Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

«Запорізькому району – 80»

На території Степненської сільської ради розташовано три населених пункти – село Степне, село Шевченківське та селище Ростуще Запорізького району Запорізької області

На території Степненської сільської ради розташовано три населених пункти – село Степне, село Шевченківське та селище Ростуще Запорізького району Запорізької області.
Територія, на якій розташовані наші населені пункти входили до складу земель Запорізької Січі. Отже раніше проживали на наших землях запорізькі козаки, про що свідчать кургани, що були утворені ще за часи козацтва.
Село Степне утворилося у 1790-1810роках, це були невеличкі хутори Циганівка та Косина і були вони заселені кріпосними селянами, яких подарували своїм дітям батьки нареченого з Полтавщини і нареченої з Харківщини, вільними поселенцями з Чернігівщини та Сумщини. Хутори росли та розвивалися і з часом об’єдналися та утворилося село Степне.
Степне - знаходиться недалеко від міста Запоріжжя – 7 кілометрів.
Село Шевченківський утворилося у 1925 роках, населенням цього спочатку хутору були переселенці із сіл Григорівка та Веселянка, власником хутору був поміщик. У 20 роках земельні наділи були наділені безземельним селянам. У 30 роках вже було створено колгосп, селяни будували добротні будинки та займалися вирощуванням сільськогосподарських рослин та тварин.
Шевченківське - знаходиться від міста Запоріжжя – 22 кілометрів.
Селище Ростуще утворилося у 1946 році. Через селище проходе Придніпровська залізниця та розташована залізнична станція Ростуще.
Загальна площа території сільської ради на 2018 рік - 258,1008га., у т.ч. села Степне -189,0770га., села Шевченкіівське – 67,1552га., селища Ростуще – 1,8686га. Планується розширення меж території населеного пункту Степне у зв´язку з переведенням садових будинків у житлові будинки. Розширення меж населеного пункту дає змогу змін показників чисельності населення та розвитку містобудівної інфраструктури. Степне межує з територією Наталівської та Новоолександрівської сільських рад.
Згідно із статистичними даними станом на 01.01.2018 рік загальна чисельність постійного населення сільської ради становить – 2319 чол. (с. Степне -1703чол., с. Шевченківське – 447чол., с. Ростуще- 169чол. ) з них дітей дошкільного віку - 174; дітей шкільного віку -235, дітей інвалідів - 12, багатодітних сімей– 23.
Загальна кількість домогосподарств складає 961 будинків.
Сформована мережа об’єктів соціально-побутового призначення розвинена рівномірно і в цілому забезпечує потреби проживаючого в населених пунктах населення. Орган місцевого самоврядування — Степненська сільська рада Запорізького району Запорізької області. Степненська сільська рада працює на користь жителів сільської ради та очолює її сільський голова – Любименко Вячислав Михайлович. (Депутатський корпус – 14, виконавчий комітет – 9, комунальне підприємство «Степок» - 3).
На даний час на території Степненської сільської ради у с. Степне розташовані 2 заклади освіти - Степненський комунальний дошкільний навчальний заклад «Сонечко», в якому функціонує три різновікові групи, що забезпечують догляд за дітьми від 2 років до 6 (7) років. Всього 62 вихованців. Дітьми опікуються кваліфіковані та фахові педагоги: вихователі, музичний керівник, соціальний педагог та практичний психолог. Всі вихователі мають відповідну освіту та кваліфікаційну категорію.
На території сільської ради у с. Степне розташована чудова школа - Степненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – 177 учнів. Побудована в 1974 році. Затишні класні кімнати, комп’ютерний клас, чудовий спортзал, бібліотека. Навчально-виховний процес забезпечують 17 висококваліфіковані вчителі. Учні Степненської ЗОШ вивчають поглиблено англійську мову, починаючи з першого класу. Також поглиблено вивчається математика, біологія, історія, інформатика. Учні мають змогу вивчати дві іноземні мови: англійську та німецьку.
В Степненській ЗОШ створено парламент – орган учнівського самоврядування. Учні мають змогу відвідувати різноманітні шкільні гуртки. На базі Степненської ЗОШ працює спортивний гурток «Спас- Вихлист».
Медицина: медичну допомогу на території сільської ради надає Степненська амбулаторія загальної практики сімейної медецини. В наявності є кабінети: дитячий, стоматолога, гінеколога, фізіотерапевтичний кабінет. Кожного вівторка проводе прийом лаборант - прийом аналізів. Очолює Степненську АЗПСМ головний лікар Пруднікова Анастасія Сергіївна. В амбулаторії працює аптечний пункт. В с. Шевченківське працює фельдшерський пункт.

