується модель адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення. Міністерством соціальної політики України затверджено ряд методичних рекомендацій для ОТГ і важливо те, що в них своєчасно вносяться корективи, які обумовлені практикою роботи в ОТГ. Сподіваємось на плідну співпрацю голів громад. Усі учасники матимуть можливість поділитися своїм баченням організації роботи у сфері соціального захисту населення та створення інтегрованої системи соціальних послуг в ОТГ, і їх думка буде врахована при прийнятті нових нормативних документів, - зазначив посадовець.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, в області вже впроваджено дві моделі адміністрування за принципом «єдиного вікна», а саме: з фронт-офісом, що розгорнуто безпосередньо в Центрі надання адміністративних послуг, та з фронт-офісом на виділених робочих місцях у старостатах, де прийом ведуть уповноважені посадові особи.

У усіх пілотних ОТГ укладено угоди про співпрацю з управліннями соціального захисту населення, в рамках яких налагоджено обмін реєстрами передачі особових справ. Працівники практикують надання послуг з соціальної підтримки населення у форматі виїзних інформаційно-консультаційних дистанційних майданчиків на територіях громад. Ці заходи проводяться спільно з фахівцями центрів зайнятості, управлінь Пенсійного фонду України, центрів безоплатної вторинної правової допомоги та іншими соціальними партнерами.

Наразі в об’єднаних територіальних громадах діють чотири територіальні центри соціального обслуговування, шість центрів соціальних послуг, що поєднали функції цих центрів та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, а також вісім відділів. Новації стосовно злиття установ мали на меті оптимізацію та комплексний підхід до надання соціальних послуг. Однією з перших у 2016 році прийняла рішення про створення подібної комунальної установи Веселівська селищна рада. Після цього такі установи було відкрито в Комиш-Зорянській, Смирновській, Широківській, Великобілозерській та Воскресенській ОТГ. У 22 об’єднаних громадах соціальні послуги надають територіальні центри соціального обслуговування районних рад.

Важливою залишається робота з неповнолітніми громадянами. Так, наразі створено Службу у справах дітей Якимівської селищної ОТГ, а в 24 міських, сільських та селищних ОТГ призначено уповноважених осіб у справах дітей. Упродовж останніх років запорізькі об’єднані територіальні громади долучилися до виконання обласної та державної програм із забезпечення житлом дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю



Четвер, 27 Вересня 2018 15:56 | Переглядів: 246

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]