Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини з податкової

Громадянин отримавміжнароднийабовітчизнянийгрант. Чинеобхідно оподатковувати?

 

Відповідно до п.п. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу Україниплатникомподаткуна доходифізичнихосіб є фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерелаїхпоходження в Україні, так і іноземні доходи.
Практика застосуваннятермінів, слів та словосполучень у юриспруденціївизначає,що грант – це одноразова безповоротнацільовавиплатафізичним і юридичним особам грошовоїсумиабодаруванняобладнання, приміщення (як правило, з власнихкоштів та майна) громадянами і юридичними особами, у тому числііноземцями, а такожміжнароднимиорганізаціями, для проведеннянауковихдосліджень, впровадженняенерго- та ресурсозберігаючихтехнологій, вжиттязаходівекологічноїбезпеки та ліквідаціїнаслідківекологічних катастроф, виконаннятворчихробіт, виданнятворівхудожньої, наукової, освітньої, образотворчої, медичної та іншоїлітературитощо.
Об’єктомоподаткування резидента є загальниймісячний (річний) оподатковуванийдохід, до якоговключаютьсяінші доходи, крімзазначених у ст. 165 ПКУ.
Статтею 165 ПКУ встановленийперелікдоходів, які не включаються до загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу платникаподатку.
Водночас, доходи, яківключаються до загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу платникаподаткувизначені п. 164.2 ст. 164 ПКУ, зокрема, дохід, отриманийплатникомподатку як додаткове благо (крімвипадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у виглядісумибезповоротноїфінансовоїдопомоги (крімсумипроцентівумовнонарахованих на такудопомогу).
Податковий агент, якийнараховує (виплачує,надає) оподатковуванийдохід на користьплатникаподатку, зобов’язанийутримуватиподатокізсуми такого доходу за йогорахунок.
Ставкаподатку на доходи фізичнихосіб становить 18 відсотківбазиоподаткуваннящододоходів, нарахованих (виплачених, наданих) платникуподатків (крімвипадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ст. 167 ПКУ).
Разом з тим, доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України – іноземні доходи, є об’єктомоподаткування резидента.
У разіякщоджереловиплат будь-якихоподатковуванихдоходів є іноземним, сума такого доходу включається до загальногорічногооподатковуваного доходу платникаподатку – отримувача, якийзобов’язаний подати річнуподатковудекларацію про майновий стан і доходи, та оподатковуєтьсяподатком на доходи фізичнихосіб за ставкою 18 відсотків.
Підпунктом 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ передбачено, що у разіякщозгідно з нормами міжнароднихдоговорів, згода на обов’язковістьякихнадана Верховною Радою України, платникподаткуможезменшити суму річногоподатковогозобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, вінвизначає суму такого зменшення у річнійподатковійдекларації про майновий стан та доходи.
Крім того, такі доходиє об’єктомоподаткуваннявійськовимзборомза ставкою 1,5 відсотка.

Переглядів: 132

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]