Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Децентралізація по-німецьки: бургомістр у відставці ділився досвідом із активом Лівобережжя району

У вівторок, 12 вересня, у актовій залі Кушугумської гімназії «Інтелект» відбулася зустріч керівників, депутатів, активістів та громадськості Кушугумської, Балабинської, Малокатеринівської селищних та Григорівської, Новолександрівської, Степненської і Наталівської сільрад з німецьким експертом децентралізації, колишнім бургомістром Олівером Еретом.
На зустрічі були присутні голова Запорізької районної державної адміністрації Анатолій Васюк, заступник голови Запорізької районної ради Сергій Бурма, директор Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун.
Тема зустрічі - децентралізація, реформа місцевого самоврядування.
Спілкування з досвіченим експертом, який на власному досвіді знає, як має спрацювати ця реформа, важко переоцінити. Олівер Ерет у питанні децентралізації не теоретик, а практик. Він 20 років обіймав посаду бургомістра міста Зінген землі Баден-Вюртемберг. Тому його аргументи на користь перерозподілу повноважень і об’єднання громад звучать переконливо.
Він розповів про досвід децентралізації в Німеччині: «Ми провели реформи місцевого рівня в 70-х рр XX століття. Тоді в нас було близько 8000 громад, зараз їх 1150. Вони стали більшими, сильнішими і можуть надавати кращі послуги населенню. В 2000-х роках наші громади почали об’єднуватися для співробітництва. Вони укладають відповідні угоди і використовують спільні території, щоб співпрацювати.

Експерт розповів, що німецькі громади збирають податки на місцевому рівні, а також отримують частину податків, які збираються на федеральному або земельному рівнях. Громади відповідають за будівництво місцевих доріг, водогонів і каналізацій та отримують плату від жителів. Проте плата лише покриває витрати, грошей на цьому не заробляють.
Об’єднання громадян дозволить мешканцям міст, сіл, селищ самостійно позитивно впливати на розвиток своїх населених пунктів.

- Держава повинна будуватися знизу вгору, – вважає Олівер Ерет. - На його думку, децентралізація – це солідарний підхід громадян і громад, які мають підтримувати один одного, щоб їхній розвиток по всій країні був приблизно однаковий. Децентральність також передбачає фінансове вирівнювання, коли багатші регіони діляться з біднішими, щоб слабші підтягнулися до сильніших і з часом змогли самостійно жити на рівні з іншими.
Відповівши на всі питання, що цікавили присутніх, Олівер Ерет наголосив, що не треба чекати чогось від держави. Кожен громадянин має сам зробити щось для своєї рідної країни. — Бажаю, щоб Україна дала можливість своїм громадянам взяти долю у власні руки. А ви власними силами, чесно і дієво, знизу приведете державу до розквіту, — сказав колишній бургомістр.



Середа, 13 Вересня 2017 12:51 | Переглядів: 368

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]