Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

«Запорізькому району – 80»

Освіта Запорізького району

З середини ХІХ століття вже є відомості про однокласну школу в с. Юльївка, а в 1889 році функціонувала одноштатна трикласна школа в глинобитному приміщенні, побудованому громадою.
Проте, найстарішим навчальним закладом в Запорізькому районі можна вважати Веселянський навчально-виховний комплекс. Веселянська школа була збудована в 1882 році державним діячем і меценатом Іваном Канкрином.
В 1884 році за зібрані з народу гроші біля церкви було побудоване приміщення для школи в с. Наталівка. Як правило, дітей в таких школах навчали попи та дяки.
Більше ста років налічує історія Миколай-Пільського навчально-виховного комплексу. На початку ХХ сторіччя звели двоповерхову будівлю-красуню цього закладу німці-меноніти, які на той час мешкали в селі.
Освіта Запорізького району сьогодні – це 23 заклади загальної середньої освіти, серед яких 4 навчально-виховних комплекси «школа І-ІІІ ступенів - гімназія» та 11 навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад», а також 12 закладів дошкільної освіти.
Одним із основних чинників всебічного розвитку, соціалізації, навчання та виховання школярів є позашкільна освіта. Позашкільна освіта Запорізького району представлена комунальними закладами «Центр дитячої та юнацької творчості» та «Запорізька районна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа» Запорізької районної ради, в 45 гуртках та секціях яких займається близько 900 вихованців..
Науково-методичний супровід закладів освіти здійснюють комунальна науково-методична установа «Запорізький районний методичний кабінет» Запорізької районної ради та методичні кабінети відділів освіти територіальних громад.
Для супроводу інклюзивної освіти в районі створено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Запорізької районної ради.
Здобувачі освіти дошкільних закладів, закладів загальної середньої освіти, позашкільних закладів є активними учасниками та переможцями різних рівнів Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсу-захисту робіт в Малій академії наук, творчих конкурсів та фестивалів, спортивних змагань.
У більшості закладів освіти відзначається інноваційне спрямування самоосвітньої діяльності педагогів. Проводиться значна робота з підготовки до роботи в умовах Нової української школи, створення нового освітнього середовища.
Освітяни району є активними учасниками вебінарів у рамках реалізації он-лайн проекту «Інтерактивна школа творчого вчителя», освітнього проекту «На урок» тощо.
Наскрізне застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі та управлінні закладами освіти є інструментом забезпечення успіху Нової української школи. Організація процесу навчання в закладах освіти переходить на інший, якісно новий рівень. У районі вдалося досягти високих показників забезпеченості освітнього процесу сучасними комп’ютерними засобами навчання. У всіх освітніх закладах є достатня комп'ютерна база, мультимедійні пристрої, оновлюються кабінети природничо- математичного циклу.
Освіта нашого району багата своїми кадрами -вчителями, які все своє життя присвятили вихованню підростаючого покоління. В школах та дошкільних навчальних закладах працюють та працювали представники педагогічних династій Незять, Лапенкових, Марченко, Ренгач, Литвинових, Чайковських, Репях, Вовк, Грибових, Висоцьких, Білошапка, Апостолових, Гльоза, Селіванових, Притул, Сюрмакових-Ралко, Мельник, Шишлових, Коса та інших.
Згадаймо також про тих, кого вже нема з нами: Дяченко Р.Т., Івашина В.С., Меркулов В.М., Литвин К.М.Кузьменко В.П., Чередніченко О.С., Кондратенко Л.П.,Заяц Р.І., Ручка М.В.,Федай М.М., Юрочкіна О.В., Серга Н.І., Лютий І.М., Школова Г.С., Сещенко С.І., Куцевол С.О., Єнальєва Л.В., Колесник Г.Г., Писанець М.І., Галкіна Т.І.
Гордістю Запорізького краю є навчальні заклади, які стали переможцями громадської Акції за підтримки Міністерства освіти і науки України «Кращі освітяни та науковці України», а саме: Балабинський навчально-виховний комплекс «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Престиж», Кушугумський навчально-виховний комплекс «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Інтелект» та Малокатеринівський навчально-виховний комплекс «школа І-ІІІ ступенів – гімназія «Мрія», який є ровесником нашого району.



Вівторок, 27 Листопада 2018 12:55 | Переглядів: 567

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]