Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Рейтинги Запорізької області зросли за всіма основними напрямками

На офіційному сайті Мінрегіону України оприлюднено підсумки рейтингової оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України за І півріччя 2017 року. Запорізька область у порівнянні з рейтинговими результатами І кварталу продемонструвала позитивну динаміку по всіх напрямах діяльності.

Як нагадав голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, щоквартальний рейтинг серед регіонів здійснюється за шістьма напрямами в різних сферах соціально-економічного розвитку регіонів та охоплює 25 показників. Загальне рейтингове місце Мінрегіоном не розраховується.

Отже, за підсумками І півріччя поточного року за напрямом «Економічна ефективність» область посіла 4 місце проти 10 у І кварталі. Це є відображенням відновлювальних процесів економічного зростання та, насамперед, розвитку промислового виробництва, яке залишається основою регіональної економіки. За підсумками І півріччя всі провідні галузі промисловості спрацювали з позитивною динамікою; найбільше зростання – в електроенергетиці (майже на 20%). Завдяки розширенню внутрішньої кон’юнктури та освоєнню нових зовнішніх ринків зростання в машинобудуванні склало майже 9%, у металургійній галузі – понад 3%. Загалом підсумковий індекс промислової продукції склав 108,8% - це 5-7 місце серед регіонів.

За обсягами реалізованої промислової продукції (91,8 млрд. грн.) область утримує 3 місце серед регіонів України – 9% у загальному обсязі.

Отримання рекордного врожаю зернових (понад 2,8 млн. тонн), підвищення будівельної активності підприємств (+ 45%, 4 місце серед регіонів) – усе це також позитивно позначилося на рейтингових позиціях області.

Також Запорізький регіон посідає 3 місце за напрямом «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця». Капітальні інвестиції збільшились на 65% - це 1 місце. За кількісними показниками, які є більш об’єктивними, а саме у розрахунку на одну особу населення, область посіла 3 місце за обсягом експорту товарів (понад 819 дол. США), 7 місце – за обсягом прямих іноземних інвестицій (майже 486 дол. США).

Показовим є поліпшення позиції за напрямом «Фінансова самодостатність» - 14 місце проти 23. Цей показник був досягнутий за рахунок більш високих темпів зміцнення місцевих бюджетів у результаті проведеної податкової та бюджетної децентралізації і, насамперед, підвищення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад, які отримали нову структуру податкових надходжень.

У цілому майже за кожним другим рейтинговим показником область увійшла до першої десятки регіонів, з них за вісьмома - до першої п’ятірки.

Костянтин Бриль підкреслив, що залишились і ті напрями роботи, за якими потрібно докласти чимало зусиль. Це, зокрема, розвиток інфраструктури, на низький результат якого вплинули показники житлового будівництва. Незважаючи на зростання темпів введення в експлуатацію житла майже на 20% проти відповідного періоду минулого року, у порівнянні з темпами інших регіонів цього виявилося недостатньо, обсяг введеного житла у розрахунку на одиницю населення залишився низьким.

- Головний сенс роботи обласної влади полягає в тому, щоб запоріжці дійсно бачили та відчували позитивні зміни, а рейтинги це тільки підтверджували. Саме над цим і працюватимемо надалі, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Середа, 20 Вересня 2017 12:54 | Переглядів: 369

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]