Культура. На території Степненської сільської ради з 1990 року повноцінно функціонує Степненський БК. Основним напрямком діяльності якого є збереження і розвиток української культури, а також культур інших національних груп, що проживають на території сільської ради, забезпечення естетичних, культурних та дозвільних потреб громадян.
Для мешканців села працівники БК при проведенні культурно-масових заходів до знаменних дат, державних та професійних свят використовують різні форми і методи просвітницької, виховної та культурно-дозвільної роботи – вечори, зустрічі, бесіди, години спілкування, диспути, екскурсії в природу, селом, в музей, відео презентації, відео інтерв’ю, виставки, конкурси малюнків, виробів з природнього матеріалу, вишивок, вишиванок, майстер-класи, театралізовані, урочисті свята, вітання на дому, свята вулиць, мітинги, флеш моби, акції, марші, ярмарки, вечори відпочинку, народні та масові гуляння. Постійно застосовуються різноманітні форми клубної роботи з урахуванням потреб різних верст населення й використанням традиційних та інноваційних методів дозвілля.

В БК діють клуби за інтересами: «Ветеран, «Пам’ять», «Люстерко», «Диво цвіт», основна діяльність яких направлена на збереження й примноження фольклорного надбання та українського мистецтва на селі, гуртки художньої самодіяльності та спортивні клуби: молодіжна вокальна група «Стархіт», дитячі танцювальні колективи – «Едельвейс», «RitMix», «Феєрія», театр мініатюр «Каламбур», дитячий вокальний колектив «Домісолька», спортивний гурток козацького бойового мистецтва «Спас Вихлист», «Ладья», «Ракетка», візитівкою яких є запровадження здорового способу життя, розвиток спорту, творчих здібностей, залучення якомога більше дітей, молоді, населення, для участі у всіх заходах БК. Також в БК з 1995 року діє українська вітальня «Щедра хата», мета діяльності якої розвиток народної творчості, відродження народних, творчих звичаїв та обрядів на селі, Запорізькому краї, Україні.
Учасники БК постійно приймають активну участь у різноманітних районних, обласних всеукраїнських виставках, конкурсах, фестивалях, змаганнях та займають призові місця.
На території Степненської сільської ради працюють Степненська сільська бібліотека, Шевченківський сільський клуб та бібліотека.
В бібліотеках проводяться масові заходи: святкові вечори, круглі столи, уроки, вікторини. Також діють книжкові виставки на різну тематику. Степненська сільська бібліотека обслуговує в рік понад 550 читачів,. Підключена до Всесвітньої мережі Інтернет. При бібліотеці діють дитячий гуртки - «Умілі руки» та «Ляльковий театр». Також працює історично-краєзнавчий музей де діти знайомляться з історією рідного краю, здійснюють пошук інформації про рідний край.
Шевченківська сільська бібліотека обслуговує в рік понад 200 читачів. При бібліотеці також працюють гуртки для дітей.
У Шевченківському сільському клубі також щорічно проводяться свята до пам’ятних дат, свята вулиць та дні села.
В селі веде свою активну діяльність первинна ветеранська організація с. Степне. Їх задача полягає в піклуванні про надання допомоги ветеранам села Степне,с. Ростуще та с. Шевченківське, проводяться збори, відзначають свята, вітають іменинників та ювілярів.

В нашому селі проживає гордість нашої громади- Надтока Олександр Олександрович
Народився 06 березня 1991року , закінчив Степненську ЗОШ .
Почав займатися академічним веслуванням з 14 років.(2005 р.)
- неодноразово приймав участь у змаганнях з академічного веслування та став юніором у 2010 році ІІІ місце у 2011-2012 чемпіоном світу серед юніорів;
- заслужений майстер спорту України з академічного веслування;
- багаторазовий чемпіон України;
- срібний призер чемпіонату Європи 2012;
- срібний призер Універсіади у 2013році;
- за високі досягнення був нагороджений орденом Данили Галицького у 2013році;
- у 2014 році увійшов в основну четвірку України;
- чемпіон світу, чемпіон Європи у 2014році,
- віце-чемпіоном Європи у 2015році;
- учасник всесвітньої універсіади 2015 року ІІ місто;
- фіналіст Олімпіади в Ріо- де-Жанейро;
- бронзовий призер чемпіонату світу 2018році;
Закінчив Запорізький університет відділення - фізичне виховання. Продовжує свою спортивну кар’єру.
В с. Степне та с. Шевченківське розташовані пам’ятки історії місцевого значення «Братська могила радянських воїнів та пам’ятник воїнам-односельцям». У Другій Світовій війні від німецько-фашистських загарбників загинули 541 із них 73 наших односельчан.
На териорії Степненської сільської ради стрімко розвивається інфраструктура, підвищуються соціально-культурний побут та покращується умови життя. Встановлені дитячі ігрові майданчики у всіх населених пунктах. На території сільської ради функціонує: релігійна громада Парафія ікони Пресвятої Богородиці живоносне джерело Запорізької єпархії Української православної церкви Київського патріархату, поштове відділення зв’язку «Укрпошта» в с. Степне, підприємства продовольчих і промислових товарів: магазини – 3, підприємства ресторанного господарства: кафе – 1, ТОВ «Сігма» ( продовольчі склади), ТГТ «Мазманян» ( кисломолочний цех), ТОВ «НИВА» , ТОВ «Простір»,ТОВ «Шевченківське» (сільськогосподарські підприємства).
Найбільшою окрасою території Степненської сільської ради, це є добрі, щирі, трудолюбиві люди, які живуть і працюють на благо нашої України.

 



Середа, 21 Листопада 2018 12:33 | Переглядів: 1634

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]