Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

«Запорізькому району – 80»

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я ЗАПОРІЗЬКОГО РАЙОНУ

Перша лікарня була заснована німцями-менонітами у 1885р. в колонії Розенталь (Канцеровка) у Канцерівській балці.
У 1908-1909 роках ті самі німці – меноніти побудували будівлі лікарні, саме ті, в яких зараз знаходяться будівлі Запорізької центральної районної лікарні.
До Жовтневої революції в лікарні працювало: 5 лікарів, 4 фельдшери, 6 медичних сестер, 1 провізор. Була також ветеринарна лікарня.
Запорізький (сільський) районний відділ охорони здоров’я розпочав свою діяльність до війни та відновив її після звільнення м. Запоріжжя від німецько-фашистської окупації в листопаді 1943р. В його відомстві знаходилися медичні заклади району.
У 1943р. відновила свою діяльність районна лікарня селища Верхня Хортиця. Її головним лікарем став військовий лікар, майор у відставці, Борис Карлович Голле. Почала розширюватися мережа лікувальних закладів Запорізького району: в грудні 1943р. відкрито медпункт в селі Миколай-Поле;в 1944р. відкрито медичні пункти в селах Широке, Веселе, Маріївка, Федорівка, Августинівка (січень), Павловка (березень) і в радгоспі ім. Ворошилова (вересень); санітарно-епідеміологічна станція і дільнична лікарня в с. Біленьке; пологові будинки в селах Маріївка, Лукашеве (травень); лікарська амбулаторія в с. Кушугум.
21 серпня 1946 р. в районі відкрито першу дільничну лікарню в с. Миколай-Поле під керівництвом головного лікаря Марії Михайлівни Головань.
Згідно рішенню Запорізького обласного виконавчого комітету №84 від 10 листопада 1948р. при Верхньо-Хортицькій лікарні відкрито станцію швидкої допомоги.
У 1949р. головним лікарем районної лікарні став військовий лікар, хірург – Олександр Петрович Нужний. З його допомогою в лікарні було відкрите перше в районі хірургічне відділення (завідуючій – Лука Йосипович Терехов).
На початку 1949р. в районній лікарні працювало 5 лікарів за спеціальностями: хірургія, терапія, фтизіатрія, акушерство і гінекологія.
У 1968р. лікарня нараховувала 200 ліжок.
За Наказом Президіуму Верховної Ради України від 23.05.1969р. селище Верхня Хортиця увійшло до складу м. Запоріжжя. З цього моменту Верхньо-Хортицька центральна районна лікарня Запорізького району отримала назву центральної лікарні Запорізького району. Очолив лікарню головний лікар – Віктор Михайлович Борисенко, заступники головного лікаря – Рябоконь Людмила Лукінічна і Певний Іван Іванович.
У 80 роках ліжковий фонд розширився до 305 ліжок. Організовано центральне стерилізаційне відділення і центральну районну стоматологічну поліклініку.
У 1981р. відкрите урологічне відділення при центральній районній лікарні.
У 1982р. Кушугумська дільнична лікарня стає міською. Відкрито фельдшерсько-акушерський пункт в с. Балабине і лікарська амбулаторія в с. Розумівка.
У 1983р. організоване анестезіологічне відділення (завідуючий А. Федоренко).
В 1984р. відкрито фельдшерсько-акушерський пункт в с. Малокатеринівка.
В 1985р. т фельдшерсько-акушерський пункт в с. Маріївка реорганізований у лікарську амбулаторію.
У 1994р. збудований новий фельдшерсько-акушерський пункт в с. Петрополь і реорганізований у лікарську амбулаторію.
З 1996р. по 1999р. головним лікарем центральної районної лікарні призначено Коваленко Петра Юхимовича, який працював головним лікарем Біленьківської дільничної лікарні. У 1999р. головним лікарем центральної районної лікарні призначений Володимир Іванович Трунов.
У 2002р. було прийняте рішення сесії районної ради №3 від 19 вересня: усі лікарські амбулаторії були переведені на роботу за принципом сімейної медицини. В амбулаторії сімейного типу були реорганізовані і фельдшерсько-акушерські пункти у селах: Володимирівське – 2003р.; Наталівка – 2004р.; Лукашеве – 2005р.;Степне – 01.04.2007р.; Н-Олександрівка – 01.02.2008р.
В 2013 році в зв’язку з реорганізацією галузі охорони здоров’я почалося розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги: з липня 2013 року почав працювати комунальний заклад «Запорізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Запорізької районної ради. На протязі 2017-2018 року в зв’язку з децентралізацією та утворенням об’єднаних територіальних громад, в районі було зареєстровано ще три центра первинної медико-санітарної допомоги в Біленьківській, Долинській, Широківській ОТГ.
В 2011 році розпочалося будівництво об’єкту «Поліклініка на 250 відвідувань по в с.м.т. Кушугум . В грудні 2016 року сесією Запорізької районної ради прийнято рішення щодо змін в структурі КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР, згідно якого лікувальний заклад, що надає первинну та вторинну медичну допомогу, увійшов в структуру ЦРЛ, як філія поліклініки КЗ «Запорізька центральна районна лікарня» ЗРР в смт Кушугум. Кушугумська міська поліклініка рішенням сесії селищної ради ліквідована з 01.01.2017.
З лютого 2017 року філія повноцінно запрацювала, в чому є велика заслуга Народних депутатів України, голови облдержадміністрації Бриля К.І, голови Запорізької обласної ради Самардака Г.В., голови райдержадміністрації Васюка А.Г., голови районної ради Шевчишина А.М., . та інш.
Протягом останніх років із районного бюджету постійно виділяються кошти на проведення ремонтних робіт в лікувально-профілактичних закладах району, для придбання сучасного обладнання і апаратури. В 2018 році керівництвом району підтримано звернення лікарні щодо відкриття відділення анестезіології і інтенсивної терапії на 6 ліжок, якого не було в структурі центральної районної лікарні, та з початку року розпочато ремонт частини урологічного корпусу, в якій буде розгорнуто відділення.
На теперішній час лікувально-профілактичними закладами Запорізького району обслуговується більше 57 тис. чол.
Сучасна лікарня багата своїми кадрами-людьми, які присвятили своє життя справі служіння на благо здоров’я людей: це лікарі, медичні сестри, акушерки, молодші медичні сестри, працівники бухгалтерії та господарської частини, статистики та інші. В лікарні працювали та працюють представники медичних династій Терехових, Бейсових, Рижових, Науменко, Євченко, Хваліних, Коваленко, Лосевих, Красенькових, Горобченко, Твердих, Бєлай, Федько, Буйних, Кононових, Кічук, Бальченко, Бессікало, Ганцових та інш.
Не можливо забути медиків, яких вже немає серед нас, які своєю відданістю справі зробили ім’я лікарні: хірург Олексієнко Б.А., ендокринолог Ткач Т.І., дермато-венеролог Бартко Г.М., отоларинголог Лазаренко В.В., уролог Кудрявцев С.С., стоматолог Кашлакова Н.С., уролог Ширін Л.І.
110 років лікарня була координуючим центром медицини на території обслуговування, сподіваємося, що в умовах змін в медичній галузі кращий досвід такої плідної роботи буде враховано.

 



Понеділок, 26 Листопада 2018 15:20 | Переглядів: 1366

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]