Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Небезпеки, які підстерігають нас у весняно - літній період і можуть привести до невиробничого травматизму.

 

Дикі тварини, кусючі і жалкі комахи, змії – в лісі і степу небезпеки підстерігають на кожному кроці. І навіть, якщо пікнік або похід запланований не в амазонських джунглях, а в знайомому з дитинства лісі, це ще не привід розслаблятися. Іноді прихована загроза таїться прямо під ногами.
Небезпечними для людини з весни до осені є отруйні змії та комахи (павуки, бджоли,оси, шмелі,шершні).
З отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів: Гадюка звичайна, Гадюка степова, Гадюка Нікольського (широко розповсюджена на території південних та східних областей України), Гадюка Ренарда та Гадюка носата дуже нерівномірно розповсюджені по країні. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна. Вона заселяє усі більш менш придатні території від альпійських лук Карпат на висотах понад 1800-2000 м над морем, до рівнин Причорномор’я і боліт Полісся.
Отрута наших гадюк є дуже небезпечною і за своїми властивостями та дією прирівнюється до отрути гримучої змії, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку.
Особливо хочеться звернути увагу мешканців району, що у фауні Запорізького району небезпечними для людини також є павуки - каракурт та тарантул.
Каракурт - один з найнебезпечніших видів павуків. Селяться каракурти у місцях, де ростуть бур’яни, для житла плетуть гніздо з павутини, прикріплюючи його до трави. Можна зустріти на городах, полях, у садах, серед каміння на схилах берегів річок. Павуки-каракурти поширені на Півдні України, біля Азовського моря. Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула. Смертність від його укусу за підрахунками вчених становить приблизно 4%, а отрута у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії.
Тарантул - це великі, рухливі, волохаті павуки. Тарантули розповсюджені на південному Сході Європи, в південно-західній Азії, Криму, в пустельній, степовій та лісостеповій зонах. Також вони зустрічаються на території Київській області.
Перша допомога при укусі павукоподібних: обробка рани антисептиками, асептична пов’язка, холод на місце укусу, антигістамінні (протиалергійні) препарати. Після надання першої допомоги терміново звернутись до лікаря.
Також небезпечними для людей можуть бути і отруйні комахи. Отруйний апарат у вигляді жала мають бджоли, джмелі, оси, шершні. Отруйні комахи можуть ужалити як при випадковому наближенні до гнізда або вулика, так і підчас вживання людиною їжі. Особливо потрібно бути уважним при вживанні солодких напоїв, які були залишені на деякий час незакритими. Ці комахи дуже полюбляють солодке і можуть випадково впасти у пляшку. Укус у порожнину рота для людини є небезпечним.
Перша допомога при укусі отруйної комахи: видалити за допомогою пінцета жало з мішечком, який наповнений отрутою (у разі, якщо вас ужалила бджола), протерти місце укусу тампоном, попередньо змочивши його перекисом водню, прикласти холодний компрес або лід, у разі виникнення алергічної реакції хворому дати антигістамінні (протиалергійні) препарати. Після надання першої допомоги, у разі системних реакцій організму на укус, терміново звернутись до лікаря.

 

Вівторок, 11 Червня 2019 14:01 | Переглядів: 5425

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]