Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Вестник

Інформаційно-аналітичні матеріали для роботи


31.05.2017 НАК «Нафтогаз України» отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу в провадженні проти «Газпрому» за контрактом на поставку газу. Зустрічні позови «Нафтогазу» і «Газпрому» за контрактом на поставку газу подані в арбітраж у червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року.
Рішення міжнародного суду на користь України не змогло не зачепити і залишити байдужими путінських посіпак.
«В Газпроме считают промежуточным решение Стокгольмского арбитражного суда по спору с Нафтогазом Украины. Об этом сообщили в юридическом департаменте российской компании. Ранее Киев объявил о победе над Газпромом в Стокгольме. В пресс-службе Нафтогаза в частности пояснили, что суд отменил ключевое требование Газпрома «бери или плати», согласно которому Украина должна оплачивать российский газ, даже не получая его…». //gazeta.ru
КОМЕНТАР: отже, вимоги «Газпрому» до НАК «Нафтогаз України» за умовою «бери або плати» повністю скасовані. Про це повідомили в прес-службі держхолдингу з посиланням на главу НАК А.Коболєва. Також, трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов.
Президент України П.О.Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у справі НАК «Нафтогаз України» проти «Газпрому». Глава держави зазначив, що відповідно до цього рішення, положення «бери або плати» скасоване, а у задоволенні вимог російського «Газпрому» сплачувати за газ на цій підставі відмовлено. «Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів», - наголосив П.О.Порошенко. Президент України також підкреслив, що рішення Трибуналу надає право «Нафтогазу» вимагати зниження ціни на газ по контракту з «Газпромом» відповідно до умов ринку. Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим та вільним ринком. «Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу. Для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між «Нафтогазом» та «Газпромом» вперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб»,- наголосив Президент України. Глава держави також підтвердив, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів. //president.gov.ua
А.Яценюк, колишній Прем’єр-міністр України, підкреслив, що «Нафтогаз» довів правоту України, незважаючи на суперечливі положення контракту. Він заявив, що відчуває гордість за те, що у 2014 році Україна ухвалила правильне рішення йти до Стокгольмського арбітражу: «Майже трирічна битва з «Газпромом» закінчилася перемогою справедливості і України», - написав на своїй сторінці у Facebook. Він підкреслив, що «Нафтогаз» довів правоту України, незважаючи на суперечливі положення контракту: «У нього навмисно було закладено багато «сірих нюансів… Раніше ми ухвалили стратегічне рішення і відмовилися від постачання газу напряму з Росії. Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту… Завдяки вольовим рішенням нам вдалося переламати ситуацію на нашу користь. Це означає, що наша стратегія щодо кремлівського «Газпрому» була правильною. Енергетична незалежність від Росії – це одна з ключових передумов суверенітету України», - наголосив А.Яценюк.
П.Клімкін, Міністр закордонних справ України, назвав рішення Стокгольмського трибуналу в суперечці між НАК «Нафтогаз України» і російським «Газпромом» чистою перемогою України над енергетичною агресією Російської Федерації. Про це П.Клімкін написав у своєму Twitter: «Чиста перемога України та європейських правил над енергетичною агресією РФ та монополізмом Газпрому. «Договорняки» більше не діють. Лише європейські правила».
О.Зеркаль, Заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції: «Головний наш інтерес у цій справі полягає у тому, аби постачання газу в Україну базувалось на європейських принципах та правилах функціонування ринку газу. Як того вимагає національне законодавство, положення Договору про заснування Енергетичного Співтовариства і Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Єдина компанія яка агресивно виступає проти цього – Газпром… Оскільки за таких обставин змінити контракт шляхом переговорів було неможливо, єдина надія – правова позиція арбітрів Стокгольмського арбітражного інституту… Це однозначна перемога. Євроінтеграція в силі», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Зазначимо, що тільки у день рішення Стокгольмського арбітражу «Газпром» втратив $1 млрд капіталізації. Акції російського газового монополіста ВАТ «Газпром» на Московській біржі у середу, 31 травня, знизилися приблизно на 2% - з 122 рублів до 119,5 рублів за акцію. Капіталізація «Газпрому» знизилася на 1 млрд доларів – з $50,95 мрлд до $49,5 млрд.
Довідково: Станом на початок квітня 2017 року, взаємні претензії «Газпрому» і «Нафтогазу» за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько 45,7 млрд доларів і 17,9 млрд доларів відповідно. Фінансові претензії «Нафтогазу» за контрактом включають в себе відшкодування переплати за газ (17,9 млрд доларів), претензії «Газпрому» - неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 - травень 2014 рр. (2,9 млрд доларів) і оплата не поставленого газу на вимогу «бери або плати» (42,8 млрд доларів). Без урахування штрафів і відсотків претензії «Газпрому» на кінець травня 2017 року становлять 34,5 млрд доларів за непоставлений газ на вимогу «бери або плати» і 2,2 млрд доларів в частині спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 го , а вимоги «Нафтогазу» - 14,1 млрд доларів за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 року. //eurointegration.com.ua

