Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

«Запорізькому району – 80»

Долинська об’єднана громада Долинська сільська рада

Село Долинське (Нойостервік) було засноване у 1812 році 20 сім’ями, які прибули із селищ у Хортицькій колонії. Нойостервік був розташований у долині, вздовж якої текла невеличка річка Рітч, яку ми знаємо, як Середня Хортиця. На території Долинської сільської ради 4 села, які були засновані німцями-менонітами – це Долинське (Нойостервік), Новослобідка (Розенгартен), Бабурка (Бурвальд), Нижня Хортиця (Нідер Хортиця).
Долинська сільрада розпочала свою діяльність у грудні 1943 року після звільнення території Запорізького району від німецько-фашистських загарбників. З 1943 по 1974 роки склад населених пунктів сільської ради змінювався. Входили і виходи такі села: Смоляне, Новосергіївка, Гарбузівка, Новофедотівка, Новослобідка, Бабурка, Високогірне, Нове Запоріжжя. І лише на 1974 рік Долинська сільська рада розташувалася на території таких сіл: Долинське, Нове Запоріжжя, Високогірне, Канцерівка, Бабурка, Новослобідка.
Головним виробничо-економічним об’єктом сільської ради був колгосп «Дружба», який неодноразово змінював свої назви, починаючи з 1944 року. За одержання високих урожаїв орденом Леніна нагороджені колгоспники П. А. Пожар, О. М. Комісаренко, Є. І. Серпокриленко, О. М. Гарус, П. Ф. Омельницький, Н. У. Грюкало, М. І. Бережна та інші. За післявоєнні роки урядовими нагородами відзначено 47 передовиків колгоспного виробництва.
У листопаді 1944 року разом із батьками депортований у село Новослобідка Струцюк Йосип Георгійович – український письменник, перший лауреат літературно-мистецької премії імені Агантела Кримського, заслужений діяч мистецтв України, а в 1946 році родина переселилася до Луцька.
Те, що в селах є життя і вони розвиваються, крок за кроком доводять в Долинській ОТГ. Все потрібно було піднімати з руїн. Після розпаду колгоспу «Дружба» у спадок залишились катастрофічні приміщення об’єктів соціальної сфери, будинки культури, бібліотеки, фельдшерсько-акушерські пункти. Роботи було дуже багато.
Слід зазначити, що на посту сільського голови Долинського Богдан Михайлович вже 18 років. І ще тоді розпочав модернізацію сіл. Влітку 2007 року розпочав роботу дитячий навчальний заклад «Мрія» для 80 дітей.

Весною 2007 року висаджено парк біля дитячого садочка, а вже восени придбано і встановлено дитячий ігровий майданчик. Кожного дня дітлахи приходять гратися, спілкуватися. У тому ж таки 2007 році повністю відновлено і запущено в дію центральний водогін.
У 2008 році завершено і введено в експлуатацію газовід всього села. Фельдшерсько-акушерський пункт пройшов акредитацію, для чого було зроблено: ремонт, частину приміщення переобладнали в стоматологічний кабінет, для якого придбано сучасне обладнання, заасфальтовано подвір’я та огороджено європарканом.

19 квітня 2008 року Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Владика Григорій (Українська православна церква КП) відкриває нову, збудовану у нашому селі церкву Архистратига Михаїла, яку зведено на спонсорські кошти.

Розумівська сільська рада
Село Розумівка розташоване у мальовничому місці на правому березі річки Дніпро за 18 км від м. Запоріжжя. Заснована Розумівка у 1778 році, як ранговий маєток Олексія Разумовського, отриманий в дарунок від імператриці Катерини ІІ, а на початку 19 ст. перейшла поміщику Миклашевському.
Утворилась Розумівська сільська рада у 30-х роках ХХ ст. Їй підпорядковувались села Капустянка, Удільно-Миколаївське, Нижня Хортиця. Села Капустянка та Удільно-Миколаївське перестали існувати з 60-х років ХХ ст. На околиці села Нижня Хортиця в кургані розкопано 7 поховань доби бронзи (III—І тис. до н. е.).
Початок визволення Запоріжжя нашими військами відбулося в 1943 році. У ніч, з 12-го на 13-е жовтня 1943 року, війська 8-ї армії завдали раптовий удар по гітлерівським окупантам, який для них був несподіваним, а вже вночі, 14-го жовтня, ворожий плацдарм на лівому березі Дніпра був узятий нашими військами. Окупантам довелося закріплюватися на Правобережжі. Вночі 26 жовтня командуванням було прийнято рішення форсувати Дніпро, щоб створити свій плацдарм на Правобережжі. У цьому брали участь воїни 60-ї, 203-ї, 244-ї стрілецьких гвардійських дивізій. Висадившись біля Дніпрогесу, вони перешкодили німцям його підірвати. Цей плацдарм утримувався нашими солдатами аж до 12 грудня 1943 року. Поки війська 6-ої армії змогли підготуватися і форсувати Дніпро в районі села Розумівки, закріпитися і змусити ворожу армію, перед загрозою оточення, відступити з правої частини міста.

