Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

В УКРАЇНІ ДОЗВОЛИЛИ БУСТЕРНУ ДОЗУ ВАКЦИНИ ПРОТИ COVID-19 ДЛЯ ВСІХ ВАКЦИНОВАНИХ

Сьогодні ранковий брифінг щодо ситуації з захворюваністю на коронавірус провів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич.

Він почав зі статистики за вихідні: протягом суботи-неділі в області виявлено 36 нових випадків захворювання на COVID-19. Вакцинальна кампанія продовжується. Протягом вихідних в регіоні проведено 2548 щеплень. Першу дозу отримали 780 осіб, закінчили вакцинацію – 1586, додаткових доз - 4, бустерних - 178. 

  • Хочу поінформувати, що В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.  Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпечність. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2. На сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцин у запобіганні симптоматичному перебігу COVID-19, зумовленому варіантом “Омікрон”, значно нижча у порівнянні з варіантом “Дельта” і швидко знижується з плином часу, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19,- поінформував Олексій Кулинич.

Директор профільного департаменту зазначив, що основною метою вакцинації проти COVID-19 залишається попередження тяжкого перебігу хвороби, особливо серед груп ризику, та збереження життів, а також захист системи охорони здоров’я від перенавантаження. Саме тому важливо, щоб якомога більше літніх людей, людей із серйозними супутніми хворобами та медичних працівників пройшли первинний курс вакцинації проти COVID-19.

  • МОЗ закликає усіх невакцинованих людей віком від 60 років щепитися проти COVID-19 якнайшвидше. Для цього створені всі необхідні умови – літні люди можуть записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації, де вони мають пріоритет. Люди, які не можуть пересуватися самостійно, можуть викликати мобільну бригаду додому,- розповів чиновник.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення від 3 до 6 місяців).

Олексій Клинич нагадує, що бустерну дозу в Україні вже вводять людям віком від 60 років, медичним працівникам та співробітникам будинків інтернатного типу. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію. 

Зазначимо, якщо з часу завершення повного курсу вакцинації від COVID-19 вже минуло пів року, ви можете отримати бустерну дозу в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік та контакти пунктів та центрів – на vaccination.covid19.gov.ua/list  або за телефоном 0 800 60 20 19. 

 

Департамент культури та інформаційної політики



Понеділок, 10 Січня 2022 08:56 | Переглядів: 242

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]