2) В Росії згадали про договір про дружбу між Україною і Росією. У МЗС «білокам’яної» заявили, що існування цього документу служить фундаментом для відродження двосторонніх відносин, а також висловили надію відновити діалог і співпрацю…
Що це: підступне просування своїх інтересів на тлі збройної агресії, або визнання капітуляції? «Не думаю», - як полюбляють казати їхні рупори…
«Несмотря на откровенно недружественные шаги нынешних киевских властей, не устаем повторять, что российская сторона открыта к конструктивному диалогу и к взаимовыгодному сотрудничеству. У нас нет сомнений, что рано или поздно мы придем к необходимости восстановления полноценных связей между нашими странами и народами», — говорится в заявлении МИД РФ. //ria.ru
КОМЕНТАР: отже, 31.05.2017 виповнилося 20 років з моменту підписання Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. Він був підписаний у 1997 році в Києві Президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним. Цей договір залишається чинним і в Україні, і в Росії, попри те, що Росію визнано агресором. Офіційно дві країни підтримують добросусідські відносини, незважаючи на окупацію Криму та збройну агресію Росії проти України на Донбасі.
Разом з тим, Росія ігнорує низку підписаних з Києвом угод, а цей договір неодноразово використовувала для різноманітних звинувачень на адресу України. Наприклад, у 2013 році радник В.Путіна С.Глазьєв оцінив як очевидне порушення договору плани України підписати Угоду про асоціацію з ЄС, а раніше, у 2008 році, у Росії відбулися парламентські слухання, передумовою для яких назвали зближення України з НАТО.
Беручи до уваги ці суперечності, та відверте порушення Росією тих пунктів, які є однозначними, виникає питання – чому цей договір і досі діє, а порушника (Росію) не притягнуто до відповідальності?
В.Пристайко, Заступник Міністра закордонних справ України, пояснив, що Україна готує позов до Міжнародного суду ООН проти Росії за порушення цього документа і саме тому Україні не потрібно зупиняти його дію.
Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та РФ набув чинності 1 квітня 1999 року і він автоматично продовжується кожних 10 років. Для його розірвання потрібно повідомити про це не пізніше за 6 місяців до закінчення кожного десятиріччя. Тобто, аби не зобов’язувати себе дружити з Росією до 2028 року, Україна повинна зупинити угоду до 1 жовтня 2018 року. //nv.ua
О.Яхно, політичний експерт, зазначила, що, на її думку, Договір про дружбу, співробітництво та партнерство є найбільшим документом, який порушує Росія. Показовим експерт вважає те, що хоч Росія ігнорує чисельні норми права і може виправдовувати це тим, що вони підписували Угоду не з тією Україною, але у своїх звинуваченнях вони позиваються до тієї ж держави. Вона переконана, що Росії вигідно, щоб Київ відмовився від підписаного Договору, адже це допоможе Москві перекинути вину на Україну.
«Росія недарма від нього не відмовляється. Вона хоче показати в інформаційному просторі, що це саме Україна перекреслила всю договірну базу. По ідеї, Росія повинна вийти з цього договору. Якщо це зробить Україна, то Росія показуватиме це так, що Україна є ініціатором розриву відносин, ворожнечі», – каже О.Яхно. Експерт запевняє, що Україні не має жодного сенсу відмовлятись від продовження цього Договору, ще й тому, що там визначені кордони держав. Що ж до зловживань окремими статтями, то, на її переконання, на це недоречно звертати увагу тоді, коли договір порушується загалом.
На думку Яхно, це може слугувати аргументом для позовів проти Росії, яка порушує цей документ. «Від того, чи Україна вийде, чи не вийде з цього договору – Росія не припинить війну і не змінить свою позицію. Цей договір – один з аргументів в міжнародних судах, бо ми можемо на його підставі вказувати, що Росія порушує взяті на себе зобов’язання», – стверджує експерт. //radiosvoboda.org
На думку російського опозиціонера А.Борового, згадка Росією про існування Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і РФ є «хитрим пропагандистським ходом».
«Після того, як Росія перестала поважати міжнародні угоди, вона порушила, в тому числі, і цей документ. Думаю, що Україні будуть принесені вибачення, і почнеться відновлення нормальних відносин між Україною та новою Росією, де імперіалістів і чекістів не буде», – зауважив А.Боровий.
При цьому політик наголосив, що зараз для розпаду Росії робиться все можливе, а ймовірність такого процесу – дуже велика. «Я сподіваюся, що це відбудеться за нашого життя, і Росія принесе вибачення не тільки Україні, але й країнам Балтії за окупацію, яка тривала 40 років», – заявив А.Боровий. //fakty.ictv.ua

