Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Запоріжці віддали дань пам’яті загиблим у часи репресій

До 80-х роковин Великого терору 1937-1938 років, який було організовано комуністичним режимом, біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій по вул. Олександрівська відбувся мітинг. Вклонитися загиблим і закатованим прийшли представники обласного товариства політичних в’язнів та репресованих, представники обласної та міської влади,силових структур, військовослужбовці Національної гвардії України, школярі та студенти.

За свідченнями істориків, Великий терор був лише один з епізодів злочинної діяльності режиму, адже Україна протягом 1917–1991років постійно перебувала під радянським репресивним тиском. Його найбільшими проявами стали «червоний терор» проти учасників визвольних змагань та мирного населення за часів Української революції 1917–1921років, примусове виселення з території Криму за національною ознакою у 1944році, депортації населення Західної України у 1939-1950 роках, переслідування правозахисників та дисидентів, цензура, русифікація тощо.

Наприкінці жовтня – на початку листопада 1937 року Український народ спіткала жахлива трагедія. На півдні Карелії, в урочищі Сандормох за наказом Сталіна було розстріляно 1200 в’язнів концтаборів. Серед них було понад 100 представників української інтелігенції, зокрема, Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний.

Звертаючись до присутніх, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко, наголосив, що сталінські репресії не оминули жодної української родини від Донбасу до Збручу, розповів про трагічну долю свого прадіда – сільського вчителя із Кіровоградщини, якого відправили до таборів за «створення контрреволюційної організації».

- Сьогодні морок страху та терору знову опустився над тимчасово окупованими територіями Криму та Донбасу. Ми обов’язково повернемо закон та справедливість нашим співвітчизникам і у цій боротьбі нас надихатиме пам’ять про мільйони українців, закатованих тоталітарною системою, - наголосив посадовець.

Учасник боротьби за незалежність України у XX столітті, голова братства вояків ОУН-УПА Михайло Калиняк детально розкрив злочинну сутність комуністичного режиму, його негативний вплив на ціннісні та світоглядні орієнтири людей та історичної пам’яті. Голова обласного грецького товариства «Елада» Наталія Зурначіді розповіла про нелегку долю національних громад України за часів тоталітаризму.

Пам’ять жертв політичних репресій вшанували міжконфесійною панахидою, хвилиною мовчання та покладанням квітів.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Більше 6 мільйонів українців було відправлено до в'язниць та таборів. У Запорізькій області під каток політичних репресій потрапили військовий льотчик Герой Радянського Союзу Іван Проскуров, депутат Верховної Ради УССР першого скликання колгоспниця Оріхівського району Анастасія Фоняк, вчений археолог Феодосій Камінський та прості робітники і колгоспники: Макар Жовніренкоіз Гуляйпільського району, Іван Загоруйко із Запорізького району, Іван Зубов ізВеселівського району, Микита Собчук із Великобілозерського району, Валентина Павлова з м. Мелітополь, Марія Ковальчук з м.Запоріжжя та тисячі інших наших земляків. Імена багатьох вбитих і закатованих досі не вдалося встановити.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Четвер, 02 Листопада 2017 08:43 | Переглядів: 457

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]