Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ НОВОГО РОКУ ТА РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Незабаром розпочнеться період Новорічних та Різдвяних свят. У цьому році - році коли рф розпочала збройну агресію проти України, думка українців щодо святкування цих свят розділяється – одні виступають проти святкування, а інші вважають, що це необхідно. Українські психологи схиляються до того, що обидві точки зору мають право на життя - святкувати так само нормально, як і не святкувати.

Тож все одно засяють святково прибрані ялинки, засвітяться гірлянди. Часто недотримання правил безпеки під час Новорічних свят може стати причиною трагедії. Отже, якщо ви хочете безпечно провести Новорічні свята, зверніть увагу на деякі правила під час підготовки до урочистостей.

Щоб не трапилось біди:

  • встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів і побутових печей;

  • не встановлюйте ялинку на високій підставці (стілець, табуретка, журнальний столик та ін.);

  • поставте стовбур ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його;

  • якщо ялинка засохла, викиньте її, тому що вона може спалахнути, як факел.

  • не запалюйте на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди),

  • не направляйте в її бік хлопавку;

  • пам’ятайте: особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги (навіть якщо він фабричного виготовлення), який може замкнути електрогірлянду;

  • не забувайте: діти можуть перебувати біля ялинки з увімкненою гірляндою тільки у присутності дорослих, вимикайте її, коли виходите з кімнати;

-  покладіть неподалік від ялинки декілька паперових пакетів із піском, поставте ємність з водою, покладіть стареньку ковдру, приготуйте електричний ліхтарик;

  • із метою запобігання виникненню пожежі можна обробити ялинку спеціальним вогнестійким розчином.

  • Якщо ялинка вже спалахнула - необхідно швидко знеструмити гірлянди, які на ялинці, та взяти ковдру, рядно, намочити їх у воді й накрити ялинку або просто залити її водою. Якщо ж Ви самі не в змозі справитися з вогнем – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за номером „101”.

 Ваші дії під час загорання ялинки

           Під час загорання електрогірлянди негайно  вийміть із розетки вилку електроприладу (вона повинна бути в доступному місці) чи вимкніть автоматичні запобіжники (викрутіть пробки) в електросиловій. Подзвоніть у пожежно-рятувальну службу (телефон 101). Зваліть ялинку на підлогу, щоб полум’я не піднімалось угору (можуть зайнятися шпалери та штори), накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо це жива ялинка).

          Синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи  отруйні речовини (оксид вуглецю, синильну кислоту і фосген). Гасити водою полімери, які горять, небезпечно, тому що можливе розкидання іскор і розплавленої маси. Не торкаючись до палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало і засипте піском.

            До прибуття пожежників спробуйте за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити розповсюдження вогню, накинувши на речі, які зайнялися від пожежі, цупку мокру тканину чи ковдру. Як і в інших випадках пожежі у будинку, не відчиняйте вікна та двері, оскільки протяг більше розідме  полум’я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте їх ззовні водою. Якщо Повідомте сусідів про виникнення пожежі та, якщо це  необхідно, виведіть людей,  присутніх у будинку.

     Спокійних, а головне – БЕЗПЕЧНИХ  Вам свят!    



Середа, 28 Грудня 2022 13:56 | Переглядів: 417

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]