Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Президент передав сертифікат на 3 млн грн. для організації архітектурного конкурсу: Сподіваюсь, Музей Революції Гідності та Меморіал Небесної Сотні будуть гідними наших героїв

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко передали сертифікат на 3 млн грн. благодійної допомоги для організації Міжнародного архітектурного конкурсу для створення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

Також в присутності Глави держави було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством культури України, компанією Hossbach Lehmhaus GbR та Благодійним фондом Порошенка. Підпис під документом поставили Голова Всеукраїнської благодійної організації «Благодійний фонд Порошенка» пані Марина Порошенко, Міністр культури України Євген Нищук та керуючий партнер Hossbach Lehmhaus GbR, організатор архітектурного конкурсу Бенджамін Хоссбах.
Президент зазначив: «Сподіваюсь, що високий професіоналізм Бенджаміна і компанії Hossbach Lehmhaus GbR, високий статус і рівень учасників конкурсу дозволять створити той Музей та Меморіал Небесної Сотні, який буде гідний наших героїв».
«Мільйони українців вийшли на вулиці, надзвичайно організовано, без будь-якого насилля, вимагаючи від влади дуже просту річ – повернення нашої країни і нашого народу до європейської родини, вимагаючи підписання та реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», - підкреслив він. Президент наголосив, що «в січні-лютому 2014 року влада перейшла межу і застосувала вогнепальну зброю проти мирних демонстрантів на Грушевського, на Майдані, на Інститутській (зараз Алея Небесної Сотні - ред.) прозвучали перші постріли».
«І перші українські ангели з Небесної Сотні віддали своє життя за можливість України жити по-іншому», - сказав Петро Порошенко, відзначивши важливість збереження пам'яті про Революцію Гідності і Героїв Небесної Сотні.
На думку Президента, є надзвичайно важливо, щоб на прикладі Героїв Небесної Сотні виховувалися покоління українських патріотів. «Нарешті ми з вами присутні, коли розпочинається офіційна робота по (проведенню - ред.) конкурсу з відбору найкращого проекту», - сказав Президент. Він нагадав, що про це було домовлено під час зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні. Міністерство культури України, як замовник конкурсу, його проведення доручив міжнародному організатору архітектурних конкурсів авторитетній компанії зі світовим ім’ям Hossbach Lehmhaus GbR.

«Я впевнений, що в журі будуть присутні найкращі світові та українські архітектори. Обов’язково, як я і обіцяв, мають бути присутні члени родин Героїв Небесної Сотні, бо їх думка буде також надзвичайно важливою», - сказав Петро Порошенко та наголосив, що «це буде дуже важливо для усіх українців».
Президент висловив сподівання, що перший результат щодо переможців конкурсу буде отримано вже в лютому 2018 року, а не пізніше червня-липня наступного року буде завершено другий етап конкурсу.
«Я закликаю усіх небайдужих взяти участь у максимально активному обговоренні проекту. Бо це не має бути проект одного архітектора, чи проект Президента Порошенка, чи проект Уряду чи Міністра культури. Це має бути наш спільний загальноукраїнський проект», - підкреслив Президент. Він висловив впевненість в тому, що проект буде успішно реалізовано та закликав «не втрачати жодного дня».
«Будуть виділені перші гроші – 3 млн грн. наших особистих грошей для того, щоб конкурс було запущено», - сказав Петро Порошенко та висловив сподівання на пожертви інших благодійників, які можуть приєднатися до цього проекту. «Це також не просто внесок, а демонстрація важливості для кожного українця відзначення святого для кожного з нас – увічнення Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності», - зазначив він.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук повідомив, що вже розпочато процедуру землевідведення. «Вже на сьогодні, за вашою ініціативою, відведено першу земельну ділянку для будівництва музею Меморіалу на Алеї Героїв Небесної сотні», - повідомив він та продемонстрував присутнім на карті місце розташування зазначеної території.
«Саме тут ми плануємо будівництво музею Меморіалу», - сказав він. За словами Віталій Ковальчука, щодо двох інших ділянок проводяться відповідні роботи, які відбуваються за графіком.
Перший заступник Глави АПУ повідомив, що за останні 10 років це перший випадок в Україні, коли держава замовляє послуги у організації архітектурного конкурсу професійному організатору. Щодо самого проведення конкурсу – на сьогодні вже завершені процедури реєстрації заявок, також додав він. «Подано 65 заявок з 12 країн світу, в тому числі і з України», - зауважив Віталій Ковальчук.
За його словами, підбиття підсумків першого етапу конкурсу заплановано на лютий 2018 року. Планується і проведення виставки всіх конкурсних проектів.
«Обов’язково до журі будуть залучені представники родин Героїв Небесної Сотні, міжнародно визнані архітектори», - також сказав Перший заступник Глави АПУ підкресливши, що нині всі заплановані процедури йдуть за графіком, відбуваються легітимно і прозоро.
Голова Благодійного фонду Порошенка, дружина Глави держави пані Марина зазначила, що сьогодні дуже хвилююча подія, адже Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні і музей Революції Гідності «нагадуватимуть всім, яку високу ціну заплатив український народ за своє європейське майбутнє». «Ми пам’ятаємо, що 2013-2014 роки були сповнені злетом національної гідності. Ми дійсно відчули себе великим народом, творцем своєї історії. І сьогодні дуже важливо зберегти цю історію для наступних поколінь», - наголосила вона.
«Вірю, що музей Революції Гідності буде виконувати місію єднання поколінь і народів, як це було під час Євромайдану», - додала пані Марина.

У свою чергу, Міністр культури зауважив: «Не тільки як міністр, але як людина, яка практично не сходила зі сцени впродовж 3 місяців і була там всі дні та гарячі ночі, для мене звичайно є святим обов’язком тримати той градус пам’яті і робити конкретні дії». Він подякував за політичну волю, яка дала можливість підійти до практичного втілення Меморіалу і Музею. За його словами, був проведений відкритий тендер на організатора конкурсу, який виграло одне з найкращих в світі архітектурних бюро, а до конкурсу та в журі вдалося залучити відомих архітекторів, представників родин Героїв Небесної Сотні та активістів Майдану. «Це все є свідченням того, що ті події, які сколихнули країну і за яким спостерігав увесь світ, мають бути центром об’єднання і відстоювання цінностей, заради яких пожертвували своїм життям наші герої», - наголосив Міністр.
Бенджамін Хоссбах зазначив: «Для мене буде великою честю зробити внесок у проект, який має таку історичну важливість для нації». За його словами, вже подано заяви для участі у конкурсі від 66 учасників, в тому числі українські. Він висловив сподівання, що у лютому буде представлено проект Меморіалу, а влітку – проект Музею.

 

 

 



Понеділок, 20 Листопада 2017 14:39 | Переглядів: 364

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]