Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Йодна профілактика - що варто знати?

Збройна агресія та вторгнення російської федерації в Україну зумовлює ризик виникнення радіаційних аварій на АЕС, а також застосування ядерної тактичної зброї. Одним із засобів захисту населення від радіаційних аварій є йодна профілактика.

Йодна профілактика (йодне блокування щитоподібної залози) – невідкладний захисний захід запобігання або зменшення поглинання радіоактивних ізотопів йоду  щитоподібною залозою, за допомогою препаратів стабільного йоду, що спрямований, насамперед, на захист щитоподібної залози від накопичення радіоактивних ізотопів йоду  (131-135I), що надходять на початковому етапі радіаційної аварії інгаляційним шляхом.

Йодна профілактика полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. Вона застосовується до моменту впливу радіоактивних ізотопів йоду або протягом перших 6 годин після поглинання радіоактивних ізотопів йоду щитоподібною залозою.

Щитоподібна залоза має особливий ризик опромінення радіоактивними ізотопами йоду , оскільки використовує йод для вироблення гормонів, які регулюють обмін речовин в організмі.

Відповідно до Наказу МОЗ України від 09.03.2021 № 408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. Важливо дотримуватися вказівок Центру громадського здоров’я та місцевої влади і чекати офіційних повідомлень на їхніх сторінках, а не здіймати паніку.

 Безпідставна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров’я!

У надзвичайних ситуаціях, за відсутності таблетованої форми йодиду калію, як виняток (!) можна використати інші препарати, що містять йод: спиртовий розчин йоду або розчин Люголя.

Регламент йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії визначає такі вікові групи і дозування препарату стабільного йоду (калій йодид):

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю — 125 мг.

Важливо! Йодид калію слід приймати після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики.

Дорослим старше 40 років йодна профілактика зазвичай не потрібна.

У дорослих після 45 років тривале вимкнення функції щитовидної залози збільшує ризик функціональних розладів органів та систем, що регулюються гормонами щитовидної залози (серцево-судинної, нервової, імунної та ін.). 

Ризик радіоіндукованого раку щитоподібної залози у дорослих старше 40 років доволі низький, тож дорослим, старшим 40-45 років, необхідно приймати йодид калію лише у разі прогнозованої великої внутрішньої дози опромінення щитовидної залози (>5 Гр). 

У якості йодної профілактики спиртова настоянка йоду та розчин Люголя призначаються ЛИШЕ для НАШКІРНОГО застосування. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. Згідно з багатьма дослідженнями була доведена ефективність нашкірного нанесення спиртової настоянки йоду та розчину Люголя в рекомендованому дозуванні на рівні одноразового прийому йодиду калію внутрішньо.

  • Діти (від 1 місяця до 3 років) - ЗОВНІШНЬО 10 крапель 5% розчину йоду або 5 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.
  • Діти (від 3 до 12 років) - ЗОВНІШНЬО 20-22 краплі 5% розчину йоду або 10 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.
  • Підлітки (старше 12 до 18 років) – ЗОВНІШНЬО 40-44 краплі 5% розчину йоду або 20 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.
  • Дорослі (до 40 років) - ЗОВНІШНЬО 40-44 краплі 5% розчину йоду або 20 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.
  • Вагітні - ЗОВНІШНЬО 40-44 краплі 5% розчину йоду або 20 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.
  • Матері-годувальниці - ЗОВНІШНЬО 40-44 краплі 5% розчину йоду або 20 крапель розчину Люголя наносити на шкіру передпліччя або гомілки один раз на день.

Спиртовий розчин йоду, як і гліцериновий розчин Люголя, містять окрім йодиду калію ще й молекулярний йод, який не надходить відразу в кровотік і при вживанні всередину може визвати пошкодження та опіки тканин ШКТ, отруєння через токсичність йоду як галогену. Застосовувати ці препарати потрібно тільки нашкірно. Наносити на шкіру передпліччя або гомілки (повторно через два дні, якщо зберігається небезпека надходження радіоактивного йоду).

Увага: при нашкірному нанесенні можлива алергія, обов’язково перевіряйте реакцію перед нанесенням краплі препарату на внутрішній бік зап’ястя.

Йодна настоянка всередину може нанести тяжких травм, ризик аварії на АЕС високий, а калію йодиду немає. Що ж робити?

Якщо у вас є пляшечка 5% спиртової настоянки йоду і є доступ до аптеки, де можна купити ін’єкційний 30% тіосульфат натрію в ампулах по 10 мл (Натрію тіосульфат розчин для ін’єкцій 300мг/мл в ампулі по 5 мл, 10 шт, Дарниця), то використовуючи ці два компоненти можна зробити дієвий радіозахисний коктейль, який до всього іншого і досить зручний для дозування.

У 10 мл аптечної настоянки йоду (стандартний флакон) міститься 0,2 г потрібного нам йодиду калію і 0,5 г шкідливого для слизових оболонок ШКТ елементарного йоду. Його можна нейтралізувати тіосульфатом натрію. В ампулі на 5 мл 30% розчину міститься приблизно 1,5 г тіосульфату натрію. Такої ампули вистачить на один флакон 5% спиртової настойки. Тіосульфат цілком безпечний та використовується як антидот при отруєннях галогенами.

У найпростішому застосуванні можна просто ка́пати розчин тіосульфату в йод до повного знебарвлення розчину – до знебарвлення бурого кольору (і пару-трійку крапель зверху, для контролю).

У 10 мл настоянки йоду потрібно додати приблизно 2 мл тіосульфат натрію. В результаті ми отримуємо 12 мл рідини із вмістом 0,8 г суміші йодидів. Вона цілком безпечна. Оскільки розчин розбавлений і водний, то розмір краплі дорівнює 0,05 мл В одному мл нашого розчину (20 крапель) міститься приблизно 67 мг йодидів (3,3 мг в одній краплі). Тобто для отримання дорослої радіозахисної дози 125 мг йоду треба випити 38 крапель, немовлятам від народження до 1 місяця – 5 крапель, дітям (від 1 місяця до 3 років) – 10 крапель, діти (від 3 до 12 років) – 19 крапель, підлітки (старше 12 до 18 років) – 38 крапель.

Придбати компоненти та зробити необхідний розчин потрібно заздалегідь. Готовий препарат може зберігатися досить довго (консервуюча дія спирту). Розрахуйте кількість крапель для кожного члена сім’ї та підпишіть ємність із розчином. Не відкладайте на останній момент.

Підготовлено відділом освіти, охорони здоров’я, культури і спорту ЗРДА за матеріалами сайтів Центру громадського здоров’я МОЗ України, З питань ядерної безпеки, радіаційного захисту та нерозповсюдження ядерної зброї та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

 

 



Вівторок, 09 Серпня 2022 14:05 | Переглядів: 495

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]