В братській могилі с.Розумівка поховано 827 воїнів, які загинули в боях за Розумівський плацдарм на Дніпрі. Серед них Герої Радянського Союзу К. Т. Великий, П. І. Галяткін, В. І. Істомін, В. Ф. Конопля і К. Ю. Парамонов.
В селі є заклад дошкільної освіти «Казка», опорна школа загальної середньої освіти Розумівська школа, сільська бібліотека, будинок культури на 400 місць, амбулаторія загальної практики сімейної медицини.
Розумівська сільська рада існувала до серпня 2016 року. З 28 серпня 2016 року вона об’єдналась з Долинською сільською радою. За цей час переплелися традиції, поріднилися люди, стали спільними проблеми сіл. Продовжуються роботи з ремонту та асфальтуванню доріг, освітлення населених пунктів.

Долинська об'єднана територіальна громада була утворена в серпні 2016 року внаслідок об'єднання двох сільських рад: Долинської та Розумівської. До ОТГ у війшло 9 населених пунктів: 7 - Долинської сільської ради і 2 - Розумівської сільської ради.
Кількість жителів станом на 1 січня 2018р. - 6184 особи:
На території громади функціонують: опорні заклади загальної середньої освіти – 2, заклади дошкільної освіти – 2, заклади культури – 14, центр первинної медико-санітарної допомоги – 1, фельдшерсько-акушерські пункти – 3, амбулаторії ЗПСМ -3. Знаходяться 5 закладів духовності.
Голова Долинської ОТГ- Федчук Богдан Михайлович.

На території Долинської сільської ради працює КП «Долинське комунально – господарське підприємство», яке надає населенню сільської ради послуги по водозабезпеченню. Всі населені пункти забезпечені цілодобовим централізованим водопостачанням .

КП « Долинське» централізовано вивозить тверді побутові відходи, обкошує обочини доріг сільгосппризначення, парки, територій будинків культури, поливає дерева новостворених парків. Взимку чистить дороги від снігових заметів. СКП «Долинська ритуальна служба» надає ритуальних послуги на території Долинської сільської ради.
Житловий фонд 99% складається із приватного сектору. Всі населенні пункти, які входять до Долинської ОТГ, електрифіковані, газифіковані, телефонізовані. Централізоване водопостачання с. Канцерівка, с. Високогірне, с. Нове Запоріжжя, с. Долинське, с. Новослобідка, с. Хортиця, с. Нижня Хортиця.
Населення в достатній мірі забезпечується товарами продуктами харчування, речами, одягом. У кожному населеному пункті є магазини, кіоски, розташовано 21 підприємство торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування.
У січні 2017 році створено Відділ освіти, молоді та спорту. На території сільської ради функціонують два опорних заклади загальної середньої освіти: Новозапорізька школа та Розумівська школа, та два заклади дошкільної освіти: Долинський КЗДО «Мрія» та Розумівський КЗДО «Казка».
В Новозапорізькій школі навчається 200 дітей шкільного віку, у Розумівській загальноосвітній школі навчається 184 дитини. На території сільської ради організований підвіз дітей всіх вікових категорій до закладів освіти шкільними автобусами. У вересні 2017 року на засадах спільного фінансування сільської ради та залишків освітньої субвенції Запорізької ОДА придбано новий шкільний автобус «Еталон». В Новозапорізькій та Розумівській школах проведено капітальні ремонти харчоблоків. Встановлено нову систему вентиляції повітря, зроблено ремонт підлоги, укладена настінна плитка. Для забезпечення якісного освітнього процесу в школах предметні кабінети математики, фізики, біології, географії та хімії обладнані сучасними засобами навчання та новими меблями. Створено предметні кабінети та затишні класні кімнати для учнів нової української школи. Матеріально-технічна база закладів освіти - на найвищому рівні. Вчителі НУШ пройшли відповідну підготовку. Кожен ранок «нової школи» починається із ранкових зустрічей. Діти можуть вільно висловлюватися, пересуватися й ділитися своїми думками.

Заклади освіти забезпечені висококваліфікованими педагогічними кадрами, які є активними учасниками та переможцями конкурсів фахової майстерності.
Відділ освіти, молоді та спорту Долинської сільської ради тісно співпрацює з відділами КЗ "Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти", КЗ «Запорізького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» ЗОР. Постійно проводяться планові навчальні тренінги, семінари, майстер-класи.
У закладах загальної середньої освіти відкриті інклюзивні класи. У Розумівській школі створена медіатека.
Діє КЗ «Центр культури та дозвілля», йому підпорядковуються 14 закладів культури, а саме: 2 будинки культури, 5 сільських клубів, 7 бібліотек та Розумівський історичний музей ім. П.Москаленка. У 2016 році запрацював новий сільський клуб та бібліотека в с. Високогірне. В закладах культури функціонують 25 гуртків, а саме: спортивних – 7, вокальних - 7, хореографії і танцю – 5, театральні – 6. У бібліотеках працюють 28 гуртків. У гуртковій роботі задіяні всього 177 дітей.

В Долинській сільській бібліотеці облаштована бабусина світлиця, яку із задоволенням відвідують і наймолодші, і наймудріші жителі села. Пошукову роботу і зараз ведуть всі мешканці села Долинського.
У грудні 2017 року був створений КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги», який був реорганізований у КНП «Долинський центр медико-санітарної допомоги», який забезпечує діяльність: Долинської АЗПСМ, Розумівської АЗПСМ, - Фельдшерський пункт с. Нижня Хортиця, ФП с. Бабурка, Новослобідкої АЗПСМ, ФАПу с. Нове Запоріжжя.
Дуже багато зроблено, але планів ще більше. Громада живе і розвивається!



Середа, 21 Листопада 2018 12:23 | Переглядів: 1239

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]