Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ДОЛИНСЬКОЇ ГРОМАДИ

У зв’язку зі спалахом на острові Хортиця вірусу африканської чуми свиней, з метою попередження поширення вірусу, Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при обласній державній адміністрації прийнято рішення включити до зони нагляду частину території Запорізького району. У зону ввійшли такі населені пункти: Бабурка, Нижня Хортиця, Розумівка та Новослобідка.

Закликаємо всіх зберігати спокій – вірус африканської чуми свиней не передається людині і є абсолютно безпечним для неї.

ВИЛУЧЕННЯ СВИНЕЙ ПРОВОДИТИСЯ НЕ БУДЕ.

В ЗОНІ НАГЛЯДУ НЕОБХІДНО:
1. Всім особам, що входять або виходять з господарств, дотримуватись відповідних гігієнічних заходів, необхідних для зниження ризику розповсюдження вірусу АЧС, а саме:
• не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
• утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
• обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
2. Про кожен випадок захворювання, загибелі свиней негайно повідомляти установи державної служби ветеринарної медицини.

В ЗОНІ НАГЛЯДУ ЗАБОРОНЕНО:
1. Торгівля на ринках живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів.
2. Протягом перших семи днів, після створення зони нагляду, ввезення або вивезення будь-яких домашніх тварин можливо тільки з дозволу управління ветеринарної медицини в районі (в місті обласного значення).
3. Вивезення свиней з господарств, в яких вони утримуються, протягом як мінімум 30 днів після завершення попередньої очистки та дезінфекції (дезінсекції, дератизації за необхідності) інфікованих господарств. Через 30 днів, з дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини району можливий вивіз свиней з господарств зони нагляду для переміщення (на забійний пункт або переробне підприємство для невідкладного забою).

ЯК РОЗПІЗНАТИ АЧС
Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %.

У ВИПАДКУ ПІДОЗР НА АЧС ПРОСИМО ТЕРМІНОВО ПОВІДОМЛЯТИ ЗАПОРІЗЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА ТЕЛЕФОНОМ 278-52-72.



П'ятниця, 29 Березня 2019 17:23 | Переглядів: 155

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]