Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

ЦВК достроково припинила повноваження всього складу Запорізької обласної ТВК та визнала обраними чотирьох депутатів Запорізької облради

Комісія розглянула окремі питання діяльності Запорізької обласної територіальної виборчої комісії.

Як повідомлялося, 5 жовтня 2022 року Комісія зобов’язала Запорізьку обласну ТВК не пізніше 17 жовтня 2022 року вирішити питання щодо заміщення чотирьох депутатів Запорізької обласної ради від місцевої організації політичної партії “Слуга народу” та невідкладно поінформувати ЦВК про прийняте рішення.

Однак зазначена ТВК до моменту розгляду на сьогоднішньому засіданні Комісії цього питання вказаного рішення не ухвалила, чим порушила виборчі права громадян.

Слід зазначити, що вказане питання мало бути вирішене ще до початку широкомасштабної збройної агресії рф. Відповідне рішення Політради політичної партії “Слуга народу” було ухвалене ще 9 лютого 2022 року. 16 лютого 2022 року Запорізька обласна ТВК отримала це рішення. Однак, вказана комісія замість прийняття відповідного рішення по суті, намагалася усунутись, посилаючись на постанову ЦВК, яка стосувалася діяльності тих ТВК, які перебувають безпосередньо в зоні бойових дій, а в подальшому – на відсутність кворуму.

Відтак Комісія визнала такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Запорізької обласної ТВК, яка полягала у неприйнятті нею рішення щодо заміщення депутатів Запорізької обласної ради та невиконанні постанови ЦВК від 5 жовтня 2022 року. А також – встановила факт одноразового грубого порушення цією ТВК законодавства України, невиконання рішення виборчої комісії вищого рівня та достроково припинила повноваження всього її складу.

При цьому встановлено, що місцеві організації політичних партій (крім заборонених у судовому порядку), за поданням яких до складу цієї ТВК було включено осіб, можуть не пізніше 18 години 2 листопада 2022 року подати до Комісії кандидатури для включення до її складу.

Разом з тим, керуючись наданими законами України повноваженнями, Комісія прийняла рішення за власною ініціативою вирішити питання заміщення депутатів обласної ради, на підставі наданих Запорізькою обласною територіальною виборчою комісією відомостей та документів.

Відтак, ЦВК визнала обраними депутатами Запорізької обласної ради на чергових виборах депутатів Запорізької обласної ради 25 жовтня 2020 року від Запорізької обласної організації політичної партії “Слуга народу” наступних за черговістю кандидатів у депутати. А саме, у єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиним виборчим списком – Степаненка В.В.; в ТВО № 1 – Пенчук І.Л.; в ТВО № 2 – Теряєву О.Г.; в ТВО № 7 – Цапа В.Д. 

Окрім того, ЦВК зобов’язала новопризначених голову Запорізької обласної ТВК, а в разі його відсутності чи неможливості виконання ним своїх повноважень – його заступника вжити заходів щодо повідомлення вказаних осіб про визнання їх обраними депутатами та необхідність подання до ТВК для реєстрації їх депутатами необхідних документів, а також щодо наслідків неподання таких документів.

“Центральна виборча комісія та територіальні виборчі комісії на території, яка підконтрольна уряду України, здійснюють свої повноваження як єдина вертикаль і зобов’язані вчиняти всі дії, передбачені Виборчим кодексом України для забезпечення безперебійної роботи відповідних органів місцевого самоврядування. Закликаю всіх до відповідальності, до виконання тих повноважень, які покладені на вас законом”, – зауважив доповідач з цього питання заступник Голови Комісії Сергій Дубовик.

Також під час сьогоднішнього засідання Комісія  внесла зміни до складу двох ТВК, сформованого постановою ЦВК від 10 серпня 2020 року № 172. А саме: Ірпінської міської (Київська область) та Кропивницької міської  (Кіровоградська область) територіальних виборчих комісій.

 

За інформацією Пресс-служби Секретаріату ЦВК



Понеділок, 07 Листопада 2022 13:49 | Переглядів: 244

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]