3) 05.06.2017 група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала на своєму сайті дослідження, де аналізує по фотографії нові елементи які можуть свідчити, що, що «Бук», яким був збитий «Боїнг» рейсу МН17 в небі над Донбасом, є російським, а також надає дані про військових водіїв Росії, які керували вантажівками із «Буками» в червні і липні 2014 року в напрямку до кордону з Україною.
Сепаратистські сайти почали коментувати згадану новину з властивим їм путінським сарказмом, бо мабуть починає «припікати»…
«В Bellingcat придумали новые «доказательства» того, что MH17 якобы сбили из российского «Бука»… Проанализировав некоторый набор фото, сделанных на востоке Украины и в пограничных областях России, заподозрили, что лайнер, предположительно, был атакован с применением комплекса «Бук» номер 332 (также одно время фигурировала в материалах группы как «Бук 3×2» из-за нечитаемости второй цифры номера). Машина якобы приписана к 53-й зенитной ракетной бригаде российских вооруженных сил, постоянно дислоцированной под Курском». //rusvesna.su
У Кремлі ж заявили, що доповідь не можна вважати «остаточною правдою», а висновки слідчих у Москві назвали «попередніми». У МЗС Росії назвали доповідь «упередженою».
КОМЕНТАР: разом з тим, у першій короткій доповіді Bellingcat, йдеться про фотографію «Бука», яка була зроблена до трагедії рейсу MH17. Ця фотографія була поширена російським механіком, який перебував у Курську, імовірно, навесні 2013 року.
«Команді Bellingcat вдалося виявити «відсутню ланку» – фотографію, на якій видно маркування негабаритного вантажу на «Бук 332», зняту до його транспортування в колоні в червні 2014 року. На фотографії, знятій російським механіком, ймовірно, навесні 2013 року, видно «Бук 332» з тими ж білими транспортними маркуваннями, що було видно на ньому в Україні незадовго до і незабаром після збиття MH17. Ця фотографія «Бука 332», на якій повністю видно бортовий номер, а також маркування негабаритного вантажу, – остання за часом зйомки з виявлених нами, знятих до його транспортування в колоні в червні 2014 року, коли друга цифра бортового номера була вже зафарбована, – розповіли дослідники.
За їхніми даними, фотографія російського механіка була знята в техпарку 53-ї зенітно-ракетної бригади, «що можна встановити по ще одній фотографії, знятій там же і завантаженій курсантом в серпні 2014 року… Ця фотографія має геотег в техпарку 53-ї бригади в селищі Маршала Жукова під Курськом. Достовірність геотегу підтверджується порівнянням елементів фотографії з супутниковим знімком», – йдеться в повідомленні Bellingcat. //unian.ua
Друга, довша доповідь Bellingcat, під заголовком «MH17 – Водії вантажівок в російських колонах з «Буками» в червні і липні 2014 року». Це дослідження вказує на солдатів-водіїв, які могли транспортувати «Бук» до російсько-українського кордону, після чого його перемістили на схід України, де й був збитий літак рейсу MH17. «В останній частині вищезгаданої доповіді описані маршрут і місце призначення колони, яка перевозила 23-25 червня «Буки» 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади, а також маршрут і пункт призначення колони, яка перевозила 19-21 липня 2014 року «Буки» 1-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади. Першу колону востаннє зняли на в’їзді в Міллерово. Вона, напевно, продовжила шлях до тимчасової бази в районі Міллерова, звідки згодом «Бук 332» був перевезений на російсько-український кордон біля міста Донецьк Ростовської області, а звідти – на територію України. Друга колона, мабуть, рухалася далі на південь до військового табору на північний захід від міста Каменськ-Шахтинський», – йдеться у дослідженні. //unian.ua
Крім того, в доповіді також вивчаються раніше невідомі відео, на яких присутня та ж вантажівка і трал, що перевозили «Бук 332». Ці відео зняті наприкінці 2014 року, і на них на тралі перевозять танк, згодом помічений в Луганській області України. Дослідники вказують, що практично всі військові водії, які брали участь у транспортуванні «Буків» в колоні, поміченої в червні 2014 року, офіційно закінчили військову службу наприкінці червня або на початку липня 2014 року. «Хоча по сторінках деяких водіїв в соціальних мережах незрозуміло, чи повернулися вони додому після закінчення строкової служби… Імена військових водіїв в доповіді замінені на псевдоніми для захисту їхніх особистих даних. З тієї ж причини всі особи водіїв на фотографіях заретушовані», – йдеться в повідомленні. Доповідь зі справжніми іменами і незаретушованими фотографіями передали міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує катастрофу MH17. //unian.ua
Нагадаємо, літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту. Наприкінці вересня минулого року Міжнародна слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів оголосила перші офіційні підсумки розслідування. У доповіді йдеться про те, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем бойовиків, контрольованих Росією. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

