Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Для осіб, які мають право на користування пільгами на житлово-комунальні послуги

Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» та від 27 грудня 2019 № 1123 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг» зжовтня 2019 року запроваджена монетизація. Пільговики можуть отримати кошти у готівковій чи безготівковій формі.
Розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення.
Суму пільги розраховують, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. Також на неї впливають ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.
Пільги виплачуються в готівковій або безготівковій формі.
Видача у готівковій формі можлива лише за умови, якщо пільговик написав відповідну заяву до органу соцзахисту до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону. У разі подання заяви після 15 жовтня (15 травня) протягом опалювального (неопалювального) сезону пільга надається у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика в уповноваженому банку з місяця, що настає за місяцем подання.
Обов’язковою умовою призначення пільг у грошовій готівковій формі є відсутність простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг більше ніж 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340,00 грн.).
Пільговик, який отримав готівку, сплачує за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки.
Ті пільговики, які не написали заяву на отримання пільги готівкою – мають справу з безготівковим розрахунком.
Якщо у вас безготівкова форма виплати пільг, то частину платежів за вас здійснює АТ «Ощадбанк», а частину ви сплачуєте самостійно.
Перерахування коштів Ощадбанком надавачам послуг здійснюється у наступній послідовності: постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.
Тобто Ощадбанк здійснює перерахунок коштів не за пропорційним принципом (коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми пільги), а за пріоритетним принципом – коли спочатку проводиться оплата за тепло, газ, електроенергію і т.д.
Якщо сума пільги достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Залишок коштів пільги буде перераховано на наступний місць.
Якщо суми пільги недостатньо, то сплачено буде лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А послуги, за які потрібно доплатити – Ощадбанк надішле вам СМС (з розмірами доплати за кожним видом послуги).
Також ви можете зайти у свій особистий кабінет на сайті Ощадбанку, де відображається рух коштів за вашим обліковим записом.
Згідно із Законом України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» пільги для окремих категорій громадян надаються з урахуванням доходу сім’ї.
Пільги надаються протягом дванадцяти місяців, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
З 1 січня 2021 року розмір податкової соціальної пільги складає 3180 грн.
Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 389. При визначенні права на отримання пільг до сукупного доходу сім’ї включаються нараховані:
- пенсія;
- заробітна плата;
- грошове забезпечення;
- стипендія;
- соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);
- доходи від підприємницької діяльності;
- допомога по безробіттю та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування.
Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації протягом січня 2021 року буде проведено роботу щодо визначення права окремих категорій пільговиків на отримання пільг з урахуванням доходів сім’ї на новий період з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року.
Також додатково повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» визначено порядок взаємодії об’єднаних територіальних громад та органів соціального захисту населення з 1 січня 2021 року, зокрема, припиняється прийом документів для призначення державних допомог, пільг та компенсацій спеціалістами органів соціального захисту населення безпосередньо від громадян, крім надісланих поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, Єдиний державний веб-портал електронних послуг).
З 1 січня 2021 року приймати документи від громадян будуть виключно уповноважені особи виконавчих органів сільських, селищної рад відповідної територіальної громади і посадові особи центру надання адміністративних послуг та передавати відповідному органу соціального захисту населення.

Управління соціального захисту населення

 



П'ятниця, 22 Січня 2021 12:28 | Переглядів: 260

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]