Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Стережіться пожеж!

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша їх кількість, як правило, припадає на весняно-літній період.
Нагадуємо, що пожежі, пов'язані з самовільним спалюванням рослинності та її залишків, завдають непоправимої шкоди рослинному та тваринному світу, призводять до забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя та трави призводить до руйнування родючого шару ґрунту. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки мінімум як вдвічі збільшує промерзання ґрунту.
Пам'ятайте! Пожежі завдають величезної шкоди ґрунтам, рослинному та тваринному світу, збільшується забруднення атмосферного повітря. До гасіння пожеж, особливо в лісах, залучаються значні сили пожежно-рятувальних підрозділів ЗМУ ГУ ДСНС України у Запорізькій області, інших причетних служб цивільного захисту, місцеве населення, а також матеріальні ресурси, вартість яких досить висока.
Відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках, зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачена ст.77 Кодексу України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, передбачають адміністративну відповідальність: накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
А от знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, згідно санкції ст. 245 Кримінального кодексу України, передбачає штраф від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк. У випадку, якщо такі дії ще й спричинили загибель людей, масову загибель тварин чи інші тяжкі наслідки, термін позбавлення волі сягне від п'яти до десяти років.
Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!

Відділ з питань цивільного
захисту населення РДА.



Середа, 12 Липня 2017 15:01 | Переглядів: 408

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]