Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Обережно! Сезон активності кліщів

В нинішньому році сезон активності кліщів розпочався з квітня. Підхопити комаху можна у будь-яких зелених насадженнях, але по деревах вони не плазують.
Небезпекою для людини є не сам укус кліща, який безболісний і може залишитися непомітним. Важливо чи інфікований кліщ збудниками інфекційних захворювань, бо у природі вони є переносниками та резервуаром для збудників таких серйозних хвороб, як кліщовий вірусний енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та ін.
Встановлено що ризик потрапляння збудників в організм людини від інфікованого кліща збільшується з часом присмоктування. Тобто, чим триваліше він прикріплений, тим більший ризик інфікуватися. Тому дуже важливо дотримуватись простих правил, які збережуть ваше здоров’я:
- при відпочинку чи роботі на природі, в парку, в лісі необхідно носити одяг, що добре прикриває тіло, бажано світлих кольорів на яких найкраще видно комах;
- використовуйте хімічні засоби – репеленти (акарицидні засоби);
- під час прогулянки та після приходу до дому обов'язково оглядайте себе, дітей, тварин. Потрібно звертати увагу на лінію шкарпеток, підколінну западину. Оглядати слід нижню і верхню лінії натільної білизни і потилицю. Дітей кліщ найчастіше кусає за голову.
Якщо при огляді тіла ви виявили кліща, треба терміново його видалити! Передача збудників відбувається в першу добу. Видалення кліща можна зробити самому, або звернутись до травмпункту.
Для видалення можете використати пінцет або ж пальці, попередньо їх продезінфікувавши. Рухайтеся колоподібними рухами без ривків. У жодному разі не розчавлюйте комаху - це підвищує шанси інфікування. Не рекомендовано використовувати олію та креми.
Треба діяти обережно, бо можливо одірвати частину кліща, залишивши голову на місці укусу.
Коли звертатися до лікаря? Після видалення спостерігайте за місцем укусу кліща до місяця. Будь-які зміни, що з’являються (почервоніння на місці укусу, або підвищення температури тощо), є приводом для обов’язкового звернення до свого лікаря по медичну допомогу. Він призначить лікування та дообстеження або скерує на консультацію до інфекціоніста.
Якщо ж є інформація, що у вашому регіоні (районі) є випадки підтвердженого захворювання на борреліоз, то найкраще зразу після видалення кліща звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Це необхідно тому, що може постати питання екстреної профілактики (прийом антибактеріальних препаратів). Проведення такої профілактики найефективніше проводити до 3 діб з моменту виявлення кліща.
Лікар-епідеміолог І.РЯДІНСЬКА

 



П'ятниця, 31 Травня 2019 11:46 | Переглядів: 154

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]