Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ОНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА ОСТРОВІ ХОРТИЦЯ

Обласна влада приділяє велику увагу розбудові Національного заповідника «Хортиця». Цього року в рамках програми Президента України «Велике будівництво» збудовано декілька об’єктів коштом державного і обласного бюджетів – «Козацьке коло», «Курган єдності України». Тривають роботи щодо реконструкції Музею історії Запорозького козацтва, оновлюється інфраструктура. Як наголошував голова облдержадміністрації Олександр Старух, ці заходи відкривають шлях до комплексного розвитку туристичної перлини України. 

Так, на реалізацію проєктів «Будівництво майдану «Козацьке Коло», інженерних мереж та об’єктів інфраструктури на території Національного заповідника «Хортиця» в м. Запоріжжя»  та  «Реконструкція будівлі Музею історії Запорізького козацтва з утепленням»  у 2021 році з державного бюджету виділено 77,3 млн грн.

Будівництво майдану «Козацьке Коло» знаходиться  на завершальному етапі, готується виконавча документація для вводу об’єкту в експлуатацію. Роботи виконані згідно проєктно-кошторисної документації, яка пройшла експертизу.

Роботи стосовно «Реконструкції будівлі Музею історії Запорізького козацтва з утепленням» також ведуться згідно проєктно-кошторисної документації. Однак у процесі реконструкції виникла необхідність виконання додаткових робіт з укріплення фундаменту, вирівнювання покрівлі, водовідведення з оглядового майданчику та проведення низки загальнобудівельних робіт тощо. 

Особливу увагу обласна влада приділяє відповідності об’єктів інфраструктури Національного заповідника «Хортиця» та музею історії Запорозького козацтва до вимог чинного законодавства щодо доступності об’єктів. Усі вони реконструюються згідно з умовами інклюзивності.

Так, за підсумками роботи у 2021 році Хортиця отримала премію Ukraine Tourism Awards – головної туристичної премії країни – у номінації «Доступний туризм. Безбар’єрна культура», як кращий інклюзивний туристичний об’єкт України.

Також у 2021 році виділено субвенцію з обласного бюджету у розмірі 69,1 млн грн на будівництво нового об’єкту «Курган Єдності України», капітальний ремонт доріг, майданчиків та пішохідних доріжок на о. Хортиця, встановлення системи відеонагляду та навігації тощо.

Серед головних завдань – завершення зонування території острову, визначення меж кластерів – історико-культурного, природно-заповідного, рекреаційного та господарчо-транспортного. Це дозволить зберегти унікальний світ флори та фауни, археологічну спадщину.  Потрібно зробити ще  чимало – вирішити земельні питання, розбудувати інфраструктуру, впорядкувати об’єкти, що належать громаді Запоріжжя.

Серед амбітних планів на наступні роки є будівництво Музею Судноплавства, реконструкція внутрішньої частини будівлі Музею історії Запорозького козацтва, будівництво майдану «Співоче поле» та багато інших проєктів.

Одночасно з оновленням інфраструктури тривають роботи і над концепцією розвитку острова, він цікавить  все більшу кількість відвідувачів. Минулого  року острів став місцем національного святкування Дня захисників і захисниць України. Також запрацювало зимове містечко  з резиденцією Святого Миколая.

Однією з проблем о. Хортиця була низька якість мобільного зв’язку  та Інтернету, особливо під час проведення масових заходів.

Це питання поступово вирішується, мобільними операторами втілюються заплановані заходи з поліпшення якості мобільного зв’язку. Управлінням транспорту та зв’язку Запорізької обласної державної адміністрації було проведено нараду із представниками національних мобільних операторів. За її наслідками  ПрАТ «ВФ Україна»  оптимізувало роботи трьох існуючих базових станцій та встановило станцію на будівлі профілакторію заводу феросплавів; ПрАТ «Київстар» оптимізувало роботу трьох існуючих базових станцій та відновило роботу четвертої на будівлі профілакторію заводу феросплавів; ТОВ «Лайфселл» працює над розміщенням нової базової станції, роботу існуючих базових станцій оптимізовано.

За результатами замірів рівня покриття мобільного зв’язку встановлено, що якість мобільного зв’язку на о. Хортиця покращилася та надається за встановленими стандартами.

Посилення рівня покриття на окремих частинах о. Хортиця під час проведення масових заходів буде забезпечуватися пересувними базовими станціями.

Керівництвом Національного заповідника разом з мобільними операторами визначаються оптимальні місця підключення до джерел електроживлення таких станцій.

Поступова розбудова Національного заповідника стала черговим кроком на шляху перетворення Хортиці на потужний туристичний магніт Запорізького краю.

 

Департамент культури та інформаційної політики ЗОДА



Середа, 05 Січня 2022 09:22 | Переглядів: 385

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]