Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Індексація доходів в 2017 році

Тема індексації доходів набула особливої актуальності протягом останніх років у зв'язку із значним підвищенням цін на товари і послуги і майже незмінним рівнем заробітної плати.
Індексація доходів є державною соціальною гарантією і введена з ме-тою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін.
Обов'язковість виплати індексації гарантується Законом України «Про індексацію грошових доходів населення», а механізм її проведення визначається Порядком проведення індексації грошових доходів населення, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.
Індексація заробітної плати, як і раніше, проводиться в межах прожиткового мінімуму для працездатного населення, встановленого на момент її нарахування. Частина доходу, що перевищує прожитковий мінімум, не підлягає індексації.
Наприклад, в травні прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено в розмірі 1684 грн. Таким чином, якщо працівнику нараховано заробітну плату 3500 грн., індексувати треба дохід в межах 1684 грн.
У грудні 2015 року Постановою КМУ № 1013 до порядку проведення індексації були внесені істотні зміни.
По-перше, з 1 грудня 2015 року підвищення доходу без збільшення окладу суму індексації не змінює.
В місяці збільшення окладу дивимося, якщо сума його підвищення з урахуванням всіх постійних складових заробітної плати перевищує суму індексації, то вона не нараховується.
А якщо сума підвищення зарплати не перевищує можливу суму індексації в місяці підвищення, то визначаємо новий розмір індексації. Він розраховується, як різниця між сумою можливої індексації та розміром підвищення доходу.
Далі до чергового підвищення окладів сплачується індексація в розмірі цієї різниці. До неї також буде додаватися сума індексації, яка виникне при перевищенні порога індексації.
З грудня 2015 року Порядком 1078 не передбачено збереження фіксованої суми індексації.
Тобто при кожному підвищенні окладу тепер можливо тільки два варіанти розвитку подій: або індексація припиняється, або її сума зменшується на розмір підвищення заробітної плати.
Також у Порядку більше немає визначення «базовий місяць». Але умовно ми можемо приймати місяць підвищення окладів за базовий, тому що розрахунок індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації проводиться з місяця, наступного за місяцем підвищення доходів.
Крім того, Постановою КМУ № 77 внесено зміни до порядку прове-дення індексації щодо порога індексації. З 1 січня 2016 року поріг індекса-ції підвищено до 103%.
Пункт 102 Порядку проведення індексації. Для працівників, яких перевели на роботу на цьому ж підприємстві або на інше підприємство, для нових працівників, а також для працівників, які вийшли з відпустки по догляду за дитиною до трьох років, розрахунок індексу споживчих цін для проведення індексації проводиться з місяця, наступного за підвищенням окладу на тій посаді, яку займає працівник.
За роз’ясненнями Мінсоцполітики з грудня 2015 року введено єдині правила нарахування індексації, як для вже працюючих працівників, так і для прийнятих або переведених працівників.
Тепер розрахунок індексу споживчих цін для індексації повинен про-водиться з місяця, наступного за місяцем останнього підвищення тарифних ставок (окладів) тієї посади, яку займає працівник, а не з моменту його прийняття на роботу або індивідуального підвищення доплат, надбавок або премій.
Якщо індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищує 10%, то Кабінет Міністрів України приймає рішення про підви-щення окладів працівникам бюджетної сфери, органів держслужби, місцевого самоврядування, прокуратури з урахуванням суми індексації, яка є на момент підвищення.
Це свідчить про те, що в разі такої інфляції вищезазначеним категоріям працівників мають переглянути оклади.

Головний спеціаліст
відділу з питань праці та зайнятості О.О. Вініченко

Четвер, 13 Липня 2017 09:56 | Переглядів: 690

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]