Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини з податкової

Чи є платником рентної плати за спецвикористання води суб'єкт господарювання, який з власної свердловини здійснює забір води до 5 куб. м на добу?

 

Відповідно до п. 255.1 ст. 255 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.
Пунктом 255.3 ст. 255 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.
Згідно з частиною третьою ст. 42 Водного кодексу України первинні водокористувачі – це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.
Спеціальним водокористуванням є забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (частина перша ст. 48 Водного кодексу).
Не належать до спеціального водокористування, зокрема, забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб. м. на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води (частина третя ст. 48 Водного кодексу). При цьому вказана норма поширюється не на об’єкт водозабору, а на юридичну особу, що здійснює водокористування.
Таким чином, якщо суб’єкт господарювання здійснює забір та використовує видобуті обсяги води, всіма спорудами або технічними пристроями, що перебувають у його власності, в об’ємі, що не перевищує 5 куб. м на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування), яка не використовується для виробництва (не входить до складу) напоїв та фасованої питної води, то такий суб’єкт господарювання не є платником рентної плати за спеціальне користування води та не подає податкову декларацію з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води – додаток 5).

Переглядів: 88

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]