Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Головою райдержадміністрації підписано розпорядження від 29.05.2019 № 236 «Про стан оплати праці та затвердження заходів щодо легалізації заробітної плати в Запорізькому районі на 2019-2020 роки».

Одним із приоритетних напрямів діяльності органів державної влади усіх рівнів визначено забезпечення додержання законодавства про оплату праці визначено, підвищення рівня заробітної плати та погашення заборгованості .

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників підприємств Запорізького району на 01.01.2019 склала 7068,94 грн., у порівнянні з відповідним періодом 2017 року (6047,87 грн.) збільшилась на 16,9 %.
Темп росту заробітної плати по Запорізькому району за період з січня по грудень 2018 року складає 116,9 %.
Середня заробітна плата по області – 8725,67 грн.
Заробітна плата штатних працівників підприємств Запорізького району до середньої по області складає 81 %.
За даними Вільнянська ОДПІ в Запорізькі області за листопад –грудень 2018 року найбільшу середньомісячну заробітну плату отримують працівники ТОВ «Бакай Агро» – 11,9 тис.грн.; СФГ «Колос» – 11,2 тис.грн.; «Агрофірма «Славутич»-10,5 тис.грн. ТОВ “Валена“- 9,1 тис.грн., ТОВ «Агрофірма «Лисогірська»-7,7 тис.грн
Суттєвою проблемою залишається наявність заборгованості з заробітної плати на державному підприємстві Державний навчально – виробничий заклад авіаційного профілю «Запорізький центр льотної підготовки ім. Маршала авіації О.І. Покришкіна» (далі – ЗЦЛП ім. Покришкіна) .
За статистичними даними станом на 01.01.2019 заборгованість із заробітної плати у Запорізькому районі склала 513,6 тис.грн.(23 особи).
07.11.2017 призначено виконуючим обов’язки директора ЗЦЛП ім. Покришкіна Діденко Сергія Васильовича.
У 2018 році графіки погашення заборгованості керівником надавались тричі, жоден з них не виконувався.