4) У Кремлі знову «налякали» Україну «принципом взаємності» у разі введення віз з РФ:
«Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков заявил, что в случае введения Украиной визового режима с Россией, Москва будет руководствоваться «принципом взаимности», передают российские СМИ.
«Мы достаточно последовательно говорим о том, что подобные действия (намерение Украины ввести визы для россиян, - ред.) получают реакцию, основанную на принципе взаимности. Как правило», - сказал Песков». // rbc.ua
«Мы никаких черных списков про украинцев не ведем, за исключением единичных случаев. Но если будет введен Украиной визовый режим, мы ответим визовым режимом», — заявил глава МИДа РФ Лавров. //gazeta.ru
КОМЕНТАР: отже, запровадження візового режиму з Росією значно зменшить кількість росіян, які будуть безконтрольно перебувати на території України. До того ж, він дасть можливість посилити контроль за небажаним контингентом.
Останнім часом відбувся значний розрив стосунків між українцями та росіянами, що спровоковано війною на сході України та анексією Криму. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у вересні 2016 року майже половина українців вважали, що з Росією повинні бути відносини з закритими кордонами, візами, митницями.
У жовтні 2016 року Президент України П.О.Порошенко зазначив, що питання введення візового режиму з Росією лежить в компетенції Верховної Ради України. Тоді ж Міністр закордонних справ України П.Клімкін заявив про необхідність прогнозу і вивчення ризиків, які можуть виникнути в разі введення візового режиму з Російською Федерацією.
12.04.2017 М.Бурбак, народний депутат України, закликав Верховну Раду України ввести візовий режим для громадян Російської Федерації.
Потреба у візовому режимі з Росією обумовлюється тим, що свого часу ЄС так само запроваджував візовий режим по відношенню до України.
І.Гринів, народний депутат України: «Має бути приблизно таке саме відношення до віз з Росією, як той етап, який пройшли ми з Європейським Союзом. Якщо в Росії є ті, хто буде мати біометричний паспорт – можуть в’їжджати в Україну без віз. А для всіх, хто немає такого паспорту – візовий режим. Правда, на сьогоднішній день, жодна людина в Росії не має біометричного паспорту. Але є куди рухатися». //gazeta.ua
Україні потрібно якомога швидше ввести візовий режим з Росією. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України О.Турчинов 01.06.2017: «Я вважаю, що це питання не просто назріло, а перезріло. Його необхідно реалізувати якнайшвидше – тим краще для країни…У нас буде відкритий в'їзд в Європу, і на сході необхідно вибудовувати кордон, який захистить цивілізацію від агресії Російської Федерації, від проникнення гібридних провокаційних технологій РФ на Захід і якраз Україна стала на шляху Росії – певно, це наша історична місія». //patrioty.org.ua
П.Петренко, Міністр юстиції України, заявляє, що юридичні механізми щодо введення візового режиму з Росією готові.
У соціальних мережах українці висміяли заяву глави МЗС РФ С.Лаврова з приводу можливого введення Україною візового режиму з Росією, а також висловили сподівання, що візовий режим введуть якнайшвидше.



Понеділок, 12 Червня 2017 13:42 | Переглядів: 527

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]