Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

«ТИ ЯК?»: ЗАПУЩЕНО ВСЕУКРАЇНСЬКУ ПРОГРАМУ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я

За ініціативи першої леді Олени Зеленської запущено Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?». Вона є абсолютно унікальною, адже, враховуючи воєнний час і травматичні обставини, крізь які доводиться проходити всій державній системі і громадськості, аналогів розбудови подібних новаторських проєктів у світі немає.

За дослідженнями фахівців, після завершення бойових дій близько 40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності: зокрема, 1,8 млн людей – серед військових та ветеранів, 7 млн – серед людей старшого віку, близько 4 млн – це діти та підлітки.

Крім цього, розвиток певних форм ментальних порушень значно впливає на продуктивність людей та громад і економіку загалом – втрати від проблем, пов’язаних з психічним здоров’ям, можуть сягати 4-5% ВВП. Відтак, відновлення людини має прямий вплив на відновлення економіки, та країни в цілому.

Ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров'я – нерозривне ціле.

Завдяки програмі українці дізнаються:

як підтримати себе та близьких, коли тривожні думки перестають бути варіантом норми?

що робити, коли почуття атрофуються і настає повна апатія, і які вони – ознаки перетину емоційних «червоних ліній»?

коли слід звертатися за порадою до спеціалістів?

що робити з проблемами далі та як знайти джерело сили?

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше інформації про проєкт:

Спеціальна сторінка

Facebook

Instagram

YouTube

Twitter

Telegram

TikTok

Viber

 

За матеріалами Офісу Президента



Середа, 29 Березня 2023 07:25 | Переглядів: 219

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]