У січні 2019 року направлено лист (від 10.01.2019 року) про надання графіку погашення з заробітної плати на 2019 рік.
21.01.2019 керівником надано графік погашення на 2019 рік.
На засіданні районної комісії в.о. директора Діденко С.В. повідомив, що протягом року планується погашення заборгованості понад заявлених у графіку сум (при можливості відновлення діяльності підприємства на весні 2019 року та реалізації недієздатних літаків.).Членами районної комісії було рекомендовано керівнику про дотримання графіку погашення заборгованості.
За оперативними даними на 27.04.2019 заборгованість на ЗЦЛП ім. Покришкіна 510,2 тис.грн.
На даний час графік погашення не виконується, з початку року погашено заборгованість 3,4 тис.грн.
Запорізькою райдержадміністрацією проводиться постійна робота по попередженню та ліквідації існуючої заборгованості з виплати заробітної плати.
Постійну координацію по вирішенню проблем оплати праці, забезпечення додержання законодавства про оплату праці, в частині дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасності виплати заробітної плати, погашення заборгованості з неї; виведення заробітної плати з «тіні», легалізації зайнятості населення, а також ліквідації заборгованості з платежів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснює районна комісія з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення та соціальних виплат , додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати (далі - районна комісія), яку очолює голова райдержадміністрації.
У січні – квітні 2019 року на засідання районної комісії запрошено 44 керівників підприємств усіх форм власності. Із них заслухано 35 керівників підприємств: підприємство - боржник із заробітної плати, 19 керівників підприємств, які не додержуються мінімальних норм виплати заробітної плати та 6 підприємств де спостерігається використання праці лише однієї найманої особи, або взагалі відсутність найманих працівників та 10 боржників по сплаті ЄСВ.
Щочетверга управління соціального захисту населення райдержадміністрації проводить моніторинг своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на підприємствах – боржниках.
Інформація про результати моніторингу щотижня надається до Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації.
На підприємствах державної та комунальної форми власності заборгованості із заробітної плати не має.
В програмі зайнятості населення Запорізького району на 2018-2020 роки ( від 21.06.2018 рішення №6) передбачені конкретні заходи щодо легалізації зайнятості, саме:
- сприяти розширенню сфери застосування праці в сільській місцевості шляхом виконання цільових програм , спрямованих на розвиток українського села та забезпечення надання державної підтримки в межах коштів, передбачених на ці цілі.
- сприяти забезпеченню аграрного сектора економіки кваліфікованими кадрами шляхом підготовки фахівців за цільовим призначенням та їх залучення до роботи в сільській місцевості.
- забезпечити оперативне інформування сільськогосподарських товаровиробників щодо раціональних методів ведення сільгоспвиробництва, передових науково-технічних розробок і технологій, умов та порядку надання фінансової підтримки розвитку агровиробництва за рахунок бюджетних коштів
Для сприяння розвитку соціального діалогу між місцевого виконавчою владою, організаціями роботодавців і профспілок для досягнення збалансованості соціально - економічних прав та інтересів сторін 30.03.2018 на засіданні районної тристоронньої соціально - економічної районної було укладено та підписано Районну угоду між Запорізькою райдержадміністрацією та Запорізькою районною радою, коордінаційною радою профспілок та Запорізькою районною організацією роботодавців «Партнерство».
Вагоме значення на ринку праці та важливу соціальну роль у працевлаштуванні населення відіграє розвиток підприємництва.
За даними органів статистики середньооблікова чисельність штатних працівників на підприємствах, в установах та організаціях району за період січень – грудень 2018 року склала 3260 осіб, порівняно з відповідним періодом 2017 року (3503 осіб) зменшилась. Приріст (зменшення) середньооблікової чисельності штатних працівників складає 93,1 %.
Причинами зменшення середньооблікової чисельності працюючих на підприємствах є:
- скорочення штату працівників у зв’язку з скороченням об’ємів виробництва та реорганізацією підприємств на таких підприємствах Запорізького району:
ПАТ «Відраднівське» - відбулось скорочення штату 33 особи;
ДУ «Біленьківська виправна колонія 99» - скорочення на 32 особи;
ПП «Елтіз» - скорочення на 20осіб;
-Запорізьке міжрайонне управління водного господарства реорганізація підприємства (було приєднано до Вільнянського міжрайонне управління водного господарства).
В район проводяться семінари на яких висвітлюються питання щодо економічних і соціальних переваг отримання легальних доходів, сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску
28.02.2018 року Запорізька райдержадміністрацією разом з Координаційною радою профспілок Запорізького району та Держпраці проведено семінар – навчання з головами профспілкових комітетів, профорганізаторами, особами , відповідальними за охороною праці, бухгалтерами із заробітної плати, установ та закладів району щодо додержання законодавства в оплаті та охороні праці, актуальність укладення колективних договорів
Протягом січня – квітня 2019 року Вільнянською ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області проводились семінари для платників податків району на теми:
- актуальні питання по оподаткуванню заробітної плати найманих працівників в електронні сервіси ДФС;
- ЄСВ, військовий збір;
- актуальні питання щодо застосування спрощеної системи оподаткування, використання РРО;
- орендна плата за землю;
Також суб’єктам підприємницької діяльності постійно надаються консультації з роз’яснення Податкового Кодексу України в центрі обслуговування платників Вільнянська ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.
Запорізькою районною філією Запорізького обласного центру зайнятості постійно ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота, проводяться семінари, тренінги з питань організації зеленого туризму, «Як розпочати свій бізнес?»
Незважаючи на позитивну динаміку району за показниками «населення та ринок праці»район займає 7 місце , тому є необхідність контролювання вищезазначених процесів, а саме: забезпечення дотримання законодавства про оплату праці, вимог статті 8 Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік», погашення заборгованості із заробітної плати, запобігання виникнення нової заборгованості на підприємствах, організаціях, установах району, та підвищення рівня заробітної плати по району в цілому.
Потребує удосконалення робота щодо координації дій з вищезазначених питань структурних підрозділів райдержадміністрації, Вільнянської ОДПІ ГУ ДФС у Запорізької області, Запорізького приміського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, районної координаційної ради профспілок Запорізького району та районної організації роботодавців Запорізького району «Партнерство».
Для посилення роботи у цьому напрямку є необхідність прийняття районного розпорядження «Про стан оплати праці та затвердження заходів щодо легалізації заробітної плати в Запорізькому районі на 2019-2020 роки».

Управління соціального захисту населення РДА

Заступник начальника Н.Шатохіна



Четвер, 30 Травня 2019 13:41 | Переглядів: 183

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]