Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

«Біль війни»: у Запоріжжі презентували видання воєнних споминів

В рамках реалізації обласної Програми підтримки розвитку інформаційного простору Запорізької області на підтримку місцевих авторів презентовано нове видання «Біль війни», яке складається з двох частин. Перша частина книги містить хронологію початку повномасштабної війни та запеклих боїв українських оборонців з російськими окупантами під Києвом та на півдні України. У другій частині збірки зібрані спогади героїв проєкту «Галерея історій». 

На презентацію книги завітав директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко, а також волонтерки Любов Леонова та Олена Шевчук, які долучилися до створення цього видання.

  • Новітня історія пишеться сьогодні. У спогадах людей схована правда. Таким чином по крихтах збирається дійсна історія, яка не спотворена часом. Тому обласна влада підтримала ініціативу запису історій очевидців, волонтерів та учасників війни, які об'єднано у книгу. Це справжній біль війни, це спогади, які ми переживаємо зараз. У кожного з нас війна почалася в один час, але кожен її переживає по-різному. Це перше видання такого роду. З цієї книги зрозуміло чому навіть під час презентації ми знаходимося в укритті та якою ціною наші військові та загалом суспільство боронить нашу Незалежність, - повідомив директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко.

Це спільний проєкт Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки і громадської організації «Запорізька бібліотечна асоціація». Його мета – збір і фіксація життєвих історій людей, які водночас схожі і разом з тим унікальні. Вони подані у доступному для широкого загалу вигляді. Це переказ життя людей, що долають труднощі, переосмислюють минуле, досягають вершин і будують майбутнє України.

У книзі представлено реальні історії 13 військових, волонтерів, вимушених переселенців з окупованих територій, діячів культури і науковців про початок повномасштабної війни, про втрати, біль, розлуки та тривоги. Кожна з них наповнена реальними емоціями, почуттями, діями та рішеннями.

  • Від початку повномасштабного вторгнення ми з чоловіком вже здійснили 89 поїздок з гуманітарною допомогою по всьому фронту. Це Донецький та Запорізький напрямки. Була і в Гуляйполі, де прилітають ракети С-300. Після Оріхова я плакала два дні, це зовсім поруч з нашим Запоріжжям, таке пережити неможливо. Наші бійці незламні, адже навіть у ситуаціях, в яких хочеться плакати, вони непохитні. Є історії, які потрібно розповісти. Ми з чоловіком самі почали возити допомогу, бо вся моя команда, яка їздила з 2014 року, взяли до рук зброю та пішли захищати Україну, а ми вже за віком та за станом здоров’я не можемо. Дуже вдячна нашим захисникам, які в таких складних умовах, але з таким позитивом та впевненістю захищають наші землі, - зазначила волонтерка та активістка Любов Леонова.

250 примірників некомерційного видання передані до обласної бібліотеки, де всі охочі можуть ознайомитися з виданням. 20 екземплярів направлять до “Бібліотеки Нескорених”, з якої потім розійдуться у деокуповані міста та селища.



Понеділок, 09 Січня 2023 15:33 | Переглядів: 144

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]